Rețeaua Școala din viitor  • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Rețeaua Școala din viitor

Despre rețeaua Școala din viitor

Rețeaua Școala din viitor este un parteneriat al Fundației Vodafone România cu Junior Achievement pentru extinderea oportunităților de învățare learning by doing și a promovării unui model educațional transdisciplinar, rezultat din alăturarea experiențelor internaționale ale celor două organizații.

În anul școlar 2023-2024, 50 de școli publice din România vor deveni centre de dezvoltare a competențelor digitale și vor fi dotate cu kit-uri tehnologice care permit derularea la clasă a unor activități bazate pe realitatea augmentată și jocuri video. Peste 10.000 de elevi vor avea acces gratuit la conținuturi educaționale disponibile exclusiv pe platforma www.scoaladinviitor.ro,  iar profesorii din Rețeaua Școala din viitor vor participa la sesiuni de formare.

Cele 50 de școli publice din România, majoritatea din localități mic-urbane și rurale, au fost selectate dintr-un total de 357 înscrise. În procesul de selecție au fost luate în considerare criterii legate de experiența în alte proiecte care vizează dezvoltarea competențelor digitale, infrastructura și angajamentul în privința claselor participante la activități. Lista celor 50 de școli selectate este disponibilă aici.

Află ce conține kit-ul educațional

Calendarul selecției

Lansarea selecției rețeaua Școala din viitor

Sesiune online de prezentare. Înscrie-te aici.

Înscrierea instituțiilor școlare prin intermediul formularului disponibil aici.

Evaluarea înscrierilor

Anunțarea instituțiilor școlare beneficiare

Realizarea dotărilor (expedierea kit-urilor)

Descrierea Selecției

Informații generale

Școlile publice din toată țara se pot înscrie în procesul de selecție până pe 31 mai 2023.

Dintre acestea, 50 de școli vor fi selectate pentru a face parte din rețeaua Școala din viitor. Școlile vor fi organizate  în anul școlar 2023-2024 ca centre pentru dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Profesori din școlile selectate vor beneficia de formare specifică, organizată fizic sau online și de asistență continuă, asigurată pe perioada anului școlar.

Cine poate aplica?

Sunt eligibile toate instituțiile școlare publice din țară, cu personalitate juridică, care au învățământ primar și gimnazial.
Regulamentul pentru selecția a 50 de instituții școlare publice poate fi descărcat de aici.
Înscrierea în procesul de selecție se face până pe data de 31 mai 2023 prin completarea formularului disponibil aici.

Pași în depunerea aplicațiilor

Descarcă Regulamentul și anexele sale (Formularul de aplicație, Prezentarea video a kitului tehnologic și componența acestuia)

Documentează Formularul de aplicație

Înscrie aici școala ta prin completarea online a formularului de aplicație

Pentru întrebări legate de derularea selecției ne puteți contacta la adresa de e-mail loredana.poenaru@jaromania.org

Întrebări frecvente

Dotările tehnice necesare în școală pentru participare

Da, este necesar ca școlile să aibă 5-7 tablete funcționale. Acestea sunt necesare, în conexiune cu kit-ul tehnologic, pentru derularea activităților ce fac parte din conținutul educațional exclusiv disponibil pe platforma www.scoaladinviitor.ro pentru școlile selectate.

Tabletele trebuie să aibă port USBC și conexiune la internet. Este necesar ca pe aceste tablete să se poată descărca din Google Play Store sau App Store și rula fișiere apk., precum și următoarele aplicații referențiate în cadrul activităților propuse pe platforma www.scoaladinviitor.ro: Metaverse, metAClass, Spectacular, Quiver Masks, Barcode Scanner, Google Arts & Culture, CoSpaces Edu, Object Viewer, Simple Voice Recorder, Draw your game, Toontastic 3D, Stop Motion Studio, Merge Explorer, Merge Object Viewer.

Tabletele pot fi procurate și ulterior de către școală, dar nu mai târziu de septembrie 2023. În acest caz, este important să menționați în formularul de înscriere cum vă veți asigura achiziția dispozitivelor și să vă asumați faptul că organizatorul poate să elimine școala din proiect dacă aceasta nu-și respectă angajamentul.

Anumite componente ale kit-ului (plăcuțele Croc&Play) sunt compatibile cu alte device-uri ce dispun de sistem Android sau iOS. Alte componente precum cuburile Merge și piramidele holografice pot fi utilizate doar cu ajutorul tabletelor sau al telefoanelor.  Din acest motiv, pentru a beneficia de o experiență completă și plăcută pentru utilizatori, susținem parcurgerea itinerariului Realitate Augmentată și Jocuri Video prin intermediul tabletelor.

Kit-ul cântărește 12 kilograme și are dimensiunile de 42x62x38 cm.

Înscrierea, participarea și raportarea proiectului

Da, școala poate trimite un nou formular de înscriere în situația în care consideră ca a omis informații importante la prima aplicație. La finalul perioadei de înscrieri (31 mai), se va lua în considerare doar ultimul formular de înscriere trimis de unitatea școlară. De aceea, este important ca fiecare unitate școlară să aibă un singur responsabil care se ocupă de înscrierea unității în selecție.

Vor fi selectate ca beneficiari atât școli mari (mai mult de 500 de elevi în clasele pregătitoare – a VIII-a) cât și școli mici (maximum 500 de elevi în clasele pregătitoare – a VIII-a), numărul de kit-uri distribuite pe tip de școală realizându-se prin ponderare în funcție de numărul de școli înscrise din fiecare categorie.

Școlile vor fi selectate exclusiv pe baza informațiilor oferite prin formularul de înscriere. Criteriile de selecție sunt publicate în regulamentul proiectului (https://jar.ro/reteaua-scoala-viitor-regulament), la articolul 4. Printre acestea se numără calitatea argumentării pentru selecție, experiența cadrelor didactice din școală în alte proiecte care vizează dezvoltarea competențelor digitale, infrastructura și angajamentul școlii în privința numărului estimat de clase la care vor fi derulate, în anul școlar 2023-2024, activitățile ce fac parte din conținutul educațional exclusiv disponibil pe platforma www.scoaladinviitor.ro.

Școlile care doresc să facă parte din rețeaua Școala din viitor trebuie să aplice până pe 31 mai prin completarea formularului https://jar.ro/reteaua-scoala-viitor

Anunțul școlilor selectare pentru proiect va fi făcut pe 20 iunie pe paginile dedicate https://jaromania.org/competitii/reteaua-scoala-din-viitor și https://fundatia-vodafone.ro/finantare/reteaua-scoala-din-viitor/ .

Activitățile din proiect sunt dedicate doar pentru elevii din clasele pregătitoare – a VI-a, împărțite pe categoriile de vârstă 6-8, respectiv 9-12 ani. În formularul de înscriere este solicitat numărul total de elevi din clasele pregătitoare – a VIII-a, din anul școlar 2022-2023, acesta fiind necesar pentru a încadra școala într-una din cele două categorii de unități școlare definite în regulament: 1.unități școlare cu mai mult 500 de elevi înscriși sau 2. unități școlare maximum 500 de elevi înscriși. La declararea numărului de elevi din clasele pregătitoare – a VIII-a înscriși se vor lua în considerare și elevii din unitățile școlare arondate, dacă este cazul.

Da, se acceptă și înscrierea instituțiilor care au doar învățământ gimnazial.

Raportarea se va realiza prin formular de feedback intermediar disponibil în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 și un formular de feedback final disponibil în perioada mai – iunie 2024. Totodată, școlile selectate se angajează să furnizeze Organizatorului periodic date privind activitatea desfășurată și rezultatele obținute în urma implementării proiectului. În mod excepțional, organizatorul poate vizita școlile selectate pentru a se asigura că angajamentele luate de unitatea școlară în proiect sunt îndeplinite.

Inițiativa rețeaua Școala din viitor este într-o etapă pilot, iar decizia extinderii proiectului va fi luată ulterior.

O școală selectată se poate retrage din proiect înainte de a se semna contractul de donație a kitului (perioada 21-30 iunie 2023). Kiturile rămase ca urmare a acestei situații vor fi redistribuite către următoarele școli, în ordinea punctajului obținut la evaluare.

Aplicarea activităților la clasă

Da, școlile selectate își asumă desemnarea a cel puțin două cadre didactice (unul din învățământul primar și unul din învățământul gimnazial) care vor participa la sesiuni de formare în vederea utilizării kit-urilor și derulării la clasă a activităților ce fac parte din conținutul educațional exclusiv disponibil pe platforma www.scoaladinviitor.ro.

Proiectul are în total 28 de activități, câte 14 pentru fiecare categorie de vârstă vizată (6-9 ani și 9-12 ani). Toate activitățile vor fi utilizate de către profesor la clasă, pe parcursul anului 2023-2024, în funcție de categoria de vârstă în care se încadrează elevii. Planificarea activităților și ritmul de lucru la clasă este la decizia fiecărui profesor. 

Da, pentru a participa la proiect este necesară participarea a cel puțin o clasă de nivel primar (clasele pregătitoare – a IV-a) și o clasă de nivel gimnazial (clasele V - VI) la nivelul unității școlare. Nu există o limită maximă de clase care pot utiliza aceste echipamente atâta timp cât categoria de vârsta este respectată.

Toate activitățile, precum și componentele kitului sunt gândite pentru participarea simultană a unei clase cu număr mediu de elevi (aproximativ 25). 

În cazul claselor primare, profesorul va parcurge toate cele 14 activități individual sau în echipă cu un profesor de specialitate (de exemplu, în echipă cu profesorul de TIC).

În cazul claselor de gimnaziu, în derularea celor 14 activități, pot fi implicați mai mulți profesori, în funcție de specificul activităților și a disciplinelor predate de aceștia. Implicarea unui număr mai mare de profesori se poate realiza fie prin împărțirea activităților între aceștia, fie prin formarea de echipe interdisciplinare care să lucreze în cadrul aceleiași activități.

Orice cadru didactic din cadrul unei școli selectate poate utiliza echipamentele la clasă. Cel puțin două cadre didactice din fiecare școală vor benefica de o sesiune de formare pentru utilizarea echipamentului, dar și alți profesori pot folosi kitul cu îndrumarea responsabilului de proiect (un cadru didactic din școală care a participat la sesiune și și-a asumat responsabilitatea bunei utilizări a kit-ului în școală).

Rețeaua unităților de învățământ Școala din viitor este un proiect al Fundației Vodafone România implementat în parteneriat cu Asociația Junior Achievement Romania. Organizatorul selecției este Asociația Junior Achievement România.

Scroll to Top