Răsplată de voluntar: „Sunt oameni care îmi mulţumesc cu ochii în lacrimi”

Răsplată de voluntar: „Sunt oameni care îmi mulţumesc cu ochii în lacrimi”

Voluntarul de Profesie Raluca Muntean a început să facă voluntariat încă din liceu când, sub coordonarea profesorului de limba engleză, a făcut vizite copiilor dintr-un centru de plasament din Bistriţa. A continuat apoi ca voluntar în mai multe organizaţii din judeţul Alba, în perioada studenţiei, dar şi după terminarea studiilor.

„Consider ca voluntariatul este o oportunitate extraordinară de a pune în practica cunostintele teoretice obtinute in timpul studiilor, de a achiziţiona informaţii noi si interesante si nu in ultimul rând, o oportunitate de a cunoaşte mereu oameni noi”, afirmă ea. A lucrat ca voluntar şi la Crucea Roşie Română, filiala din Alba. „Am participat la activităţi de informare în şcoli, distribuţie de materiale informative, campanii de colectare de alimente, cursuri de prim-ajutor”. Nu s-a oprit însă aici. „Mai târziu, am fost voluntară la DGASPC Alba, la un serviciu de Helpline numit „Telefonul copilului”. Activitatea mea cuprindea preluarea apelurilor telefonice, informarea şi consilierea persoanelor care apelau la Helpline şicolaborarea cu asistentul social care făcea intervenţia pe caz.”

Pentru o perioadă mai scurtă, Raluca a fost voluntară la o asociaţie de ecologie şi turism montan, unde a participat la activităţi de refacere a marcajelor turistice, de plantare de copaci, de ecologizare a albiilor râurilor sau de ecologizare a zonelor urbane. A decis apoi să schimbe direcţia. „Am considerat că pot fi mai folositoare unei organizaţii furnizoare de servicii sociale, aşa că am continuat cu o perioadă de şase luni de voluntariat la o organizaţie care asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice”, spune Raluca.În această calitate, mergea în vizite la vârstnici, îi informa şi le asigura suport moral, îi ajuta să se deplaseze în afara locuinţei, să plătească facturile sau să meargă la cumpărături. Tot atunci a luat decizia care i-a marcat traseul profesional „Mi-am dat seama că menirea mea este să ajut persoane aflate în suferinţă şi într-o stare permanentă de dependenţă faţă de alţii. Aşa că am luat hotărârea de a face voluntariat pentru bolnavii de scleroză multiplă din judeţul Alba”, spune Raluca.

Scleroza multiplă este o boală în care sunt deteriorate celulele nervoase din creier şi din măduva spinării, ceea ce afectează capacitatea sistemului nervos de a comunica. Pe scurt, bolnavii de scleroză multiplă suferă de handicapuri fizice, mentale, şi uneori de probleme psihice. Boala ia diferite forme, care se constituie fie în atacuri sporadice sau, mai grav, cu trecerea timpului, în atacuri progresive. Între atacuri, simptomele pot dispărea complet, dar adesea rezultă probleme neurologice permanente, în special în stadiile mai avansate ale bolii.

Raluca Muntean lucrează ca voluntar în asociaţia SM Speromax Alba încă de la înfiinţaredin 2007. Asociaţia luptă pentru susţinerea unui grup de pacienţi cu nevoi deosebite, iar până în 2012 nu a avut niciun angajat. „Anul 2012 a însemnat o mare diferenţă pentru asociaţia în care activez, deoarece am avut primul angajat, cu ajutorul programului Voluntar de Profesie. Cu ajutorul acestuia am reuşit să acredităm un Centru de Informare şi Consiliere pentru persoanele afectate de Scleroză Multiplă în judeţul Alba şi să furnizăm servicii specifice persoanelor afectată de această boală”, ne-a spus Raluca Muntean.

Proiectul Ralucăi – „Profesionalizarea serviciilor oferite de către Centrul de Informare şi Consiliere pentru bolnavii de SM în judeţul Alba” – a fost acceptat în cadrul programului Voluntar de Profesie ediţia 2013, permiţând astfel asociaţiei să asigure o continuitate serviciilor oferite începând cu 2012.

În cadrul proiectului la care lucrează ca Voluntar de Profesie, Raluca are în grijă 150 de persoane afectate de scleroză multimplă. Obiectivele principale pe care le are de atins sunt implicarea bolnavilor în activităţi socio-integrative, diversificarea serviciilor şi activităţilor oferite şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre bolnavi şi familiile acestora. Poate că sună simplu, dar nu e.

„Activităţile proiectului cuprind: aplicarea de chestionare pentru evaluarea nevoilor persoanelor afectate de scleroză multiplă, elaborarea unui raport de studiu şi prezentarea concluziilor către autorităţile locale şi judeţene, întâlniri de lucru cu autorităţile, masă rotundă privind situaţia persoanelor cu handicap, grupuri de suport pentru pacienţi, activităţi de socializare, vizite la domiciliu, consiliere şi reprezentare de interese, gală de strângere de fonduri pentru asociaţie sau linia telefonică pentru informarea pacienţilor”, spune Raluca.

Cea mai mare calitate a unui voluntar

„Cred că cea mai mare calitate a unui voluntar trebuie să fie echilibrul interior. Trebuie să ştii exact măsura în care oferi o parte din sufletul tău şi în care primeşti o parte din sufletul celor pe care îi ajuţi. Trebuie să ştii măsura în care te joci sau eşti serios, măsura în care câştigi experienţă şi în care oferi din experienţa ta celorlalţi. Trebuie să ştii când să taci şi când să asculţi. Nu e uşor să menţii acest echilibru, atunci când munceşti necondiţionat, iar uneori munca ta nu este înţeleasă sau apreciată la adevărata ei valoare”, spune Raluca Muntean. În opinia ei, voluntariatul este o modalitate prin care ajungi să cunoşti oameni, să te integrezi într-o echipă şisă te dezvolţi în domenii la care nu te-ai gândit vreodată.

„Odată cu această experienţă vine şi capacitatea ta de a te echilibra în raport cu lumea înconjurătoare şi cu tine însuţi. Aşa ajungi să înţelegi că orice eşec de astăzi poate fi transformat prin multă muncă în succesul de mâine”.

Cât timp ocupă activitatea de voluntariat

Sunt zile în care completează documente sau efectuează activităţi de birou, iar atunci programul este unul obişnuit, 09.00-17.00. „Dar sunt zile în caremerg pe teren la ora 08.00 dimineaţa şi mă întorc seara la 21.00. Sunt zile în care sună pacienţii după ora 17.00 sau în weekend şi mă roagă să caut anumite informaţii pe Internet sau să îi ajut cu diverse probleme, iar aceste activităţi nu le-am cuantificat”.

Cum arată o zi din viaţa Voluntarului de Profesie Raluca Muntean

O zi obişnuita începe cu verificarea planificărilor pentru ziua respectivă, continuă cu o scurtă şedinţă operativă cu restul colegilor şi cu stabilirea activităţilor zilei. Urmează alergătură prin oraş şi stat la „cozi interminabile” la Casa de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate sau Direcţia Generală de Protecţie a Copilului, pentru a depune o cerere sau pentru a ridica un act necesar pacienţilor care nu se pot deplasa. „În zilele cele mai frumoase, am parte de coordonarea grupului de suport şi de efectuarea de vizite la domiciliul pacienţilor. În zilele mai puţin plăcute, sunt în discuţii cu factorii decizionali, cu care negociez primirea de finanţare”, spune Raluca.

Raluca Muntean - voluntar de profesie - grup suport

Momentul de care este cel mai mândră

„Sunt mândră că am reuşit să ajung la pacienţii din întregul judeţ Alba, în locuri greu accesibile, unde, nu au mai ajuns nici rudele, nici autorităţile în ultimul an. Am fost impresionată de oamenii care îmi mulţumesc cu ochii în lacrimi pentru simplul fapt că le-am deschis uşa casei şi i-am întrebat cum se descurcă şi de ce au nevoie”.

„Îmi vine acum în minte o întâmplare care care mi-a înseninat Crăciunul anul trecut: avem în judeţ un pacient de 35 de ani care nu poate să se deplaseze şi nici să vorbească. Emite doar sunete ascuţite. Este îngrijit de mama lui, care este singură şi foarte în vârstă. Pe timpul nopţii se mai întâmplă ca pacientul să aibă nevoie de apă, medicamente sau, în unele cazuri, de ajutorul mamei, pentru că a căzut din pat. Cu sprijinul unui donator am reuşit să cumpăr un sistem de monitorizare pentru bebeluşi, pe care i l-am făcut cadou de Crăciun. În momentul în care l-am pus în funcţiune, ochii pacientului şi ai mamei s-au umplut de lacrimi de bucurie. Acela a fost momentul de maximă încărcătură emoţională din cadrul activităţii mele”.

Premiu pentru cel mai bun asistent social

Raluca Muntean a câştigat de curând premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijiri la domiciliu, acordat de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (Detalii)

„În competiţie au fost 28 de persoane din toată ţara, iar într-un final au rămas doar trei. Pe baza unei mape de prezentare a activitiăţilor din 2013, un juriu format din 10 persoane a făcut selecţia. Nu mă aşteptam să câştig acest premiu. Credeam că sunt persoane cu CV-uri mai impresionante. Nu mă aşteptam să aducem atâta schimbare. Pentru mine, acest premiu înseamnă recunoaşterea unei munci de 10 ani”, ne-a declarat Raluca Muntean.

GPoza Gala
Scroll to Top