Hi Digital - Lumea digitală pentru seniori • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Educație, Servicii Sociale

Hi Digital – Lumea digitală pentru seniori

Fundația Regală Margareta a României

Localizare

Național

Buget

297 000 lei

Anul lansării

Beneficiari

• 1.000 de vârstnici din țară, cu vârsta +60 ani
  • 10 organizații neguvernamentale, centre de zi și alte entități din 10 comunități din țară, care lucrează cu vârstnicii.

Scopul Proiectului

Hi Digital este o inițiativă europeană a Fundație Vodafone care se adresează persoanelor de peste 60 de ani contribuind la misiunea fundației de a nu lăsa pe nimeni în urmă în călătoria către o lume digitală. În prezent, programul se desfășoară înAnglia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și România și urmărește atingerea unor macro-obiective precum:

• Îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor prin integrarea tehnologiei în viețile acestora
  • Facilitarea incluziunii sociale a seniorilor într-o lume digitalizată
  • Minimizarea decalajului digital între generații

Problema identificată

• Dezvoltarea rapidă a tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) a creat multe oportunități digitale, dar a adus și o nouă provocare socială, decalajul digital observat în mod special vârstnicii – grupul cel mai mare și profund afectat de lipsa competențelor digitale.
  • Potrivit Digital Economy and Society Index 2022 (DESI), România se află pe ultimul loc în privința populației cu abilități digitale de bază – 28% față de  54% cât este media Uniunii Europene. Printre cele mai excluse grupuri din punct de vedere digital sunt vârstnicii – una (1) din trei (3) persoane nu a accesat vreodată internetul. De asemenea, există un mare clivaj între populația tânără și adulții seniori – persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 de ani și 74 de ani sunt mai degrabă excluse din perspectiva digitizării, dețin mai puține informații și competențe digitale sau informatice comparativ cu orice altă grupă de vârstă. Institutului Național de Statistică (INS) evidențiază această realitate prin studiul care arată că cu cât o persoană face parte dintr-o grupă de vârstă mai ridicată, cu atât crește ponderea celor care nu au folosit niciodată internetul.
  • Pe de altă parte, vârstnicii se simt adesea depășiți de evoluția din ce în ce mai rapidă a digitalizării. Un alt studiu din 2019 arată că principalele aspecte pentru neutilizarea tehnologiilor digitale de către persoanele în vârstă sunt: frica de fraudele online (47%), lipsa cunoștințelor în funcționare (46%), lipsa de sprijin în utilizare (41%) și operarea dificilă (36%). Statisticile INS întăresc aceste rezultate, astfel: doar 33% dintre persoanele din România cu vârsta cuprinsă între 55-74 ani fac cumpărături online, 68% dintre seniori nu caută pe internet informații despre bunuri și servicii, doar 5% dintre vârstnici folosesc online banking și 83% dintre seniori nu au desfășurat nicio activitate care să implice un software, în cele trei luni premergătoare studiului INS.
  • Mai mult ca oricând, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 în 2019, tehnologia informației digitale a cunoscut o dezvoltare accelerată, existând riscul ca vârstnicii să fie excluși nu doar din perspectiva competențelor digitale, cât și a celor sociale, deoarece accesul la resurse are loc tot mai mult prin tehnologia informațiilor și comunicațiilor.

Soluția

În era noilor media, seniorii se confruntă, inevitabil, cu provocarea de a stăpâni noile tehnologii la cumpărăturile zilnice, călătorii, servicii medicale, consultarea și depunerea de documente la diverse instituții și comunicare socială.

Creșterea și îmbunătățirea competențelor digitale pot ajuta vârstnicii să se bucure de drepturi în mod echitabil într-o societate digitalizată, să își extindă relațiile sociale, să își îmbunătățească interacțiunile sociale, să acceseze resursele sociale, contribuind la creșterea independenței și incluziunii acestora.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), evidențiază în raportul său de politică privind îmbătrânirea activă, că este necesar ca vârstnicii să învețe despre utilizarea de noi tehnologii, inclusiv noile social media și tehnologiile informatice electronice, la fel cum fac tinerii, deoarece contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Totodată, unele studii au arătat că utilizarea noilor media poate influența pozitiv vârstnicii prin diminuarea singurătății, îmbunătățirea participării sociale și a interacțiunii sociale, îmbunătățirea satisfacției și a calității vieții dar și prin prevenirea declinului cognitiv, reducerea stărilor de deprimare și a afecțiunilor geriatrice.

Activitățile proiectului

• Proiectul pilot „Hi Digital – Lumea digitală pentru seniori” urmărește dezvoltarea și derularea de ateliere tematice și practice despre noțiuni elementare din sfera tehnologiei informației digitale, sprijinind seniorii din 11 localități din România să își dezvolte competențele digitale, siguranța și încrederea în sine.
  • Totodată, proiectul va pregăti și sprijini 20 de seniori, cu rol de persoane resursă. Aceștia vor susține ateliere peer-to-peer contribuind la dezvoltarea de competențe digitale de bază în rândul altor seniori din comunitățile lor.
  • Vor fi derulate activități de conștientizare special concepute pentru a ajunge la seniorii expuși riscului de excluziune digitală, care îi vor ajuta pe aceștia să afle mai multe despre numeroasele moduri prin care utilizarea tehnologiei poate face viața de zi cu zi mai ușoară și mai plăcută.

Rezultate așteptate

• 1.000 de seniori cu vârsta peste 60 de ani își vor dezvolta și diversifica competențele digitale de bază;
  • 20 persoane (dintre care 10 seniori) își vor dezvolta cunoștințele și abilitățile de multiplicare și transmitere a competențelor digitale în regim peer-to-peer către alți seniori, devenind o resursă pentru comunitățile lor;
  • 10 organizații neguvernamentale, centre de zi care lucrează cu vârstnicii din 10 comunități din țară își vor crește capacitatea de a dezvolta competențe digitale de bază în rândul seniorilor;
  • 8 module de workshopuri privind dezvoltarea și diversificarea de competențe digitale adaptate nevoilor seniorilor și disponibilității lor de învățare;
  • 133 de sesiuni de workshopuri de dezvoltare a competențelor digitale de bază vor fi derulate în 11 comunități din țară;
  • Nivelul de alfabetizare digitală și de însușire a competențelor digitale în rândul seniorilor din 11 comunități din țară va fi îmbunătățit, în timp ce tehnologia informației digitale va fi văzută ca o soluție reală pentru accesul facil la resurse utile și autonomia seniorilor din România.