HELP SMURD, APLICAȚIA CARE SALVEAZĂ VIEȚI • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

HELP SMURD, APLICAȚIA CARE SALVEAZĂ VIEȚI

SMURD (Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare) nu mai are nevoie de nicio prezentare. SMURD a salvat mii, poate sute de mii de oameni, în situații de urgență, în care viața le era pusă în pericol în urma unor accidente rutiere, stopuri cardiorespiratorii, accidente montane şi chiar accidente colective.

Promptitudinea şi corectitudinea sunt principiile după care se ghidează acest serviciu public medical de urgenţă, mai ales că intervenţiile se fac întotdeauna contra cronometru, iar factorul timp poate să facă diferenţa atunci când este salvată o viaţă.

Prin intermediul liniei de finanțare “Mobile for Good”, parteneriatul Fundației pentru SMURD cu Fundația Vodafone România vine în sprijinul acestei lupte cu timpul și pune la dispoziţia voluntarilor medicali SMURD din București, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, o aplicație mobilă instalată pe smartphone, prin intermediul căreia sunt anunțați de dispecerat și pot interveni rapid, oferind ajutor chiar înainte ca ambulanța să ajungă la locul accidentului.

Ca mod de funcţionare, incidentele ajung în interfața dispeceratului SMURD prin intermediul serviciului de urgență 112. Aici, dispecerul are opțiunea de a alerta voluntarii aflați în proximitatea accidentului.

“Orice acțiune a voluntarilor, inclusiv rapoartele de la locul accidentului, sunt salvate într-o fișă de caz ce poate fi consultată în timp real de către dispecer”, ne-au spus reprezentanții Fundației pentru SMURD.

Aplicația instalată pe smarphone-ul voluntarului îi permite acestuia să trimită atât materiale de tip text, sub formă de raport, cât și materiale de tip imagine sau video.

Cum arată aplicația:

Aplicația HELP SMURD este disponibilă doar personalului SMURD din dispeceratele 112 și voluntarilor SMURD special instruiți pentru a interveni în situații de urgență.

„Într-o primă etapă a proiectului, este vorba de o anumită categorie de voluntari SMURD, studenți la medicină sau persoane cu experiență și activitate în sistemul medical de urgență din Cluj, Sibiu, Târgu Mureș și București”, ne-au spus reprezentanții Fundației pentru SMURD.

“Beneficiu major pe care îl aduce acest proiect este îmbunătățirea timpului de răspuns atunci când sistemului integrat medical și tehnic de urgență și prim-ajutor intervine în situaţii cum ar fi stopul cardio-respirator, fracturi, înec, alterarea stării de conștiență la pacienții cu respirație prezentă. Acest lucru este posibil prin suportul oferit de voluntarii SMURD și creșterea numărului de persoane care pot oferi suport în astfel de situații de urgență”, au mai spus aceștia.

Citește și O viață poate depinde de tine. Am fost la cursul de prim ajutor.

Scroll to Top