Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Fundaţia Vodafone România au lansat caravana stomatologică „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte„, prin intermediul căreia se asigură timp de şase luni controale gratuite copiilor care provin din familii defavorizate din 20 de localităţi din judeţul Braşov.

Proiectul este finanţat cu 45.000 de euro de către Fundaţia Vodafone România, prin programul „Fondul pentru Fapte Bune„. Caravana îşi propune să asigure accesul la servicii minime stomatologice pentru peste 2.000 de copii din 20 de localităţi din judeţul Braşov. Majoritatea familiilor acestor copii trăiesc doar din ajutor social şi se află în imposibilitatea de a asigura copiilor o minimă îngrijire stomatologică. Din cauza lipsei igienei orale, copii sunt predispuşi bolilor paradontale, cariilor, bolilor de inimă, bolilor renale şi infecţiilor ORL.

În caravană participă medici stomatologi, voluntari şi membri ai asociaţiei, care înregistrează şi constată problemele tuturor copiilor care sunt prezenţi în ziua controlului în locul anunţat. Fiecărui copil i se va întocmi o fişă de evaluare pe baza recomandării medicului. Programul include şi tratamentul pentru rezolvarea afecţiunilor acute pentru 500 dintre copiii cu cele mai grave probleme.

Caravana s-a oprit deja în localităţile Prejmer şi Holbav şi s-a bucurat de prezenţa a 314 copii în Prejmer şi 100 de copii în Holbav. Până la finalul lunii mai, caravana se va mai opri şi în Homorod, Maierus Soars, Teliu, urmând ca în lunile următoare să ajungă în celelalte localităţi:

• În luna iunie va fi la Apata, Augustin, Ormenis şi Racoş;
  • În septembrie va ajunge la Ucea, Budila şi Tarlungeni;
  • În octombrie vor fi controlaţi copiii din FUndata, Cata şi Jibert;
  • În noiembrie medicii îi vor consulta pe copiii din Buneşti, Comana, Mândra şi Şinca.

Proiectul „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” este desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti din Braşov, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi cu Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Statistici

Cel mai recent studiu de pe piaţă arată că, în 2013, românii au folosit, în medie, puţin peste un tub de pastă de dinţi. România este cu mult sub media europeană la acest capitol. Totuşi, în 2013, consumul mediu de pastă de dinţi la nivel naţional a înregistrat o creştere uşoară, influenţată de faptul că, în mediul rural, acesta aproape s-a dublat, în timp ce în mediul urban a scăzut uşor, potrivit unui studiu realizat de către GSK. Acelaşi studiu arată că 70% dintre copiii cu vârste de până la 13 ani au carii pe dinţii temporari.