Salvăm pacienţi bolnavi de inimă cu ajutorul telemedicinei • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Salvăm pacienţi bolnavi de inimă cu ajutorul telemedicinei

Asociaţia Caritas Alba Iulia a obţinut anul trecut de la Fundaţia Vodafone România o finanţare pentru un program de telemedicină, cu ajutorul căruia 600 de persoane cu boli cardiovasculare din judeţele Alba, Mureş, Hunedoara, Harghita şi Covasna urmau să beneficieze de monitorizarea tensiunii arteriale şi urmărirea electrocardiogramei la domiciliu.

Proiectul –„Supravegherea pacienților cu probleme cardio-vasculare la domiciliu”, care a obţinut sprijinul nostru prin intermediul liniei de finanţare “Mobile For Good”, este dedicat acelor persoane care nu pot beneficia de asistenţă medicală de specialitate, din cauza distanţei mari faţă de oraşe sau centre de tratament sau a situaţiei financiare precare.

Măsurarea tensiunii arteriale se face cu ajutorul unor tensiometre care înregistrează datele și apoi, cu ajutorul unor smartphone-uri, datele sunt transmise mai departe către centrul medical din Bucureşti.

Înregistrarea EKG-ului se face cu un instrument numit HeartView, un aparat modern, de dimensiuni reduse,  adaptat special pentru înregistrarea electrocardiogramei la domiciliul pacienților. Datele înregistrate sunt transmise prin telefonul mobil către centrul medical din Bucuresti, unde medicii specialişti interpretează rapid şi precis informatiile primite, evaluează starea pacientului şi transmit rezultatele înapoi, la domiciliul pacientului.

Una dintre paciente, NV, are 79 de ani și suferă de cardiopatie ischemică cronică. Pentru că locuiește la mare distanță de orașul cel mai apropiat, de ani buni nu a fost văzută de un medic specialist. Locuiește într-o zonă izolată, unde nu sunt mijloace de transport în comun şi, chiar dacă ar exista, nu ar putea să le folosească din cauza stării precare de sănătate. Nu se poate deplasa decât cu ajutorul cârjelor .

Cu ajutorul  instrumentului HeartView, i-a fost efectuată analiza EKG, iar datele înregistrate de asistenta medicală de la Caritas au fost transmise  prin telefonul mobil către centrul medical Caritas, unde medicii specialişti au evaluat starea ei şi au transmis înapoi rezultatele şi recomandările lor.

AA003001.MXF.Still022

“Telemedicina este o metodă extrem de benefică din punct de vedere al  reducerii internărilor în spitale sau a listelor de aşteptare la medicii de specialitate. Totodată telemedicina reduce costurile de deplasare a bolnavilor, costurile de consultaţie şi celelalte cheltuieli medicale. În cadrul proiectului, până în luna martie 2015, au fost efectuate 1.095 EKG-uri faţă de cele 600 prevazute initial în proiect”, ne-a declarat Fodor-Vanyo Csaba, project manager în cadrul Caritas Alba Iulia.

Scroll to Top