Patruzeci de kilometri dus. Patruzeci de kilometri întors. În fiecare zi, medicul Dana Paica, 46 de ani, își ia valiza cu EKG-ul portabil și o mulțime de medicamente de inimă și se duce și se întoarce 40 de km. Drumul, între Timișoara și comuna Ghilad din județul Timiș, a devenit o linie a vieții pentru cei 2.000 de oameni care locuiesc aici și nu au acces la servicii medicale specializate.
Dr. Paica nu duce cu ea specialiști, cu excepția unui cardiolog și a unui internist care o însoțesc pe rând, ci folosește telemedicina, adică tehnologia care îi permite să transmită analizele în timp real la specialiști și acestora să diagnosticheze și să prescrie tratamente de parcă ar sta în fața pacientului.
Ghilad este o comună frumoasă, cu străzi largi, copaci de-a lungul lor și case bine-întreținute cu acoperiș de țiglă roșie. Are școală, grădiniță, dispensar, apă curentă purificată cu ozon, internet, cablu și autobuze către Timișoara din oră în oră. În spatele gardurilor înalte sunt curți întinse, cu grădini și animale. În curțile și casele acestea stau însă, în multe cazuri, oameni în vârstă și singuri. Cum e Veronica Bocșan, 58 de ani. „Copiii sunt în Portugalia de mulți ani. Am crescut nepoții și apoi au plecat și ei și am rămas singură”. Îi este greu să ajungă singură la Timișoara la un spital ca să fie consultată pentru hipertensiune arterială care îi dă amețeli și nu o lasă să-și îngrijească grădina. S-a bazat pe tratamentul medicului de familie care, în lipsa unor analize complexe, cum e un EKG, i-a dat ce a considerat că e mai bun, dar nu i-a schimbat cu nimic situația.
Când a întâlnit-o dr. Paica, la puțin timp după ce deschisese centrul de diagnostic din Ghilad, în august 2015, cu finanțarea Fundației Vodafone România, femeia „mergea sprijinindu-se de garduri”, spune medicul. Avea tensiunea 260/130, adică risca oricând să facă un accident vascular cerebral sau unul cardiac.
Primul lucru pe care l-a făcut a fost un EKG care să-i urmărească bătăile inimii și pe care l-a transmis imediat specialiștilor din Clinica Profilaxis din Timișoara. Medicul efectuează analiza, aparatul EKG e conectat la un modem performant și datele ajung instant la specialist, care le vede pe ecranul din fața sa la fel cum îl vede Dr. Paica. Așa au descoperit că doamna Bocșan avea nevoie de altă analiză, mai detaliată. „M-a dus Dana la Timișoara cu mașina ei și mi-au pus un aparat care măsoară tensiunea 24 de ore”, își amintește femeia. „A plătit ea taxa de 100 de lei.” După această analiză, au putut să-i dea un tratament care o ajută: acum are tensiunea 130/70 și poate să lucreze în grădină două-trei ore pe zi.
Cabinetul din Ghilad folosește telemedicina și pentru investigații pentru afecțiuni la ochi, plămâni, ORL și o mulțime de alte boli care pot fi diagnosticate doar de specialiști, cu aparatură dedicată. Pentru toate există, în valiza medicului, un aparat care se conectează prin USB la laptop și apoi transmite datele în timp real. Peste cei peste 500 de oameni care au fost consultați în ultimul an, valiza, în care medicul mai pune și toate medicamentele de care știe că au nevoie sătenii și pe care le cumpără ea și colegii ei, este un instrument magic în care își regăsesc sănătatea.