Cum lucrează DreamLab? • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Cum lucrează DreamLab?

Cum ar fi dacă lupta contra cancerului ar fi simplă ca mersul la culcare?

Fă o tură de noapte ca cercetător pentru soluționarea cancerului.

Aplicația DreamLab a Institutului de Cercetare Medicală Garvan și Fundației Vodafone te ajută în acest sens. Disponibilă acum pe iOS de la App Store și pe Android de la Google Play, aplicația folosește puterea de calcul a telefonului pentru probleme de cancer.

Cum lucrează DreamLab?

Smartphone-ul tău este un computer mic, dar puternic. Când acesta este inactiv – de exemplu, atunci când dormi – puterea lui rămâne nefolosită. DreamLab folosește acea putere într-un scop bun, pentru a accelera cercetarea în domeniul oncologiei.

Fiecare telefon descarcă mici probleme de cercetare, le calculează și trimite rezultatele la echipa de cercetare Garvan.

Iată un video simplu cu explicații:

Video se va deschide într-o fereastră nouă
Video va porni în browser

 

Ce rezolvă de fapt DreamLab?

Garvan are proiecte ample de cercetare în cloud. Fiecare proiect este uriaș – cu milioane de micro-probleme diferite care trebuie calculate pentru a înțelege și a da un sens datelor.
Când pornești DreamLab, descarci una dintre aceste milioane de probleme pentru a o rezolva cu puterea de calcul a telefonului tău.

Telefonul fiecăruia lucrează pe o problemă diferită, deși există duplicate pentru fiecare acțiune (două persoane efectuează același calcul), astfel încât rezultatele trimise la Garvan să fie corecte. Proiectul încearcă să înțeleagă cancerul pe baza profilului ADN al pacientului, și nu pornind de la țesutul în care a debutat cancerul.

De exemplu, telefonul tău poate să compare o parte infimă de informație genetică a unui pacient cu cancer de sân cu cea a unui pacient cu cancer de pancreas. DreamLab efectuează un calcul (cu ajutorul unui algoritm special) pentru a înțelege ce este asemănător și ce este diferit din punct de vedere genetic între acești doi pacienți. Aceste calcule scot la iveală niște modele care îi ajută pe cercetători să identifice pacienții care prezintă profile de mutații ADN similare, chiar dacă au tipuri de cancer diferite.

În acest exemplu, calculele ar putea demonstra că pacientul cu cancer de sân și cel cu cancer de pancreas au de fapt profile ADN similare, ceea ce înseamnă că răspund la același medicament. Dacă suferi de un cancer agresiv, administrarea medicamentului corect, potrivit ADN-ului tău, și la momentul potrivit, poate face diferența.

O comunitate vastă (utilizatorii DreamLab) și analiza datelor masive fac posibilă această cercetare revoluționară.

Cum sunt folosite datele

Deoarece DreamLab trebuie să descarce și să încarce probleme în cloud, aplicația necesită conexiune la internet. Poți folosi DreamLab prin WiFi și/sau prin rețeaua de telefonie mobilă.

Tu controlezi consumul de date și poți seta o limită lunară. DreamLab va rezolva probleme până când limita de date setată este atinsă, apoi se va întrerupe.

Pentru clienții Vodafone, datele mobile pentru DreamLab sunt gratuite în rețeaua din România. Acestea nu vor apărea în factură și nu au niciun impact asupra datelor alocate lunar.

 

DreamLab și confidențialitatea

DreamLab nu accesează informațiile personale de pe telefon. Ca și alte aplicații descărcate și utilizate, nu poate controla sau accesa alte părți ale telefonului.

Aplicația utilizează doar puterea de calcul a telefonului pentru a efectua calcule.

Nu este necesar să oferi informații personale pentru a seta și utiliza DreamLab.

Pe dispozitivele Android, aplicația solicită accesul la fotografii, medii de memorare și fișiere, pentru a stoca temporar problemele minore de cercetare în timp ce sunt calculate de telefon.

DreamLab va accesa doar aceste probleme din fișierele telefonului. Nu va accesa fotografiile/memoria.

Datele pacientului cu cancer pe care le descărcați sunt anonimizate și deidentificate pentru cercetare.

 

Fundația Vodafone și Institutul Garvan din Australia

Cercetarea medicală – cheia pentru rezolvarea cancerului, este încetinită de accesul limitat al cercetătorilor la supercomputere care să prelucreze datele complexe.

Dr. Warren Kaplan de la Institutul de Cercetare Medicală Garvan din Australia:

„Există multe probleme de cercetare importante pe care dorim să le studiem, dar necesită o putere de calcul care ar costa prea mult sau ar dura ani întregi. DreamLab ne oferă acces gratuit la un supercomputer dedicat virtual, pentru a accelera cercetarea și a oferi speranță pacienților și familiilor lor.”

Scopul Fundației Vodafone este de a ajuta organizațiile să utilizeze tehnologia mobilă pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. Am creat DreamLab deoarece cancerul afectează așa de mulți oameni, iar cercetarea este încetinită de accesul limitat la supercomputere. Există mai multe smartphone-uri decât oameni, așa că am sesizat ocazia de a crea primul supercomputer din smartphone-uri – și ocazia să contribui la soluționarea cancerului, totul în timp ce dormi.

Descarcă acum pe iOS de la App Store sau pe Android de la Google Play store.

DreamLab este o inițiativă a Fundației Vodafone, pentru susținerea unui parteneriat cu Institutul de Cercetare Medicală Garvan din Australia. Serverul DreamLab este susținut de Amazon Web Services. Aplicație creată de echipa ingenioasă Transpire.

Scroll to Top