Pe drumul epuizant al tratamentului, apare un far călăuzitor • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Pe drumul epuizant al tratamentului, apare un far călăuzitor

Într-o „mare” de opțiuni de tratament nespecifice, cercetarea cancerului cerebral apelează la genomică pentru a găsi noi soluții de tratament.

Robin Parkes, 52 de ani, mamă a doi copii, are încredere că tratamentul pe care îl urmează în prezent îi va ameliora boala.

Robin a fost diagnosticată cu glioblastom multiform de gradul 4 la începutul lunii februarie 2017, când examinările CT și RMN au relevat o tumoră cerebrală. Robin s-a prezentat inițial la medic din cauza unor dureri de cap intense care s-au agravat progresiv, fiind însoțite și de greață. La câteva zile de la diagnostic, Robin se afla pe masa de operație, pentru a i se extirpa tumora. După aceea, a efectuat radioterapie, care va fi urmată de chimioterapie.

În total o așteaptă opt luni de tratament: ore întregi petrecute în spital și clinici, suportând reacțiile adverse chinuitoare, în timp ce încearcă din răsputeri să ducă o viață normală – conducându-și propria afacere de consultanță în marketing și ținând pasul cu ritmul zilnic al vieții de mamă, soție, prietenă și colegă.

În realitate, este vorba despre opt luni în care nu va ști dacă tratamentul îi va încetini sau opri evoluția cancerului – dacă drumul pe care merge este cel bun.
„Încercăm să ne păstrăm optimismul, însă nu este o călătorie de plăcere, ci mai degrabă un drum epuizant pentru noi toți”, spune Robin.

Prin eșecuri, spre succese

Periplul tratamentului lui Robin nu este ceva neobișnuit.

Michelle Stewart, Director pentru Cercetare al Cure Brain Cancer Foundation, afirmă că tratamentele actuale pentru pacienții cu cancer cerebral sunt soluții nespecifice, însă consideră că genomica poate schimba această situație.

„Studiul genomicii are deja un impact uriaș nu numai în cercetarea cancerului cerebral, ci a tuturor tipurilor de cancer. Încercăm să identificăm un marker biologic”, afirmă ea. „Genomica markerilor biologici are un rol foarte important pentru înțelegerea prognosticului bolilor – adică evoluția unei boli la fiecare pacient în parte – însă acum sperăm să o putem aplica asupra tratamentului, astfel încât să existe un anumit marker genomic care să indice dacă ar trebui să folosim un anumit medicament la un anumit pacient. Regulile jocului s-ar schimba complet.

„În loc să trateze pe toată lumea la fel, sperând că organismul va avea același răspuns în toate cazurile, cercetătorii încearcă să identifice markeri biologici, pentru a ști concret ce categorie de pacienți va răspunde la un anumit tratament.”

Michelle Stewart, Director pentru Cercetare al Cure Brain Cancer Foundation (Fundația pentru Vindecarea Cancerului Cerebral)

Există deja mai multe studii clinice în desfășurare, cum ar fi imunoterapia.

„Impactul genomicii asupra cancerului cerebral și asupra tuturor tipurilor de cancer ne permite o abordare holistică a cancerului. Aceasta pornește de la ideea că localizarea cancerului nu mai contează în proporție de 100%, deoarece contează și locul de origine. Pot exista anumite tipuri de cancer cu o genomică similară sau cu mutații genetice care ar însemna că un tratament poate fi eficace în mai multe boli”, spune Michelle. La începutul anului 2017, au fost descoperite 13 mutații genomice suplimentare asociate cu cancerul cerebral. Rezultatele studiului, despre care Michelle afirmă că a fost unul dintre cele mai ample studii asupra cancerului cerebral, au fost o „adevărată lovitură” pentru cercetătorii acestei boli rare.

„Rezultatele nu pot fi încă puse în practică și deocamdată nu există tratamente disponibile pentru aceste mutații; studiul le indică cercetătorilor faptul că acești markeri biologici ar putea fi utilizați pentru tratament”, afirmă Michelle.

„Este ca și cum am urca niște trepte. Chiar dacă o cercetare nu are rezultatul prevăzut, ea aduce cunoștințe în plus; un studiu fără succes este la fel de util ca un studiu de succes; orice pas își are rostul lui. La un progres științific contribuie foarte multe persoane.”

Aceste progrese în genomică se află în centrul ultimei versiuni a aplicației DreamLab a Fundației Vodafone. Aplicația DreamLab, dezvoltată de Fundația Vodafone, folosește capacitatea de calcul a smartphone-ului dvs. pentru a ajuta Institutul de Cercetare Medicală Garvan să obțină mai repede rezultate în cercetarea cancerului. Trebuie doar să vă puneți telefonul la încărcat peste noapte, să deschideți aplicația, iar informațiile rezultate din rezolvarea puzzle-urilor de cercetare vor fi trimise către cercetătorii de la Garvan prin cloud-ul Amazon – ca un rebus uriaș din care fiecare utilizator al aplicației rezolvă o bucățică.

După cum spune Michelle, cercetătorii apreciază orice ajutor constructiv, în special dacă duce la concluzii pertinente.

„Apar din ce în ce mai multe informații. Abordarea actuală se poate numi „multiomică”, deoarece include genomica, proteomica și metabolomica, iar acestea necesită stocarea și analizarea unei cantități uriașe de date.

„Pe măsură ce capacitatea noastră de a strânge date crește, logistica necesară devine din ce în ce mai sofisticată. În această etapă, încă nu putem ști cum vor evolua lucrurile, ne putem doar imagina, mai ales că bogăția de informații este fără precedent.”

Deși este posibil ca aceste răspunsuri să nu vină suficient de repede încât să schimbe cursul tratamentului lui Robin, avem multe motive să sperăm că, în viitor, parcursul cancerului cerebral va fi mult mai lin pentru cei care sunt nevoiți să-l urmeze.

Folosiți aplicația DreamLab și contribuiți la cercetarea cancerului, în timp ce dormiți!

Scroll to Top