Voluntar de profesie: Sunt fericită de când fac un copil sa zâmbească

Voluntar de profesie: „Sunt fericită când fac un copil sa zâmbească”

Scopul voluntarului de profesie Anca Lazăr a fost acela de a a forma o reţea de 20 de voluntari care să lucreze în învăţământul primar şi gimnazial şi să-i ajute pe copii cu risc ridicat de abandon şcolar.

„Am fost mereu fascinată de ideea de a putea face lucruri frumoase împreună cu cei mici, de a participa la formarea lor”, ne-a spus ea.

Anca Lazăr a aflat de programul Voluntar de Profesie în perioada în care era voluntar la Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor (FDP), în echipa căreia s-a alăturat în 2013.

„Întâmplarea a făcut ca în perioada aceea FDP să fie în căutare de voluntari. Astfel m-am alăturat echipei, iar activitatea mea ca voluntar a însemnat realizarea temelor cu copiii de clasele 1-4,  cu risc de abandon şcolar. A fost o activitate provocatoare, mai ales la nivel pedagogic, însă a fost o perioadă în care mi-am descoperit noi abilităţi şi m-am bucurat de momente frumoase cu cei mici”.

Realizările Voluntarului de Profesie

Voluntar de Profesie a însemnat pentru Anca Lazăr implicarea în mai multe proiecte educaţionale. De exemplu, în cadrul programului Fundaţia Realmadrid – Şcoala Socială de Fotbal, a participat la organizarea şi coordonarea antrenamentelor de fotbal, i-a însoţit pe cei mici la antrenamente sau la diferite activităţi.

„Amintesc Scrisorile către Moș Crăciun, Concertul de la Sala Radio, ieşirea la cinema, iar pentru toate acestea mulțumesc Fundației Vodafone România,care ne-a fost întotdeauna  aproape. Deși poate pentru noi par nişte lucruri banale, astfel de momente au fost pentru unii dintre ei unice, cu impact emoţional destul de puternic”.

Un alt program destinat copiilor din clasele I-IV a fost cel intitulat Școală Dupa Școală, care a vizat circa 40 de copii cu risc de abandon școlar de la două școli din București.

Un alt obiectiv important pentru Anca Lazăr a fost și atragerea de voluntari pentru aceste proiecte.

„A fost o muncă asiduă deoarece au fost contactate circa 43 de universități și licee din București, dintre care doar Universitatea din București și-a exprimat disponibilitatea de a ne ajuta să promovăm voluntariatul”, ne-a spus Anca.

1374851_3533397908980_1968609957_n

Momente de neputinţă

Am întrebat-o pe Anca Lazăr care a fost cel mai greu moment cu care s-a confruntat în calitate de voluntar de profesie.

„Atragerea de fonduri este un moment dificil deoarece știi că lupți pentru un anumit scop, că dorești ca cei mici sa aibă o masă caldă, probabil și singura din acea zi, să aiba rezultate școlare mai bune, să fie mai disciplinați, iar in momentul în care iți dai seama că nu poţi acoperi toate cheltuielile necesare programului, te simţi neputincios…și e o senzație tare neplacută”.

Dar, pentru că există şi partea plină a paharului, nimic nu se compară, spune Anca Lazăr, cu momentul în care“ fac un copil să zâmbească. Atunci sunt mândră şi fericită”.

„În această perioadă mi-am dat seama mai bine ce înseamnă și ce implică mediul non-guvernamental, dacă mi se potrivește sau nu statutul de voluntar, mai ales că nu făceam de mult timp voluntariat, și pot spune răspicat ca Da, voi continua sa fac voluntariat și după terminarea programului”, a concluzionat ea.

Anca a ajuns la concluzia că a fi voluntar înseamnă mult mai mult decât atingerea unor cifre, înseamnă mult mai mult decât bifarea unor scopuri concrete, înseamnă „dedicare, iubire pentru ceea ce faci şi pentru semenii tăi. Voluntariatul este hrana sufletului. Este o satisfacţie imensă să ştii că ai ajutat un seamăn de-al tău fără a avea vreun interes material sau de altă natură, ci doar din simplul fapt de a ajuta, de a aduce un zâmbet pe chip, dacă nu o speranţă”.

1958082_4017740617245_1414879911_n
Scroll to Top