„Voluntar de Profesie” este un program inovator lansat la nivel mondial în anul 2002 de Fundația Vodafone Group sub numele de „World of Difference”. Programul se adresează tuturor celor care și-au dorit dintodeauna să lucreze într-o organizație non-profit, dar care nu au avut ocazia deoarece desfășurau un alt tip de activitate. Prin acest program, cei interesați au posibilitatea de a-și lua o pauză de nouă luni de la activitatea lor obișnuită și să se dedice unei cauze sociale pe care o aleg.
Filozofia care stă la bază programului este de a produce o schimbare și de a aduce bucurie în viețile oamenilor care au nevoie de ea, voluntarul folosindu-se de resursele și abilitățile pe care le deține.
În România, Programul “Voluntar de Profesie” a fost lansat în 2010. Prin acest program, voluntarii au posibilitatea de a se dedică profesional unei cauze dintre cele susținute de Fundația Vodafone România: sănătate, educație, prevenirea abandonului școlar și familial, voluntariat, servicii sociale pentru copii și tineri cu nevoi speciale sau pentru vârstnici.
Aura Monica Scumpieru
Profesie: Economist
Vârsta: 26 ani
Nume organizaţie: Asociaţia Smiling Faces România
Denumire proiect: “Auzul un dar. Nu-l ignora!”
Descriere proiect:
Proiectul îşi propune scăderea numărului cazurilor de nou-născuţi/copii nediagnosticati hipoacuzici (diagnosticarea timpurie) ,scăderea cazurilor diagnosticate greşit la vârste mici şi creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte diagnosticul de hipoacuzie la copil realizat prin intermediul screeningului auditiv. În cadrul proiectului, Aura îşi doreşte să înregistreze şi să monitorizeze pacienţii testaţi, să consilieze aparţinătorii copiilor diagnosticaţi cu hipoacuzie cu privire la problematica bolii şi paşii de urmat în vederea recuperării şi să contribuie la promovarea proiectului către medicii neonatologi şi specialiştii din cabinetele de audiologie.
Radu Lakatos
Profesie: Profesor Limba romani
Varsta: 28 ani
Nume organizaţie: Hopes and Homes for Children România
Denumire proiect: “Învăţătorul copiilor romi din Pirita”
Descriere proiect:
Proiectul urmăreşte, în linii mari, eliminarea treptată a sărăciei şi a excluziunii sociale prin elaborarea unor programe educaţionale pentru copiii de etnie roma de la periferia oraşului Baia Mare. Scopul este integrarea copiilor romi din Pirita în comunitate prin adaptarea şi menţinerea la şcoală în clasa pregătitoare. Copiilor li se va da şansa să participe la diferite programe educative, de dezvoltarea a abilităţilor sociale şi comportamentale realizate de Radu, care va avea deasemenea rolul de a media comunicarea între invatoare, copii şi părinţi.
Mircea Demian
Profesie: Inginer
Vârsta: 30 ani
Nume organizaţie: Crucea Roşie România, filiala sector 6 Bucureşti
Denumire proiect: “Dezvoltarea capacităţii familiei de a face faţă în situaţii de dezastre”
Descriere proiect:
Proiectul constă în educarea unor copii din şcoli, licee şi centre de plasament pentru a fi pregătiţi pentru situaţii de dezastru. Ei vor învaţă să îşi compună trusa de urgenţă a familiei, să îşi facă planul de evacuare/întâlnire a familiei, ce să facă în caz de cutremur, inundaţie, incendiu, alunecare de teren, caniculă, îngheţ. Mircea va defini conţinutul şi modul de livrare a cursurilor, va instrui voluntarii care vor merge pe teren şi vor pregăti copiii şi va stabili parteneriate cu unităţile de învăţământ şi centrele de plasament.
Ioana Călinescu
Profesie: Jurnalist
Vârsta: 36 ani
Nume organizaţie: Fundaţia World Vision România
Denumire proiect: Stop violenţei împotriva copiilor
Descriere proiect:
Campania World Vision va implică 50-80 de ţări, iar România va avea un rol special: va fi în următorii ani un laborator de teste şi soluţii de lupta împotriva violenţei asupra copiilor, în care se vor pilota programe inovative, evaluate de comisii internaţionale şi apoi replicate la nivel mondial. Direcţii: awarness, advocacy, fundraising şi implicarea copiilor ca activişti (ei nu vor mai fi doar nişte receptori pasivi, ci vor face parte din procesul de dezvoltare a serviciilor de prevenire). Ioana va fi storyteller, va realiza documentarea pe teren pentru o serie de poveşti cu puternic impact emoţional ce vor constitui suportul pentru mesajul campaniei – presă, social media, va contribui editorial la materialele folosite în campania de fundraising şi va crea concepte creative pentru documentele suport în activităţile de advocacy.
Adrian Bolozan
Profesie: Consultant Relaţii cu Clienţii
Vârsta: 23 ani
Nume organizaţie: Fundaţia Chance for Life
Denumire proiect: “Chance for a better life”
Descriere proiect:
Proiectul îşi propune strângerea de fonduri şi integrarea socială a copiilor beneficiari ai centrului de zi al fundaţiei. Adrian va fi implicat în activităţile zilnice, în promovarea activităţilor centrului către potenţiali sponsori, în crearea unui blog la care să aibă acces şi copiii de la fundaţie pentru a putea posta propriile poveşti şi în organizarea unor Cercuri de Donatori cu scopul de a obţine sponsorizări şi donatori recurenţi.
Adina Săniuţă
Profesie: Economist
Vârsta: 30 ani
Nume organizaţie: Fundaţia Romanian Business Leaders
Denumire proiect: Comunicator RBL
Descriere proiect:
Prin acest proiect Adina, împreună cu Fundaţia Romanian Business Leaders promovează trei direcţii cu impact educaţional, dezvoltare economică şi socială: „Antreprenoresti” proiect dedicat dezvoltării şi încurajării iniţiativelor antreprenoriale din mediul rural ; „Vreau să fiu Antreprenor” caravana naţională de antreprenoriat cu scopul de a-i motiva pe tineri să ia în calcul opţiunea antreprenoriatului şi „Ateliere de Antreprenoriat” formarea următorilor lideri antreprenori din România şi al unui mediu competitiv în acest sector.
Mai multe povești scrise chiar de Voluntarii de profesie puteți citi pe blog-ul dedicat iar rundele de finanțare anterioare pot fi consultate aici.