DreamLab ajută Imperial College London să accelereze studiile pentru descoperirea unor medicamente și „superalimente” care ar putea lupta împotriva COVID-19 • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

DreamLab ajută Imperial College London să accelereze studiile pentru descoperirea unor medicamente și „superalimente” care ar putea lupta împotriva COVID-19

Utilizatorii DreamLab au ajutat Imperial College London să încheie Faza 1 a proiectului de cercetare Corona-AI în numai șase luni, care indică moleculele cu proprietăți antivirale din alimentele zilnice pe bază de plante, dar și medicamentele existente care s-ar putea dovedi eficiente împotriva virusului COVID-19.

Mulțumită utilizatorilor DreamLab din întreaga lume, Imperial College London a încheiat Faza 1 a proiectului său de cercetare Corona-AI în numai șase luni. Această fază a fost semnificativ mai rapidă decât ar fi fost posibil prin metodele de cercetare standard.

Oamenii de știință care lucrează într-un proiect al Imperial College London au anunțat primele rezultate ale cercetării, inclusiv identificarea moleculelor cu proprietăți antivirale din alimentele zilnice pe bază de plante, precum fructele de pădure (în special coacăze negre, merișoare și afine), mere, portocale, lămâi, varză, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel și fasole.

De asemenea, studiul a descoperit că medicamentele obișnuite folosite pentru combaterea bolilor cardiovasculare și metabolice – precum simvastatina, atorvastatina și metformina – ar putea fi utilizate și împotriva COVID-19. Rezultatele vor fi analizate în continuare de cercetători, care afirmă că este necesară validarea clinică pentru a evalua potențialul impact al acestor molecule.

Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie și Oncologie al Imperial College London, coordonator al proiectului Corona-AI, spune: „În timp ce, pe bună dreptate, se acordă o mare atenție asupra descoperirii unui vaccin împotriva COVID-19, noi căutăm metode ce ar putea ajuta persoanele care au contractat virusul, prin reducerea duratei sau a severității bolii.”

„Pentru pacienții care nu necesită spitalizare este o nevoie acută de tratamente rentabile în afara spitalului. Ne așteptăm ca strategiile de nutriție precise – concepute pe baza superalimentelor bogate în substanțe fitochimice – să poată oferi o nouă soluție în această privință.”

Ajutor pentru combaterea COVID-19

Proiectul de cercetare Corona-AI al Imperial College London a fost posibil datorită utilizatorilor DreamLab din întreaga lume.

DreamLab funcționează prin utilizarea puterii de procesare colective a smartphone-urilor puse la încărcat, pentru a crea un supercomputer virtual capabil să proceseze mii de calcule, scurtând astfel timpul necesar pentru obținerea rezultatelor.

Din luna aprilie, utilizatorii DreamLab au avut opțiunea de a susține fie proiectul de cercetare desfășurat de Imperial College London, proiectul DRUGS (Faza 4), destinat explorării legăturilor dintre anumite medicamente și molecule din alimente și rețelele genomice ale cancerului, fie proiectul Corona-AI Faza 1. Până în acest moment, DreamLab a fost descărcată de aproape 1 milion de utilizatori din 17 țări care au ales să susțină cercetarea științifică.

Andrew Dunnett, Director al Grupului Vodafone, SDG, Business sustenabil și Fundații, a declarat: „În timp ce COVID-19 continuă să pună în dificultate societatea noastră într-un mod fără precedent, aplicația DreamLab a permis unei comunități globale de voluntari – de la clienții Vodafone până la utilizatorii altor rețele – să facă o diferență. Este un exemplu inspirator al oamenilor care își unesc forțele cu tehnologia pentru a face lumea un loc mai bun.”

În Faza 1, proiectul Corona-AI a examinat mii de medicamente existente și molecule de alimente folosind Inteligența Artificială pentru a efectua 100 de milioane de calcule matematice și pentru a ajuta oamenii de știință să exploreze efectul potențial al acestora asupra COVID-19.

După ce toate fazele cercetării vor fi finalizate – conform estimărilor, în decembrie 2021 – rezultatele vor fi puse la dispoziția comunității medicale pentru a facilita studiile clinice. Descoperirile legate de alimente ar putea fi transpuse în recomandări dietetice pentru pacienții aflați în recuperare după COVID-19.

Pentru mai multe informații cu privire la DreamLab și proiectul Corona-AI, accesați https://fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.

Scroll to Top