Fundația Vodafone România și CEAE ajută zeci de mii de elevi și profesori din România cu resurse noi pentru educație modernă • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Fundația Vodafone România și CEAE ajută zeci de mii de elevi și profesori din România cu resurse noi pentru educație modernă

  • Profesorii din România au acces gratuit la www.fizicaaltfel.ro, o bancă valoroasă de resurse educaționale online, care îi ajută să predea la standardele secolului 21
  • Peste 50.000 de elevi din România au dobândit competențe noi ca urmare a programului derulat de Fundația Vodafone România și Centrul de Evaluare și Analize Educaționale
  • Materialele educaționale create în cadrul programului sunt îmbogățite continuu și vor rămâne pe termen nelimitat la dispoziția tuturor profesorilor, părinților și elevilor din România

București, 18 octombrie 2022 – Peste 50.000 de elevi din România au dobândit competențe noi în fizică după ce profesorii lor au accesat www.fizicaaltfel.ro, o bancă valoroasă de resurse educaționale online, care îi ajută să predea fizica prin metoda investigației, la standardele secolului 21.

Portalul educațional gratuit face parte din proiectul „Investigăm și înțelegem fizica”. Pe www.fizicaaltfel.ro, profesorii și elevii au la dispoziție peste 50 de experimente filmate și explicate, dar și aproape 100 de fișe de lucru dinamice. Toate aceste materiale pot fi folosite în timpul predării în clasă, ca temă pentru acasă sau în timpul predării la distanță. În plus, fișele dinamice conțin simulări de experimente și aplicații digitale care le dau posibilitatea elevilor să deruleze experimente virtuale, asemănătoare cu cele reale, din laboratorul de fizică.

Scopul portalului realizat în colaborare cu Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) este dinamizarea sistemului educațional, fizicaaltfel.ro fiind o resursă suplimentară prin care materia școlară este ușor de înțeles. 

Statisticile interne arată că fișele dinamice încărcate în platforma de conținut interactiv fizicaaltfel.ro  au fost accesate de peste 13.000 de ori și descărcate de peste 2 500 de ori.

„Concepute de profesori cu experiență în predarea fizicii prin metoda investigației, materialele din proiectul <<Investigăm și înțelegem fizica>> sunt un adevărat instrument de predare pentru dascăli. Cu ajutorul lor, predarea la clasă poate fi făcută într-un mod atractiv, stârnind curiozitatea elevilor, stimulând gândirea critică și curiozitatea. Acest portal este un exemplu real și practic al misiunii Fundației Vodafone România, care își propune să construiască o societate digitală sustenabilă și incluzivă pentru toți, în care tehnologia și conectivitatea îmbunătățesc viitorul și viața oamenilor”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Portalul educațional se îmbogățește periodic cu noi resurse, în următoarele zile noi experimente și nu mai puțin de 15 de fișe dinamice urmând să fie încărcate online. Fundația Vodafone România sprijină astfel numeroși profesorii din toată țara cu metode moderne de predare, adaptate noii realități digitale.

„În timpul pandemiei, una dintre problemele presante ale profesorilor de fizică a fost cum să le retrezească elevilor interesul în timpul orelor. O soluție care s-a dovedit eficientă a fost utilizarea metodei investigației și în perioadele de școală online. Din păcate, profesorii nu aveau resurse digitale pentru a putea folosi această metodă. Așa a apărut proiectul „Investigăm și înțelegem fizica” prin care am creat experimente filmate și fișe dinamice de lucru, adaptate programei românești. Proiectul s-a bucurat și se bucură de un mare succes, pentru că îi ajută pe profesori să facă ore captivante atât la distanță, cât și în clasă, pentru elevi de diferite niveluri. Copiii sunt încântați de activitățile propuse și se simt stimulați să se implice în rezolvarea sarcinilor, iar cadrele didactice pot monitoriza activitatea lor în timp real. Un mare plus al fișelor îl reprezintă simulările de experimente, care facilitează observarea și analizarea unor fenomene care altminteri nu ar putea fi reproduse cu ușurință în spațiul școlar”, spune Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale.

Toate resursele disponibile pe www.fizicaaltfel.ro vor rămâne pe termen nelimitat la dispoziția tuturor profesorilor, părinților și elevilor din România. Proiectul „Investigăm și înțelegem fizica” este finanțat de Fundația Vodafone România cu 112.000 lei.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociația Centrul de Evaluare și Analize Educaționale este o organizație guvernamentală care și-a propus să cultive cercetarea, investigația și experimentul în sistemul de educație, îndrumându-i pe profesorii de științe să-și schimbe modul de a lucra cu elevii și arătându-le decidenților că abilitățile pe care un nou mod de predare le dezvoltă sunt cu adevărat în beneficiul copiilor. CEAE a introdus metoda investigației în școlile din România și a pregătit peste 2.700 de profesori de fizică pentru ca ei să poată utiliza la clasă această metodă. Mai multe detalii despre programele asociației găsiți aici: https://ceae.ro, https://www.facebook.com/CeaeRomania https://ceae.ro/wp-content/uploads/2021/05/Infografic-Advocacy-1.pdf

Scroll to Top