O viaţă poate depinde de tine. Am fost la cursul de prim ajutor • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

O viaţă poate depinde de tine. Am fost la cursul de prim ajutor

Săptămâna trecută am participat la un curs de prim ajutor oferit angajaţilor Vodafone România, în cadrul proiectului „O viaţă poate depinde de tine„, finanţat de către Fundaţia Vodafone România şi pus în aplicare de către Asociaţia React, sub îndrumarea instructorilor specializaţi în manevre de resuscitare.

“Proiectul „O viaţă poate depinde de tine” a fost lansat în 2011 şi se desfăşoară la nivel naţional. Peste 26.700 de elevi şi studenţi, public larg şi angajaţi ai marilor companii, ONG-uri şi instituţii au exersat manevre de prim ajutor în perioada octombrie 2011 – iunie 2015, iar alţi 1.500 au fost programaţi pentru următoarea perioadă”, ne-a spus Andreea Rotaru, manager de comunicare în cadrul Asociaţiei React.

În cadrul cursurilor, participanţii învaţă manevre de prim-ajutor în situaţii de stop cardio-respirator, de obstrucţie a căilor respiratorii, de fracturi, hemoragii, leşin, degerături, insolaţie, arsuri şi electrocutare şi, ceea ce este mai important, toţi exersează manevrele predate.

Cele mai solicitate manevre de prim ajutor au fost stopul cardio-respirator, îngrijirea plăgilor în caz de răni uşoare şi hemoragia.

Am aflat că un interes deosebit se manifestă şi pentru manevra Heimlich pentru sugari, adolescenţi şi adulţi, înec, stop cardio-respirator la sugari, poziţia laterală de siguranţă, intoxicaţii cu alcool, convulsii, hipo şi hiper glicemie la diabetici sau sângerare nazală.

Toate cursurile din cadrul acestui proiect sunt gratuite, susţinute de către personal specializat din cadrul SMURD.

Ce-am învăţat

Am învăţat cum să recunoaştem atunci când cineva suferă un stop cardiorespirator, cum trebuie evaluată starea victimei şi care sunt paşii de urmat pentru începerea manevrelor de resuscitare, precum şi în ce constau acestea.

Am aflat că resuscitarea făcută încă din primele minute, până la sosirea echipajelor specializate, sporeşte enorm şansele de supravieţuire ale pacientului aflat în situaţie critică. Şi, cel mai important, am pus în practică ce am învăţat la curs, pe manechinele speciale, utilizate de SMURD pentru exerciţii.

Colegii noştri de la Asociaţia React organizează cursuri de prim ajutor cu tematică generală, dar şi unele cu specific, cum ar fi cursuri speciale pentru biciclişti, pentru motociclişti sau pentru părinţi și copiii lor.

Cursuri pentru angajaţii Vodafone

În primele şase luni ale acestui an, 150 de angajaţi Vodafone România au învăţat să acorde primul ajutor în cadrul proiectului „O viaţă poate depinde de tine”.

Scroll to Top