Caravana Controlin, află dacă eşti în pericol să faci diabet

Caravana Controlin, află dacă eşti în pericol să faci diabet

Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România au pornit Caravana Controlin, un program naţional de monitorizare şi management al diabetului. Caravana Controlin va acoperi zeci de localităţi din întreaga ţară şi le va oferi celor care prezintă riscul de a dezvolta diabet posibilitatea de a-şi face analize medicale gratuite.

Analize medicale gratuite

Peste 5.000 de persoane din zeci de comunităţi din sate, comune izolate şi oraşe mici din întreaga ţară vor beneficia în mod gratuit de măsurarea glicemiei, a colesterolului, a presiunii arteriale şi a nivelului hemoglobinei din sânge, precum şi de o electrocardiogramă.

Pacienţii vor primi informaţii despre cum trebuie gestionată această boală, care este riscul dezvoltării de complicaţii, iar persoanele diagnosticate cu diabet vor fi incluse într-un program de monitorizare a glicemiei. Acestea vor beneficia în mod gratuit de kitul Controlin şi de consultanţă din partea echipei pentru un an de zile.

Caravana Controlin dispune de o maşină special echipată cu aparatură medicală de ultimă generaţie, care facilitează screening-ul şi diagnosticarea pacienţilor. Cu ajutorul unui sistem de telemedicină oferit de Fundaţia Vodafone România, vor putea fi transmise, în timp real, diverse date medicale către medici specialişti diabetologi şi cardiologi din Bucureşti.

„Diabetul este o boală care nu doare, dar care, netratată sau descoperită târziu, poate determina complicaţii vitale. Am lansat Caravana Controlin pentru că ne dorim să oferim acces la un diagnostic corect şi la analize medicale specifice cât mai multor români care sunt în pericol de a dezvolta diabet”, a spus doctorul Anca Ştefan, preşedinte al Asociaţiei React.

Unde ajunge Caravana Controlin

Localităţile în care va ajunge Caravana Controlin sunt selectate în funcţie de accesul la servicii medicale de specialitate (distanţa faţă de cel mai apropiat spital, existenţa unui medic de familie în comunitate) şi incidenţa diabetului la nivel judeţean.

Înscrierea în program este încă deschisă! Comunităţile din diverse oraşie şi localităţi ale ţării pot aplica pentru a fi incluse în circuitul caravanei pe site-ul controlin.ro.

Peste 700.000 de persoane din Român ia sunt diagnosticate cu diabet, iar aproximativ un milion de persoane sunt supuse riscului de a dezvolta această boală, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii.

Despre Controlin

Controlin este un proiect lansat în 2012 şi utilizează tehnologiile mobile pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor cu diabet. În cadrului proiectului, 512 pacienţi cu diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependenţi) şi diabet de tip 2 (insulino-independenţi) din întreaga ţară au folosit zilnic kitul Controlin, pentru a-şi monitoriza glicemia. Kitul conţine un glucometru de ultimă generaţie, care tehnologia Bluetooth încorporată, consumabile, un smartphone şi acces la aplicaţia proiectului.

Pacientul foloseşte zilnic glucometrul, care transmiste prin Bluetooth, către telefonul mobil, valoarea glicemiei măsurate. Din telefon, datele sunt transmise automat către server şi prelucrate, în vederea furnizării de informaţii relevante pentru pacientul cu diabet, precum şi către medicul acestuia. Pacientul poate vizualiza oricând, în contul său de pe controlin.ro, fluctuaţiile glicemiei şi poate transmite rapoarte săptămânale sau lunare către medicul său diabetolog.

Proiectul Controlin, derulat de Asociaţia React şi finanţat de către Fundaţia Vodafone România în cadrul proiectului Mobile for Good, a obţinut două premii de exclenţă la Gala Societăţii Civile 2014.

Scroll to Top