Reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate

Reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța

Localizare

Constanta

Buget

9.458.533 lei

Fundația Vodafone România: 7.070.942 lei

Asociația Dăruiește Aripi: 1.285.626 lei

Asociația Inima Copiilor: 1.101.965 lei

Anul lansării

2016

Beneficiari

Copiii nou-născuți din zona de sud-est a României care au nevoie de îngrijire medicală la standarde europene în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța, precum și familiile acestora.

Scopul Proiectului

Transformarea vechii secții într-o structură modernă și eficientă, adaptată numărului de pacienți din regiune și în concordanță cu cele mai înalte standarde din domeniul medical. Numărul de locuri va crește de la opt la 22 în unitatea de terapie intensivă.

Problema identificată

Mortalitatea infantilă în zona de sud-est a României depășește 9,7 la 1.000, situându-se peste media națională și fiind de trei ori mai mare decât cea europeană. Secția de terapie nou-născuți a Spitalului Județean Constanța, care deservește o zonă geografică considerabilă, include două compartimente: unul de terapie intensivă nou-născuți și unul pentru prematuri. În secție sunt internați anual în jur de 900 de nou-născuți, iar două treimi dintre aceștia au nevoie de terapie intensivă. Secția îngrijește în permanență 15-20 de pacienți, în condițiile în care compartimentul de terapie intesivă are de fapt numai opt paturi normate, Secția nu a mai fost renovată de la inființarea spitalului, cu aproximativ 50 de ani în urmă, drept urmare, aici se înregistrează una dintre cele mai ridicate mortalități infantile, iar situatia continuă să se deterioreze.

Soluția

Secția a fost modernizată în parteneriat cu Asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa.

Rezultate

În urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

Soluția de telemedicină cu care a fost dotată secția oferă un sistem de supraveghere video a pacienților. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care în caz de urgențe poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol. În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea masivă a infecțiilor nosocomiale. Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă. Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate. Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigură nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.

Jurnal de șantier

Jurnal de Șantier – ep 1 – Finalizarea lucrărilor de demolare și refacerea pereților interiori

Jurnal de Șantier – ep 2 – Turnarea șapei, schimbarea conductelor și montarea instalațiilor sanitare

Jurnal de Șantier – ep 3 – Montarea structurii metalice care susține cablurile electrice și cablurile necesare soluției de telemedicină

Mai multe despre proiect aici

Noutăți din sănătate

Scroll to Top