Aproape trei sferturi dintre profesorii români nu au competențe digitale certificate și nu sunt pregătiți să folosească tehnologia la clasă • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

• Un studiu al Fundației Vodafone indică decalaje mari în pedagogia digitală în întreaga Europă
  • Doar 27% dintre cadrele didactice din România au participat în mod repetat la cursuri oficiale de formare digitală. Media europeană este de 39%.
  • Prin programul SkillsUpload Europe, Fundația Vodafone își propune să conducă la schimbări sistemice de durată în modul în care oamenii învață să folosească tehnologiile în viața personală, profesională și academică. Programul se adresează elevilor de școală primară și gimnazială, adulților care nu urmează studii, nu sunt angajați sau nu se află în programe de formare, dar și persoanelor în vârstă.

București, 17 octombrie 2022 – Doar 27% dintre profesorii din România au participat la cursuri certificate pentru formarea digitală necesară în predare, arată cel mai recent studiu internațional al Fundației Vodafone. Profesorii români se bazează mai mult pe cunoștințele altor colegi decât pe cursuri de formare când vine vorba de folosirea tehnologiei la clasă. Decalaje mari în educația digitală sunt în întreaga Europă, mai arată datele.

Fundația Vodafone anunță lansarea raportului 21st Century Teachers, care cuprinde informații cu privire la situația decalajului digital în rândul cadrelor didactice din mai multe state, printre care și România. Studiul publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorului dezvăluie un decalaj digital semnificativ în educație pe tot continentul, profesorii susținând nevoia de oportunități de formare și sprijin din partea factorilor de decizie pentru a răspunde așteptărilor guvernamentale și a oferi studenților educație digitală de calitate. Raportul 21st Century Teachers arată modul în care cerințele sociale și tehnologice transformă educația în Europa și identifică zonele în care profesorii au nevoie de sprijin.

Studiul, la care au participat 3.000 de cadre didactice din 11 țări europene, dezvăluie că profesorii nu sunt suficient pregătiți pentru noua realitate a tehnologiei și că au nevoie de sprijin pentru a oferi elevilor educație digitală de calitate.

Cadrele didactice din România sunt printre cele mai slab pregătite în folosirea tehnologiei și a lecțiilor digitale, potrivit raportului. Doar 27% dintre profesorii români au participat la cursuri de formare, în timp ce media europeană este de 39%.  Un sfert dintre ei au declarat că sunt începători în domeniul digital, adică pot folosi tehnologia singuri, însă doar pentru sarcini de bază și bine definite.

Diferențe majore la nivel european

Cei mai pregătiți dascăli în predare digitală la clasă sunt în Grecia, Portugalia, Spania, Italia și în Ungaria, arată studiul. La polul opus, cu profesori slab calificați din punct de vedere al competențelor digitale, se regăsesc România, Turcia, Germania, Albania și Olanda.

• 20% dintre profesorii chestionați spun că au puțină sau nicio experiență în utilizarea tehnologiei digitale pentru predare
  • 48% simt stres crescut la locul de muncă din cauza lipsei de integrare a tehnologiei digitale în procesul de predare
  • 42% simt că își ating rapid limitele atunci când folosesc tehnologia
  • Prin contrast, 48% dintre profesori raportează că folosesc o varietate de tehnologii digitale cu elevii lor

Profesorii solicită un standard european privind predarea digitală

• 78% dintre cadrele didactice cred că guvernele lor așteaptă de la școli și profesori mai mult în predarea digitală decât se poate obține de fapt
  • 72% consideră că măsurile de politică educațională nu sunt suficiente pentru a pregăti elevii pentru viitoarele piețe de muncă
  • 75% dintre profesori spun că ar trebui să existe politici și standarde uniforme pentru educația digitală

„Deși este alarmant să vedem atât de mulți profesori din Europa care se luptă să țină pasul pentru accelerarea educației digitale, sunt încurajat de disponibilitatea lor de a sprijini reforma educației la nivel european. Având în vedere că 2023 este anul european al competențelor, dacă dorim să vedem următoarea generație de tineri împuternicită și prosperă într-o lume din secolul 21 din ce în ce mai complexă și din ce în ce mai digitală, este esențial să aruncăm o privire serioasă asupra suportului, formării și instrumentelor necesare pentru a pregăti școlile și profesorii pentru succes”, spune Joakim Reiter, Chief External and Corporate Affairs Officer, Vodafone Group.

În cadrul raportului 21st Century Teachers infrastructura IT a României primește evaluări impresionante de la profesori. Cu excepția suportului IT, țara noastră este lider în toate domeniile.

Ca răspuns la nevoile profesorilor, prin programul SkillsUpload Europe, Fundația Vodafone are misiunea de a oferi competențele, încrederea și cunoașterea necesare într-o societate aflată într-o continuă dezvoltare. Acesta funcționează în 14 țări europene și se adresează elevilor de școală primară și gimnazială, adulților care nu urmează studii, nu sunt angajați sau nu se află în programe de formare, dar și persoanelor în vârstă.

Prin inițiative de învățare adaptate la nivel local, precum și prin parteneriate cu comunități, educatori, ONG-uri și guverne, SkillsUpload Europe își propune să conducă la schimbări sistemice de durată în modul în care oamenii învață să folosească tehnologiile în viața personală, profesională și academică.

Metodologie

Sondajul a fost realizat de Ipsos Germania în 11 țări: Albania, Germania, Regatul Unit, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Portugalia, România, Spania și Turcia. Grupurile țintă au inclus profesorii din școala primară, profesorii din ciclul secundar inferior și profesorii din ciclul secundar superior. Un total de 3.082 de cadre didactice au fost intervievate în perioada de lucru pe teren: 4 mai – 16 iunie 2022.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.