OAMENII LENEŞI GĂSESC CELE MAI BUNE SOLUŢII • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

OAMENII LENEŞI GĂSESC CELE MAI BUNE SOLUŢII

La întâlnirea noastră de la Universitate, Florin Georgescu vine pedalând pe o bicicletă tandem. Tandem, aşa cum se numeşte şi asociaţia de nevăzători al cărei director este. A convocat încă trei prieteni, astfel că în câteva minute ne aflăm în mijlocului unui grup de nevăzători extrem de veseli.

Acum, că proiectul Smart Public Transport a fost finalizat, ne-am întâlnit ca să testam sistemul de beacon-uri montate pe 500 de mijloace de transport RATB. Ne îndreptăm spre staţie unde Florin porneşte aplicaţia de pe telefon. Aceasta îl anunţă ce număr are mijlocul de transport care urmează să sosească în staţie în următoarele secunde. Vocea aplicaţiei curge atât de repede, încât noi, ceilalţi, nu prea înţelegem ce spune, dar cei patru nevăzători nu par să aibă nicio problemă.

Ne hotărâm să luăm primul troleibuz şi să mergem până la staţia Cişmigiu, apoi să trecem strada, să luăm un mijloc de transport în sens invers şi să revenim la Universitate. Călătoria decurge fără peripeţii cu ghidajul permanent al vocii din telefon, pusă pe repede.

Misiunea a fost îndeplinită, ne putem relaxa şi tot grupul vesel începe să vorbească. Ne mărturisesc că a trecut ceva vreme de când s-au întâlnit ultima oară şi că au multe să-și povestească. Aşa că se vorbeşte despre o căţeluşă Golden Retriever pe care o va primi Alexandra la sfârşitul săptămânii şi care a fost dresată pentru a însoţi persoane nevăzătoare. De rolul lui Orfeu pe care Cătălin îl interpretează într-o piesă, avem parte şi de câteva replici declamate grav şi demonstrativ. De Prima Evadare, la care unii dintre ei vor participa pe tandemuri. De cursurile de dans la care merg cu mare plăcere. Apoi discuţia alunecă la Matei Vişniec şi la orbii din operele sale.

După ce au fost epuizate  subiectele mondene, revenim la Smart Public Transport. Cei de la Tandem se dezlănţuie şi încep să ne povestească toți, în același timp, cum s-au gândit să îmbunătăţească şi să extindă sistemul.

Grupul debordează de energie, iar Toni ne explică că este vorba de o atitudine, uneori impusă, ca un antrenament continuu, care le ține starea de spirit în parametrii optimi.

Ne luăm la revedere şi înainte să ne despărţim îl întrebăm pe Florin Georgescu cum i-a venit ideea pentru proiectul Smart Public Transport. “Ştii”, ne spune, „oamenii leneşi sunt cei care găsesc întotdeauna cele mai bune soluţii. Eu am descoperit că există momente, spre exemplu noaptea, când ajungi în staţie şi nu ai pe cine să întrebi ce autobuz vine. Pentru că în staţie nu este nimeni. Şi m-am gândit cum să fac să rezolv această problemă, pentru mine şi pentru alţii ca mine. Deci răspunsul la întrebarea ta este: din lene”, ne spune râzând cu poftă.

Acum parcă este mai clar ce vroia să spună Bill Gates când declara: “Cănd am o problemă grea, apelez la o persoană leneșă ca să o rezolve. Pentru că o persoană leneşă va găsi întotdeauna cea mai simplă soluţie.”

Smart Public Transport este un proiect derulat de Asociația Tandem și finanțat de Fundația Vodafone România sub umbrela Mobile for Good.

Scroll to Top