Alături de bunicii uitaţi: Viaţa e frumoasă şi cu Altzheimer

Alături de bunicii uitaţi: Viaţa e frumoasă şi cu Altzheimer

DSCN8637

Într-o zi friguroasă de februarie, T.E., o doamnă căruntă, mică de statură şi cu glas tremurat, intra în centrul de zi „Dr. Ştefan Ciobanu”, unde bătrânii pot beneficia de servicii speciale şi unde pot participa la activităţi recreative, de socializare dar şi de recuperare – gimnastică medicală sau kinetoterapie.

A venit aici la îndemnul unei prietene şi avea sufletul plin de speranţă, că va putea uita de greutăţile de acasă şi, în acelaşi timp, că va fi ajutată să depăşească problemele cu care se confruntă.

A povestit că are unele pierderi de memorie şi, după ce a fost îndrumată de specialiştii centrului către medicul geriatru, care a programat-o la un computer tomograf, a aflat că suferă de cumplita boală Altzheimer. La auzul acestei veşti a fost copleşită de disperare. S-a gândit că este bătrână, lipsită de ajutor, cu probleme financiare şi nu mai are nicio şansă să ducă o viaţă normală. Totuşi, după ce i s-a acordat consiliere individuală, medicală şi socială, după ce i s-au prezentat serviciile de care ar putea beneficia la centrul de zi, a căpătat curaj şi a început să aibă încredere în forţele proprii.

Acum vine zilnic la centrul de zi „Dr. Ştefan Ciobanu”, cu zâmbetul pe buze, mereu cu dorinţa de a face ceva util şi de a-şi ocupa timpul într-un mod pozitiv, diferit faţă de trecut. Aici e fericită, şi-a făcut mulţi prieteni, alături de care îşi împărtăşeşte necazurile şi bucuriile. Se simte utilă şi participă la toate activităţile organizate în centru, dar şi în afara acestuia. Doamna T.E. a fost inclusă în programul de kinetoterapie şi a beneficiat şi de tratament medical injectabil. S-a ataşat de oamenii de aici, pentru că are parte de căldura sufletească pe care acasă n-o găsea niciodată.

DSCN8640
DSC_4541

Doamna T.E. a fost inclusă în proiectul „Alături de bunicii uitaţi„, lansat de către Fundaţia Vodafone România şi Fundaţia de Sprijin Comunitar din Bacău, prin intermediul căruia se oferă sprijin persoanelor în vârstă din Bacău cu probleme de sănătate sau aflaţi în dificultate. Fundaţia Vodafone România este principalul finanţator al acestui program, care vine în sprijinul a peste 800 de persoane în vârstă, cu o investiţie de 46.000 de euro.

Programul “Alături de bunicii uitaţi” asigură continuitatea serviciilor medicale şi după externarea pacientului din spital, oferind şi servicii sociale şi de îngrijire la domiciliu, apoi recuperarea şi reintegrarea persoanelor în cadrul Centrului de Zi sau în cadrul complexului rezidenţial Satul Seniorilor Millz din Buhuşi.

Îngrijirea la domiciliu este făcută de către asistenţi medicali şi personal calificat pentru îngrijire prin efectuarea de vizite regulate la domiciliul bătrânilor. Aceştia sunt ajutaţi cu menajul locuinţei, îngrijirea şi igiena corporală, pregătirea şi servirea mesei sau la cumpărăturile zilnice. Personalul Fundaţiei de Sprijin Comunitar este ajutat pentru aceste activităţi de voluntarii Vodafone din Bacău.

Mai multe detalii despre proiectul „Alături de bunicii uitaţi”.

Scroll to Top