Adrian Ghervasa a început să lucreze în cadrul pogramului “Voluntar de Profesie” încă din luna decembrie a anului trecut, în cadrul Fundaţiei de Sprijin Comunitar Bacău, în calitate de kinetoterapeut. Programele acestei fundaţii sunt adresate categoriilor dezavantajate ale comunităţii: bătrâni, bolnavi în faze terminale, copii care provin din familii sărace, persoane cu dizabilităţi, din comunităţi rurale izolate.
În calitate de kinetoterapeut, Adrian ajută în principal persoane vârstnice, cu afecţiuni neurologice, reumatismale, cardiologice, traumatice sau respiratorii.
“Scopul acestui proiect este de a contribui la recuperarea şi reintegrarea în societate a unui număr cât mai ridicat de persoane cu dizabilități şi implicit la creșterea calității vieții acestora. Îmi doresc ca pacienţii mei să-şi redobândească încrederea prin conștientizarea rezultatelor pe care le-au obținut”, ne-a spus el “
Adrian s-a îndreptat în special către pacienţii care nu reuşesc să ajungă în centrul de zi al Fundaţiei de Sprijin Comunitar. Un astfel de pacient este Laura, în vârstă de 45 de ani, care suferă de scleroză laterală amiotrofică, maladie care, din păcate, este o boală care necesită un tratament mai îndelungat.
În umă cu un an locuia împreună cu soţul său şi cu cei nouă copii într-o locuinţă insalubră, unde pereţii erau căzuţi pe alocuri, fără geamuri şi fără încălzire. Nu avea medic de familie, asigurare de sănătate şi nici speranţa de a trăi. Se deplasa foarte greu, şi reuşea cu mare dificultate să le prepare hrana copiilor.
Din păcate, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit, nu se mai poate deplasa, vorbeşte foarte greu, iar puţinele momente de relaxare sunt acelea în care îşi vede copiii (aceştia locuiesc acum într-un centru de plasament, deoarece nu avea cine să-i îngrijească în mod corespunzător).
Laura nu şi-a pierdut însă speranţa şi are încredere că şedinţele de kinetoterapie o vor ajuta să mergă mai departe.
“Laura mă aşteaptă de fiecare dată cu nerăbdare, deoarece îşi doreşte foarte mult să lupte, să îşi poată vedea copiii cât mai mult timp”, spune Adrian.
În opinia lui, cea mai mare calitate a unui voluntar este capacitatea de a oferi ajutor în mod dezinteresat.
Adrian ne-a spus că după terminarea celor nouă luni, cât durează programul Voluntar de Profesie, va încerca să găsească soluţii pentru a continua munca începută.