Fondul Viață pentru Nou-Născuți • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate

Fondul Viață pentru Nou-Născuți

Localizare

Național

Buget

4,5 milioane lei

Anul lansării

2021

Beneficiari

  • 11.000 de nou-născuți, dintre care 2.000 cu afecțiuni medicale vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior;
  • Anual, 200 de medici și asistenți medicali vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților cu diverse afecțiuni.

Problema identificată

  • România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii;
  • Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată;
  • Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de  169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate;
  • România alocă cel mai mic buget pentru sănătate comparativ cu orice altă țară din UE (5% din PIB, comparativ cu media de 9.8% a UE)

Soluția

Ne dorim ca toți nou-născuții cu afecțiuni medicale din țara noastră să aibă aceleași șanse la îngrijire medicală. Ne dorim ca în orice moment, spitalele din țară să ofere serviciile medicale necesare de care copiii noștri au nevoie urgentă. Vrem să aducem speranță în familiile micuților și să avem grijă de ei și de viitorul lor.

Astfel, Fondul Viață pentru Nou-Născuți susține proiecte de dotare și modernizare cu echipamente și aparatură medicale, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări a spațiilor medicale pentru a crește capacitatea de stabilizare, diagnosticare tratament și transfer în condiții optime a non-născuților cu diferite afecțiuni medicale din secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă cu nivel de competență I și II.

Pe lângă sprijinul financiar, Fondul oferă și consultanță în atragerea de resurse suplimentare necesare în rezolvarea cât mai multor nevoi locale legate de îngrijirea medicală neonatală.

Fondul Viață pentru Nou-Născuți - Proiecte

Prima Respirație
PARTENERIAT

Asociația Culturală Flower Power, Spitalul Județean de Urgență Slatina și Consiliul Județean Slatina, județul Olt

Ce facem:

Proiectul prevede achiziționarea unui echipament, necesar activității de diagnosticare și urmărire în dinamică a aspectului radiologic pulmonar pentru nou-născuți: APARAT DE RADIOLOGIE DIGITAL MOBIL – sistem digital mobil, cu generator de înaltă frecvență și tehnologie cu detector digital wireless, cu operare pe bază de baterie încorporată, programe automate de investigații, ansamblu tub RX cu anod rotativ. 

Deși secția a fost reabilitată și redimensionată de curând, aparatul de radiologie folosit în prezent este foarte vechi (aprox. 20 de ani vechime), nu prezintă claritate și acuratețe, este mai mult defect și din cauza uzurii ridicate, mentenanță nu mai este eficientă.

Dotarea secției de terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova cu echipamente medicale de înaltă performanță
PARTENERIAT

Asociația Dincolo de Azi, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova și Primăria Craiova 

Ce facem:

Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității actului medical, a infrastructurii sanitare în cadrul secției de terapie intensivă neonato prin achiziționarea de echipamente vitale cu rol de asistare respiratorie pentru nou-născuții cu patologii complexe, pentru îngrijire pe secție sau stabilizare pretransport într-o unitate de nivel superior, printre care: aparat de ventilație, 2 ventilatoare  neonatale și un resuscitator pentru sala de nașteri/operație.

Servicii medicale optime pentru nou-născuți
PARTENERIAT

Fundația Comunitară Banatul Montan, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și Primăria Municipiului Caransebeș

Ce facem:

Deși personalul medical este pregătit și instruit, activitatea se desfășoară cu aparatură și echipament învechit (peste 20 de ani vechime), neperformant, în condiții de igienă improprii. Pentru că secția de neonatologie nu are în momentul de față toate dotările necesare, acordarea asistenței medicale este îngreunată, în mod special pentru nou-născuții care au nevoie de terapie intensivă până sunt preluați de o echipă neonatală și transferați către unitățile sanitare de rang superior. Prin proiect se vor achiziționa 15 echipamente și obiecte de inventar esențiale pentru desfășurarea actului medical în condiții optime, printre care: 2 incubatoare (închis/deschis), masă resuscitare, autoclav sterilizare biberoane, pătuțuri bebeluși și scaune de alăptare, lampa sterilizare, injectomat, monitor funcții vitale.

Bine ai venit pe lume
PARTENERIAT

Asociația Prompt Maternity and Critical Care, Spitalul Municipal Mediaș și Primaria Municipiului Mediaș

Ce facem:

Dotarea cu echipamentele necesare pentru asigurarea reanimării corecte la naștere a nou născutului, stabilizarea, îngrijirea și transferul în siguranță spre unitatea de competență, printre care: 2 compresoare cu aer medical, masă de resuscitare, blander tip oxymixer, injectomat, monitor funcții vitale.

Pregatirea adecvată a personalului secției și compartimentului în materia reanimării neonatale.

Șansă la viață pentru nou-născuții din Botoșani
PARTENERIAT

Organizația Salvați Copiii, Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Consiliul Județean Botoșani

Ce facem:

Din cauza lipsei aparaturii, copiii născuti prematur sunt transferați către centrele de gradul III, însă în cadrul acestor transferuri se pierd ore importante în recuperare.

Proiectul presupune achiziția echipamentelor necesare astfel încât nou născuții să fie mai bine îngrijiți sau, daca este cazul, transferați în condiții de siguranță la o secție de nivel superior: ventilatoare neonatale, blendere aer oxygen, 15 injectomate, lămpi fototerapie, monitoare funcții vitale, CPAP și hotă cu flux laminar.

Viață pentru nou-născuti Mureș
PARTENERIAT

Asociația Cristi Vasiliu, Spitalul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș

Ce facem:

Proiectul își propune achiziția de echipamente sau înlocuirea celor existente, astfel încât îngrijirea nou născuților să fie optimă: aparat EKG, monitor funcții vitale, ventilator neonatal non-invaziv, injectomate, ecocardiograf etc. Pe lângă achiziția de echipamente medicale, proiectul vizează și implementarea unei soluții de telemedicină și cumpărarea unui grup electrogen (în prezent secția nefiind conectată la un grup electrogen).

Programul Fondul Viață pentru Nou-Născuți

În România, la fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață. Fondul Viață pentru Nou-Născuți este o linie de finanțare nerambursabilă care adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale severe.

Fondul urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale.

Pentru un nou-născut cu afecțiuni medicale severe, fiecare secundă contează. Primul și cel mai la îndemână ajutor poate fi oferit de spitalele locale. De aceea este crucial să sprijinim dotarea acestor unități medicale și să ne asigurăm că ele pot oferi tratamentele și/ sau transferul urgente de care un nou-născut are nevoie pentru a avea șanse crescute de supraviețuire.

Edițiile programului​

Ediția 1: 2021 - 2022

Prima ediție a programului înseamnă o linie de finanțare nerambursabilă care adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale. Fondul urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale.

Proiectele vizate au în vedere dotarea și modernizarea cu echipamente și aparatură medicale, cât și soluții de telemedicină, dar și acțiuni de renovare a spațiilor medicale pentru diagnosticarea, stabilizarea, tratamentul și transferul în condiții optime a pacienților nou-născuți cu afecțiuni medicale. Proiectele adresează secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă neonatală din spitalele publice de specialitate obstetrică, ginecologie și neonatologie (UGON) de nivel de competență I și II.

Partener administrare Fond : Asociația pentru Relații Comunitare
Buget: 4,5 milioane lei

Noutăți despre Fondul Viață pentru Nou-Născuți