Școala din valiză

Buget: 2.216.382 de lei

Finanţarea Fundației Vodafone România: 1.929.086 de lei

Beneficiari

Cadre didactice care activează în învățământul primar și gimnazial, în 10 școli din zona rurală, elevii care frecventează aceste școli, părinți, voluntari și publicul larg.

Ce ne propunem?

Să promovăm educația digitală și să încurajăm utilizarea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ prin formarea cadrelor didactice și facilitarea accesului la resurse educaționale și instrumente multimedia în rândul copiilor și părinților din mediul rural și a publicului larg.

Problema identificată

Peste 97% dintre cadrele didactice din zona rurală au un nivel mediu de formare, iar în ultimii ani, România continuă să ocupe locul trei în Uniunea Europeana la rata abandonului școlar. Numărul copiilor care abandonează școala în zona rurală este aproape dublu față de cel din urban (27% față de 14%).

Conform studiului „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural”:

90% dintre cadrele didactice își doresc să participe la programe de formare sau perfecţionare în domeniul TIC/IT

97% dintre cadrele didactice consideră importantă dotarea fiecărei clase de elevi cu laborator sau cabinet şcolar cu câte un computer şi videoproiector, necesare predării la clasă şi/sau utilizării softurilor educaţionale

68,9% dintre elevi își doresc să lucreze cu ajutorul calculatorului

Soluția

Dotarea școlilor cu 10 valize mobile "Instant Classroom" care includ un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un video-proiector, un sistem audio, o soluție de încărcare a echipamentelor încorporată, un router wi-fi încorporat, un modem 4G cu conexiune la internet și o platformă de e-Learning.

Platforma de e-Learning www.scoaladinvaliza.ro este un hub educațional unde se găsesc materiale puse la dispoziție gratuit publicului larg: biblioteca digitală Vodafone, manuale școlare de la Ministerul Educației Naționale, resurse curriculare și extracurriculare, exerciții interactive, cursuri din educația pentru viață etc.

Fiecare școală din cadrul proiectului are alocat un spațiu online propriu destinat lecțiilor digitale. Profesorii crează lecții folosind resurse și activități potrivite vârstei copiilor, pe care apoi le predau la clasă. Elevii au astfel un spațiu multimedia virtual cu materiale, chestionare, teste, exerciții, sondaje, cu rezultate și feedback în timp real.

Profesorii au posibilitatea să organizeze evenimente de informare și formare atât în spațiul școlii, cât și în afara lui cu ajutorul valizei Instant Classroom.

Elevii folosesc platforma și tabletele la ore, cu acces securizat și autentificare cu nume de utilizator și parolă. Administrarea conturilor se face centralizat, la nivel de școală.

Părinții au o secțiune de formare dedicată pe platformă , „Școala părinților”, disponibilă în exclusivitate pentru utilizatorii autentificați cu un cont de Părinte.

Platforma functionează atât online, cât și offline, folosind serverul și routerul care se găsesc în valiză.

Rezultatele preconizate

• Peste 2.000 de elevi din clasele primare și gimnaziale din 10 școli rurale din România vor folosi tehnologia pentru a învăța
  • Peste 25% dintre profesorii din școli vor învăța să folosească tehnologia în predarea lecțiilor
  • Peste 50 de profesori vor participa la programele de formare, unele autorizate A.N.C.- Autoritatea Națională pentru Calificări și acreditate M.E.N.- Ministerul Educației Naționale