Proiecte Fondul Viață pentru Nou Născuți | Ediția 2023-2024 • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine
Extinderea soluției de telemedicină
PARTENERIAT
ACV România (Asociația Cristi Vasiliu)
Ce facem:

17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la rețeaua națională de telemedicină, permițând echipelor medicale din aceste secții să ia legătura rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate.

Cu ajutorul telemedicinei, medicii se pot conecta rapid, printr-un sistem video/audio securizat cu specialiști din alte unitați sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferența între viață și moarte.

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții.

Dotare cu aparatură medicală performantă a 4 compartimente de neonatologie și secții de terapie intensivă neonatală
PARTENERIAT
Asociația Dincolo de Azi (împreună cu Primăria și Spitalul Municipal din Câmpulung), Fundația Comunitară Cluj (împreună cu Spitalul Județean de Urgență Cluj), Asociația Cristi Vasiliu (împreună cu Spitalul Orășenesc Luduș) și Fundația Comunitară Banatul Montan (împreună cu Spitalul Municipal și Primăria din Moldova Nouă)
Ce facem:
Contextul medical în secțiile și compartimentele de neonatologie de nivel I și II din țară este unul adesea complicat, grevat de lipsa echipamentelor și aparaturii moderne, la care se adaugă lipsa unei educații medicale, stat economic scăzut , sarcini neurmărite și un procent îngrijorător de mame minore. De aceea, deși maternitățile sunt încadrate în categorii de competență nivel scăzut, de multe ori, trebuie să acorde asistență medicală mamelor și nou-născuților cu probleme complexe. Lipsa aparaturii specifice de diagnostic și tratament îngreunează stabilizarea până la un posibil transfer, care uneori se întâmplă târziu sau nu poate avea loc din lipsa de locuri. Din aceste motive este vitală dotarea secțiilor de nivel I și II cu aparatură ce poate asigura condiții decente de tratament și cele mai bune șanse la viață pentru nou-născuți. Din lista de dotări fac parte: injectomate, blendere de oxygen, aparate de gaze sanguine, biochimie, monitoare pentru funcții vitale, stații centrale de monitorizare, hote flux laminar, dar și fotolii de alăptare, mobilier medical etc.
Program de training în resuscitarea neonatală, abordarea asfixiei perinatale și suportul respirator neonatal non-invaziv
PARTENERIAT
ACV România (Asociația Cristi Vasiliu)
Ce facem:

Perioada neonatală precoce 0-7 zile poate face diferența între o viață împlinită, o viață plină de complicații de sănătate și un deces prematur. Perioada neonatală 0-28 de zile este perioada cea mai fragilă din viața unui copil. Nou-născutul trece prin multiple procese de adaptare la viața extrauterină: adaptare respiratorie, circulatorie, termică, metabolică și digestivă. 85-90% dintre copii realizează această tranziție fără probleme, 10-15% au nevoie atât de asistență în sala de naștere sau de operație, cât și ulterior, în secția de terapie intensivă neonatală.

Prin proiect este dezvoltat un program de training în echipă pentru 36 de beneficiari – medici și asistenți medicali, în trei centre universitare (București, Iași, Târgu-Mureș) pentru dobândirea cunoștințelor și abilități necesare în următoarele situații:

  1. resuscitarea neonatală – principiile de bază ale reanimării neonatale pe durata a 9 lecții desfășurate atât teoretic, cât și practic; 
  2. abordarea asfixiei perinatale – diagnosticul asfixiei, intervenții în sala de naștere/operație și postoperator, pentru a evita complicațiile pe termen lung;
  3.  suportul respirator neonatal non-invaziv, cu scopul de a scădea rata de complicații pe termen scurt (barotraumă și volutraumă) și lung (boală pulmonară cronică, retinopatie de prematuritate, etc.); 
  4. formarea specialiștilor de neonatologie care la rândul lor să instruiască alte cadre medicale care să aplice principiile studiate în centrele de nivel inferior arondate (train the trainer).
Cursuri de comunicare medic – pacient
PARTENERIAT
Asociația Română pentru Analiză Tranzacțională (ARAT)
Ce facem:
Susținem organizarea unor cursuri de comunicare pentru medici și asistenți medicali din spitalele și secțiile pentru copii din România. Cursurile vor aborda o serie de teme cum ar fi: comunicarea veștilor proaste, comunicarea directă cu copiii, comunicarea cu persoane agresive, asertivitate și limite în relația cu colegii. Fiecare temă va fi abordată atât teoretic cât și practic (prin exerciții, jocuri de rol, discuții de grup), într-un parcurs de 10 sesiuni/an, derulat în format fizic sau online.
Scroll to Top