Soarele din suflet - Blogul Fundației Vodafone România

Soarele din suflet

În jurul unei mese dreptunghiulare, lungă de cinci, șase metri și lată de 1,5 metri, stau  cuminți 10 copii. Așteaptă. Cu toate că lumina zilei pătrunde din plin în încăpere, ei nu văd nimic. Niciunul. E beznă totală, un  întuneric aproape material.

Această senzație, pe care încerc să o transmit în acest moment este doar o frântură din ceea ce este în mintea unui copil nevăzător, căruia soarta i-a pus  în brațe un handicap cu care trebuie să-și petreacă restul zilelor sale.

Și totuși, în străfundurile acestei neguri, există soare. Razele sale se răspândesc în sufletul copiilor nevăzători, iar ei pot să exteriorizeze această trăire în lumea noastră, în cea pe care o vedem și pe care ei doar o pipăie, aud sau gustă.

Cercul de Pictură Soarele din Suflet, un proiect artistic fără precedent în România, poate chiar și în lume, demonstrează faptul că o dizabilitate poate fi transformată în abilitate. Aici copii nevăzători pictează, folosesc culorile, le simt, le trăiesc, le traduc în concepte exprimate prin suflet.

Așa cum luntrașul Charon ghidează sufletele pierdute în întunecata împărăție a lui Hades, la fel și pictorul Dan Brad îi conduce pe copii nevăzători de la Asociația Catharsis Brașov către lumina vieții.

Pentru noi, văzătorii, este un tablou  dureros, dar pentru ei, cei aflați în beznă, este începutul unei călătorii într-o lume aparte, a minunilor colorate.

„Cum poate un copil orb  să învețe pictura?”, întreabă Rațiunea, sceptică, sigură, rece și logică. Și e de ajuns să urmărești una din lecțiile pictorului Dan Brad, ca să-ți dai seama că arta, într-adevăr, poate fi trăită.

„Luăm o floare și o pipăim la modul cel mai atent. Spune-mi, cum ți se pare floarea?”, îl întreabă pictorul pe unul din copii, care frământă o floare de toamnă, plină de petale. O simte, o miroase, și-o reprezintă în minte. Și culoarea?

P1020483

Pictorul Dan Brad le-a spus copiilor că toate culorile pot fi traduse prin sentimente: roșu înseamnă dragoste, galben înseamnă binecuvântare, albastru înseamnă puritate, verde înseamnă viață. Roșu, galben și albastru sunt culori primare. Ele pot fi combinate, iar rezultatul înseamnă noi culori, noi sentimente.

„Nevăzătorii trăiesc viața în abstract”, spune pictorul. „Ei nu au realul din lumea înconjurătoare. De aceea, realismul de concepție, maniera în care lucrez cu ei ne apropie unul de altul. Eu îi învăț realul, ei mă învață pe mine abstracția pură”.

Copiii nevăzători au simțul tactil foarte dezvoltat, iar asta le transformă degetele în ochi. Nu este nevoie să vadă, pentru că pictura și arta se fac cu sufletul.

CIMG0184

Sufletele ghidate de pictorul Dan Brad se exprimă pe pânze de 50×50, cu culori acrilice.

 „Eu îi învăț să deseneze un scaun, ei mă învață pe mine odihna. Eu îi învăț să deseneze soarele și învăț de la ei lumina”, spune  Dan Brad.

Dan Brad lucrează în cadrul programului Voluntar de profesie, sponsorizat de către Fundația Vodafone România. Puteți afla  mai multe detalii despre proiectul lui  pe pagina  dedicată, blindpainting.blogspot.com.

Voluntar de Profesie este un program lansat de către Fundația Vodafone România în 2010, pentru a veni în sprijinul celor care și-au dorit dintotdeauna să lucreze în beneficiul organizațiilor non-profit.

Scroll to Top