Ne bucurăm să anunţăm astăzi două proiecte medicale importante, care vor contribui la sănătatea nou-născuţiilor şi copiilor din Cluj. Este vorba despre Peditel, primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgenţă şi de Otoscreen, un proiect prin intermediul căruia patru maternităţi vor fi dotate cu echipamente performante pentru testarea auditivă la nou-născuţi.
Ambele proiecte au fost implementate la iniţiativa a doi medici clujeni, iar valoarea totală a investiţiei făcute de către Fundaţia Vodafone România se ridică la 72.000 de euro.
Peditel
Peditel este un serviciu util în situaţii medicale cu risc minor, care va funcţiona în regim permanent, 24/24, şapte zile pe săptămână, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca. Printr-un apel la numărul scurt 1791, părintele este îndrumat către un medic specialist şi poate afla cum să intervină, cum să monitorizeze şi cum să amelioreze simptomele copilului său, în situaţii medicale cu risc minor. Aproximativ 30 de medici specialişti – pediatri şi medici din sistemul de urgenţă al spitalului – vor lucra în ture pentru a asigura serviciul funcţional.
„În ultimii ani, medicii din Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) au semnalat un număr tot mai mare de părinţi care se prezentau pentru probleme minore ale copiilor lor, probleme ce puteau fi rezolvate şi în urma unei consultări telefonice cu un medic pediatru. Cu Peditel totul e simplu: părintele apelează 1791, medicii evaluează cazul şi oferă recomandări de tratament la domiciliu sau indică consult medical specializat. În 12 săptămâni de funcţionare, am discutat cu peste 1.000 de părinţi, cele mai frecvente cauze fiind febra, tusea, virozele respiratorii, administrarea medicamentelor sau erupţia cutanată”, a spus doctorul Călin Lazăr, director medical al Spitalului de Urgenţă pentru Copii Cluj şi iniţiatorul programului.
Peditel 1791 este un număr scurt cu tarif normal, diferit de serviciul naţional de urgenţă 112. Peditel se adresează exclusiv părinţilor din judeţul Cluj şi este aprobat de Ministerul Sănătăţii. Serviciul a fost înfiinţat la iniţiativa Fundaţiei „Părinţi din România”, filiala „Părinţi Clujeni” şi finanţat integral de Fundaţia Vodafone România, cu o investiţie totală de 42.000 de euro.
Otoscreen
Otoscreen, cel de-al doilea proiect finanţat integral de Fundaţia Vodafone România, cu o investiţie de 30.000 de euro, presupune dotarea a patru maternităţi din oraşe de lângă Cluj cu aparate de otoemisiuni pentru realizarea screening-ului auditiv la nou-născuţi şi depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profundă. În plus, proiectul asigură modernizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de testare din Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj, prin dotarea secţiei cu un timpanometru cu bandă largă. Proiectul Otoscreen a fost iniţiat de doamna doctor Violeta Necula şi implementat cu ajutorul Asociaţiei „Societatea Română de Rinologie şi Chirurgie Endoscopică Rinosinusală”.
Doamna doctor Violeta Necula, explică importanţa acestui proiect:„Datele statistice arată că 1-3 copii din 1.000 se nasc cu hipoacuzie profundă, defectul senzorial cel mai frecvent în rândul nou-născuţilor. Cu ajutorul acestor echipamente performante estimăm că peste 8.000 de copii vor fi testaţi anual şi aproximativ 5-8 sugari vor putea fi diagnosticaţi la timp cu hipoacuzie”.
Cele patru maternităţi din cadrul programului aparţin de spitalele judeţene din oraşele Zalău, Alba Iulia, Bistriţa şi Sighetul Marmaţiei. Pe lângă echipamentul menţionat, acestea vor intra într-un sistem de colaborare cu Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi vor raporta periodic numărul copiilor testaţi. Tot aici vor fi direcţionaţi copii suspecţi de hipoacuzie, pentru a primi un diagnostic clinic de precizie.