Fondul Viață pentru Nou-Născuți • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate

Fondul Viață pentru Nou-Născuți

Localizare

Național

Buget

7 milioane lei

Anul lansării

2021

Beneficiari

  • nou-născuții, mulți cu afecțiuni medicale severe, care vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior;
  • medicii și asistenții medicali, care vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților cu diverse afecțiuni, se vor putea consulta între ei pentru obținerea unui diagnostic corect sau a unei a doua opinii și vor putea participa la cursuri de perfecționare necesare meseriei lor;
  • aparținătorii nou-născuților, în special mamele acestora, se vor bucura de condiții mai bune de naștere, cazare și confort.

Problema identificată

  • România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii;
  • La fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață;
  • Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată;
  • Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de  169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate;
  • România alocă cel mai mic buget pentru sănătate comparativ cu orice altă țară din UE (5% din PIB, comparativ cu media de 9.8% a UE)

Soluția

Ne dorim ca toți nou-născuții cu afecțiuni medicale din țara noastră să aibă acces egal la îngrijire medicală. Ne dorim ca în orice moment, spitalele din țară să ofere serviciile medicale de care copiii noștri au nevoie urgentă. Vrem să aducem speranță în familiile micuților și să avem grijă de ei și de viitorul lor, indiferent de locul în care se nasc.

Fondul Viață pentru Nou-Născuți urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale, cu precădere din secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă cu nivel de competență I și II.

Pe lângă sprijinul financiar pentru modernizare, Fondul oferă și posibilitatea de pregătire profesională avansată pentru cadrele medicale (medici și asistente) care lucrează în secțiile și compartimentele de neonatologie.

Ce spun oamenii implicați în proiectele noastre

Fondul Viață pentru Nou-Născuți

Ediția 2021 – 2022

Prima ediție a programului a înseamnat o linie de finanțare nerambursabilă care adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale. Pentru un nou-născut cu afecțiuni medicale severe, fiecare secundă contează. Primul și cel mai la îndemână ajutor poate fi oferit de spitalele locale. De aceea am considerat crucial să sprijinim dotarea acestor unități medicale și să ne asigurăm că ele pot oferi tratamentele și/ sau transferul urgente de care un nou-născut are nevoie pentru a avea șanse crescute de supraviețuire.

Proiectele vizate au avut în vedere dotarea și modernizarea cu echipamente și aparatură medicale, cât și soluții de telemedicină, pentru diagnosticarea, stabilizarea, tratamentul și transferul în condiții optime a pacienților nou-născuți cu afecțiuni medicale din secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă neonatală din spitalele publice de specialitate obstetrică, ginecologie și neonatologie (UGON) de nivel de competență I și II.

Partener administrare Fond : Asociația pentru Relații Comunitare
Buget: 4,5 milioane lei

Rezultate

Ediția 2023 – 2024

În cea de-a doua ediție a programului continuăm finanțarea secțiilor și compartimentelor de neonatologie și terapie intensivă neonatală de nivel 1 și 2 pentru achiziția de echipamente și aparatură medicale necesare îngrijirii în cele mai bune condiții ale nou-născuților.

Separat de această componentă care completează ediția anterioară a programului, extindem susținerea noastră cu finanțarea unor soluții de telemedicină pentru 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel 3 din țară. Telemedicina în secțiile de neonatologie reprezintă o șansă în plus la viață pentru nou-născuți și ușurează actul medical. Echipele medicale din aceste secții se vor putea conecta rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate. Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni și poate superviza de la distanță actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului.

Nu doar gradul de echipare și modernizare al unei secții este important. În egală măsură contează și pregătirea cadrelor medicale, nu doar în folosirea aparaturii moderne achiziționate, dar și învățarea celor mai noi proceduri, ghiduri sau metode de tratament și îngrijire a nou-născuților sau deprinderea abilităților de comunicare cu pacienții sau aparținătorii acestora. În acestă etapă, vom aloca fonduri și pentru formarea profesională a medicilor și asistentelor care lucrează în secții de neonatologie  și vom susține organizarea unor cursuri de comunicare medic-pacient.

Buget: 2,500,000 lei

Rezultate estimate

Noutăți despre Fondul Viață pentru Nou-Născuți

Scroll to Top