Lansăm cel mai mare proiect de investiţii în mediul rural • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Lansăm cel mai mare proiect de investiţii în mediul rural

Fundaţia Vodafone România extinde la nivelul întregii ţări „Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural„, iniţiat la nivel de proiect pilot în luna martie 2015. Scopul programului este acela de a susţine educaţia, sănătatea şi serviciile sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

„Este prima oară când o fundaţie din România dezvoltă un proiect naţional de o asemenea anvergură. Am identificat nevoie de bază în zona rurală, cum ar fi: susţinerea centrelor de zi, renovarea de şcoli şi biblioteci, asigurarea hranei, ajutoare de urgenţă pentru copii, accesul la servicii medicale, combaterea abandonului şcolar şi a analfabetismului, şi ne-am dorit să răspundem acestor nevoie şi să contribuim astfel la dezvoltarea comunităţilo0r rurale din cât mai multe zone din ţară”, a spus Angela Galeţa, Director Fundaţia Vodafone România.

Cei patru parteneri strategici selectaţi de către Fundaţia Vodafone România pentru desfăşurarea proiectelor în fiecare judeţ din ţară sunt: Fundaţia PACT, Fundaţia Mereu Aproape, Fundaţia Principesa Margareta a României şi Fundaţia de Sprijin Comunitar.

„Implicat în comunitatea mea”

Prima etapă a acestui program a fost reprezentantă de proiectul pilot „Implicat în comunitatea mea„, cu o sumă alocată de 149.518 euro, derulat în parteneriat cu Fundaţia PACT. Proiectul pilot a fost lansat în luna martie şi a constat în anunţarea unei runde de finanţare deschisă pentru proiecte comunitare din şapte judeţe: Argeş, Brăila,Buzău, Dolj, Galaţi, Mehedinţi şi Olt.

În urma rundei de finanţare, au fost alese 10 proiecte în judeţele respective. Lista cu proiectele câştigătoare se află şi pe site-ul http://www.pactpentrucomunitate.ro/proiecte/runda-de-finantare-implicat-in-comunitatea-mea/proiecte-castigatoare/.

„Ajută un sat. Schimbă o ţară”

Fundaţia Mereu Aproape va derula proiecte în zona de vest a ţării, în cadrul proiectului „Ajută un sat. Schimbă o ţară„. Cele 13 judeţe în care se va desfăşura această campanie sunt: Alba, Arad, Bihor, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Timiş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu. Suma alocată se ridică la 287.943 Euro. Proiectele au fost selectate conform unor cercetări realizate în 168 de comunităţi din 25 de judeţe, în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, în reţeaua Group 4 Youth, creată în perioada 2011-2014 şi care cuprinde şcoli, biblioteci, asociaţii etc, în urma cărora Fundaţia Mereu Aproape a identificat zonele rurale critice, unde a ales să îşi desfăşoare proiectele.  Mai multe detalii despre selecţia proiectelor se află pe site-ul  http://www.ajutaunsat-schimbaotara.ro/.

„Fondul special pentru copii”

Proiectul lansat de către Fundaţia Principesa Margareta a României sub numele „Fondul Special pentru copii” demarează prin lansarea unei runde de finanţare deschisă pentru proiecte comunitare din 14 judeţe din ţară: Bistriţa Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Prahova, Vâlcea, Teleorman şi Tulcea. Suma alocată proiectului se ridică la 90.400 de euro. ONG-urile locale din comunităţi cu până la 30.000 de locuitori, din cele 14 judeţe menţionate, pot aplica, pentru a obţine finanţări de până la 2.000 de euro pe proiect. În plus, prin acest proiect, Fundaţia Principesa Margareta a României oferă sprijin şi suport financar în valoare de 30.000 de euro pentru 100 de copii şi tineri aflaţi în dificultate din localităţile mai sus menţionate. Mai multe detalii despre selecţia proiectelor şi a beneficiarilor se află pe site-ul http://www.fpmr.ro/fondul-special-pentru-copii-2015/.

„Investiţii în comunităţi durabile”

Fundaţia de Sprijin Comunitar lansează proiectul „Investiţii pentru comunităţi durabile”, ale cărui fonduri se ridică la 125.784 de euro. Proiectul demarează prin iniţierea unei runde de finanţare în 8 judeţe: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea, prin care ONG-uri localie mici din comunităţi cu până la 30.000 de locuitori, din judeţele menţionate, pot aplica, pentru a obţine finanţări de până la 7.000 de euro pe proiect. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul http://www.fsc.ro/programe/investitii-pentru-comunitati-durabile.

Pentru ambele runde de finanţare, proiectele depuse trebuie să conţină o componentă puternică de implicare a comunităţii şi să se înscrie într-unul din cele trei domenii de finanţare: educaţie, sănătate şi servicii sociale. Durata de desfăşurare a unui proiect poate fi de până la opt luni, în intervalul 1 septembrie 2015-30 aprilie 2016. Aplicanţii vor trimite o cerere de finanţare, în care prezintă propunerea de proiect, până la data de 22 iulie 2015.

Evaluarea proiectelor va avea loc în perioada 23 iulie – 19 august, pe baza criteriilor din regulament. Cererile de finanţare vor fi evaluate de către comisii formate din membri ai fundaţiilor implicate. Anunţarea proiectelor care vor primi finanţare va avea loc la sfârşitul lunii august 2015.

Mai multe informaţii despre regulamente, condiţiile de eligibilitate, criteriile de selecţie şi procesul de aplicare sunt disponibile în documentele aferente publicate pe website-urile http://www.fpmr.ro/fondul-special-pentru-copii-2015/ şi respectiv http://www.fsc.ro/programe/investitii-pentru-comunitati-durabile.

Harta Programului de Investitie in zone rurale_16p9
Scroll to Top