„Vă invit în cabinetul meu”, spune medicul Mihaela Vlăiculescu în timp ce pe ecranul din spatele său este proiectată imaginea pe care o vede și de sute de ori într-o zi pe monitorul laptopului. E un tabel cu nume de copii sub care sunt trecute, cu verde, galben sau roșu, diferite valori și săgeți: în creștere, în descreștere, staționar. Vlăduț este în clasa pregătitoare și a avut ora de sport, spune Mihaela Vlăiculescu privind la una dintre căsuțele de pe ecran. Starea lui este bună, dar alți doi copii, ale căror valori sunt marcate cu roșu, au nevoie de atenție imediată.
Boala care nu-i lasă părintelui loc pentru nicio greșeală
În spatele fiecărei valori afișate în timp real se află un copil bolnav de diabet insulino-dependent. Să ții sub control această boală înseamnă că trebuie să înțepi un copil și de 20 de ori pe zi pentru a-i administra insulina și pentru a-i verifica glicemia, ca să știi care este cantitatea exactă ce trebuie administrată. Consecința unei erori nevinovate de calcul poate fi coma diabetică și, uneori, chiar moartea copilului. Consecința unei mese întârziate poate fi criza hipoglicemică și, uneori, chiar moartea copilui. La fel și consecința unei crize ivite pe nesimțite, în somn.
Mihaela Vlăiculescu, care conduce Asociația Sprijin pentru Diabet, a reușit să le monteze unor copii, printr-un proiect realizat cu sprijinul Fundației Vodafone România, senzori care să le măsoare glicemia la cinci minute, dar și pompe de insulină, pe care copilul să le poarte tot timpul și care să elibereze, cantitatea necesară de substanță. Mai mult decât atât, senzorii de glicemie trimit datele, în timp real, către părinte și către medic, care este în permanență la curent cu situația micului pacient. În felul acesta, copiii pot merge la școală, iar părinții la serviciu.
În ultimii doi ani, 90 de copii au beneficiat de programul de Telemedicină al Asociației, 15 părinți s-au putut reîntoarce la seriviciu și niciunul dintre copiii monitorizați nu a intrat în comă sau nu a fost internat în spital din cauza complicațiilor provocate de diabet. „În general, copiii cu diabet insulino-dependent sunt refuzați în grădinițe. Copiii noștri merg la școală, merg la grădiniță”, spune Mihaela Vlăiculescu.
7 proiecte finanțate cu 600.000 de euro prin programul „Connecting for Good”
Săptămâna aceasta, „Primul Centru de Telemedicină în Diabetul Pediatric în România” a fost selectat printre cele șapte proiecte care vor primi finanțare în cadrul programului „Connecting for Good” derulat de Fundația Vodafone România. Centrul de telemedicicină în diabetul pediatric, al Asociației Sprijin pentru Diabet, și proiectele „Connecting for children with autism” – Asociația Help Autism, „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” – Asociația Smiling Faces România, „Click SAVE for life!” – Fundația de Sprijin Comunitar, „Împreună pentru sănătate! 2” – Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, „HOSPICE – Conexiune pentru îngrijire şi compasiune” – Fundația HOSPICE Casa Speranței și „Telefonul Vârstnicului” – Fundația Principesa Margareta a României, vor primi finanțare totală de 600.000 de euro.
„Mai mult de jumătate din bugetul anual al Fundației Vodafone România este direcționat către proiecte din domeniul sănătății, care reprezintă una dintre cele patru arii strategice de investiție pentru fundație, alături de educație, servicii sociale și voluntariat. Prin Connecting for Good, Fundația Vodafone România reușește să folosească tehnologia pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, a declarat, după anunțarea câștigătorilor Ravinder Takkar, Președinte și CEO Vodafone România, compania care a înființat Fundația Vodafone România.
Comunitățile în care un singur medic de familie are 4.000 de pacienți
Gabriela Achihăi, președinte al Fundației de Sprijin Comunitar, vorbește despre cei 500 de vârstnici din județul Bacău care vor beneficia de programul Click Save for Life. Aceștia trăiesc în comunități în care un medic de familie are înscriși pe listă ître 2.000 și 4.000 de pacienți, 90% dintre ei nu au niciun control sau niciun set de analize în ultimii cinci ani, iar ca să ajungă la cel mai apropiat spital ar trebui să străbată 50 de kilometri. „Multe persoane din mediul rural nu își permit analize preventive din cauza accesului dificil la serviciile medicale.
Prin acest program, medicii de familie vor putea comunica la distanță cu medici specialiști din Spitalul Județean Bacău, pentru diagnosticul, tratamentul și monitorizarea evoluției pacienților”, spune Gabriela Achihăi, despre serviciul de telemedicină care va include trei specialități: medicină internă, cardiologie și pneumologie.
Un alt proiect care primește finanțare în cadrul „Connecting for Good este” Telefonul Vârstnicului, unde persoanele trecute de 50 de ani pot afla diferite informații utile sau pot găsi la capătul liniei pe cineva care să le facă să se simte mai puțin singure.
„La Fundație lucrăm de foarte multă vreme cu vârstnicii și în ultima vreme ne-am concentrat pe problema singurătății și a izolării sociale. Pe lucrurile pe care le pot face în societate, pe voluntariat, că ei sunt în continuare foarte utili”, spune Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al Fundației Principesa Margareta a României.
Prin intermediul programului „Connecting for Good”, lansat în 2012, Fundația Vodafone România a acordat finanțări totale de 3,5 milioane euro pentru 48 proiecte care au avut peste 30.000 de beneficiari finali.
Printre proiectele derulate în cadrul acestui program se numără renovarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Constanța și dotarea ei cu o soluție de telemedicină, proiect implementat împreună cu asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi. Bugetul total necesar pentru acest proiect este estimat la 1,3 milioane de euro. Pentru strângerea fondurilor necesare, asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi derulează o campanie națională de donații, iar suma totală va fi dublată de Fundația Vodafone România.