“Diferenţă, nu Indiferenţă”, un proiect în sprijinul copiilor cu nevoi speciale • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

“Diferenţă, nu Indiferenţă”, un proiect în sprijinul copiilor cu nevoi speciale

În cei peste 17 ani de existenţă în mediul ONG, Fundaţia Vodafone România a pus mereu accent pe ajutorul oferit copiilor, indiferent că vorbim despre ajutoare de bază pentru copii proveniţi din medii sociale potrivnice, de finanţări pentru copii care suferă de anumite dizabilităţi sau de investiţii pentru copii cu IQ peste medie, care nu ar fi putut atinge culmile performanţei fără un ajutor concret.

Fundaţia Bucureştii Noi a obţinut o linie de finanţare din partea noastră, în cadrul proiectului „Fondul pentru Fapte Bune”, tocmai pentru faptul că a propus un proiect prin intermediul căruia urmăreşte includerea în comunitate a copiilor cu cerinţe şi nevoi speciale şi a familiilor lor, oferindu-le o nouă şansă la viaţă.

Prin proiectul „Diferenţă nu Indiferenţă”, Fundaţia Bucureştii Noi poate oferi servicii medicale de recuperare şi reabilitare fizică, la care au acces şi copii din familiile cu probleme financiare sau sociale, care nu şi-ar putea permite un tratament într-o structură privată.

Am mers în vizită la sediul Fundaţiei Bucureştii Noi, pentru a sta de vorbă cu Arianna Dina, o tânără italiancă care s-a îndrăgostit de România, noua ei casă, şi care coordonează proiectul „Diferenţă, nu Indiferenţă”.

Programul Fundaţiei Bucureştii Noi are trei module: servicii de recuperare şi reabilitare fizică , dezvoltare emoţională prin artă şi centrul de vară prin intermediul căruia copiii învaţă distrându-se.

Cu ajutorul finanţării obţinute, Fundaţia Bucureştii Noi a amenajat un cabinet de kinetoterapie dotat complet, la cele mai înalte standarde, care dispune inclusiv de un sistem video cu o aplicaţie specială, numită MIRA, prin intermediul căreia copiii cu deficienţe motorii repetă mişcări specifice cu ajutorul unor jocuri video. De cele mai multe ori exerciţiile sunt chinuitoare, repetitive şi plictisitoare, dar cu ajutorul aplicaţiei MIRA (o singură licenţă costă peste 4.000 de euro) copii sunt trataţi eficient şi se şi distrează în acelaşi timp.

„Tratăm 30 de copii săptămânal”, ne-a spus Arianna Dina.

Dotarea cabinetului a costat în jur de 10.000 de euro, un preţ mic având în vedere că viaţa copiilor este îmbunătăţită permanent.

Reabilitare prin artă

Programul ReabilitART propune o formă de terapie emoţională, personală, prin artă. Copiii învaţă să-şi exprime mai bine emoţiile, îşi dezvoltă creativitatea şi îşi întăresc încrederea în ei înşişi.

„În cadrul acestui modul, Fundaţia Bucureştii Noi beneficiază de serviciile unui psiholog, care s-a alăturat cu entuziasm acestui proiect şi care oferă servicii gratuite de consiliere, o dată pe săptămână”, afirmă Arianna Dina.

Copiii pictează şi crează în funcţie de temele propuse, accentul fiind pe dezvoltarea personală.Spre exemplu, una dintre temele propuse în trecut a fost legată de fericire. Fiecare copil s-a gândit ce fapte din viaţa lui l-au făcut să fie fericit, iar apoi a făcut un jurnal, în care a desenat aceste momente, şi a prezentat desenele în faţa celorlalţi, analizându-le împreună.

Centrul de vară

Centrul de vară nu este o noutate pentru Fundaţia Bucureştii Noi. Este un proiect derulat încă din 2007 şi înseamnă, pe scurt, un program prin intermediul căruia copiii învaţă anumite subiecte, în stil non-formal. Este un program care durează şase săptămâni, condus chiar de către Arianna Dina, iar anul acesta tema va fi „Diferenţă, nu Indiferenţă”.

Copiii îşi petrec întreaga zi în cadrul centrului şi au parte de activităţi de sport, de dansuri şi de jocuri în echipă.

„Lucrăm numai în echipă. Nu există punctaj individual, totul se centrează în jurul echipei”, ne-a spus Arianna.

Cei mici sunt împărţiţi în patru echipe, iar fiecare are câte o sarcină pe zi. Spre exemplu, trebuie pregătită masa, trebuie spălate farfuriile, trebuie făcut curat la locul de joacă sau trebuie ţinut jurnalul zilei.Arianna ne-a spus că anul acesta centrul de vară va beneficia de ajutorul a 20 de voluntari tineri din Franţa, care vor sta două săptămâni în România.

„Fără a face vreo diferenţă, fără a rămâne indiferenţi, am putut ajuta 100 de copii şi familiile lor şi avem speranţa că vom ajuta cât mai multe cazuri”, a spus Arianna Dina.

Scroll to Top