De la super-computerizare la super-alimente, cercetarea DreamLab dezvăluie noi descoperiri anticancer • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

De la super-computerizare la super-alimente, cercetarea DreamLab dezvăluie noi descoperiri anticancer

Două noi studii importante despre cancer au fost publicate în reviste de top datorită miilor de oameni care și-au conectat telefoanele mobile în fiecare noapte la aplicația DreamLab. Aplicația de tip crowdsourcing a Fundației Vodafone folosește puterea de procesare a mii de telefoane mobile pentru a accelera cercetarea oncologică efectuată de Imperial College din Londra.

Până în iulie 2019, această cercetare a condus la publicarea a două noi descoperiri importante – în primul rând, identificarea a sute de molecule anticancer în alimentele pe care le consumăm zilnic, inclusiv în portocale, varză și struguri și, în al doilea rând, potențialul unor medicamente antidiabetice și antimicrobiene deja existente de a fi redirecționate către tratamentul cancerului.

Aceste descoperiri nu ar fi fost posibile fără aplicația DreamLab, care le-a permis cercetătorilor de la Imperial College să prelucreze toate datele necesare pentru proiect în mai puțin de un an – cu metodele de calcul tradiționale ar fi durat zeci de ani.

Ca să înțelegem contextul, unui computer personal care funcționează 24 de ore pe zi i-ar fi luat 300 de ani ca să proceseze datele respective, în timp ce 100.000 de smartphone-uri care funcționează timp de șase ore în fiecare noapte pot face același lucru în trei luni.

Cercetarea a descoperit că morcovii, țelina, portocalele, strugurii, coriandrul, varza și mărarul au cel mai mare număr de molecule diferite cu potențial de a ajuta în lupta împotriva cancerului. Cercetătorii au folosit o abordare prin învățare programată bazată pe rețea pentru a analiza proprietățile a 8.000 de alimente pe care le consumăm zilnic, și au identificat peste 110 molecule care pot învinge cancerul. Multe dintre aceste molecule sunt flavonoidele, o clasă foarte mare de compuși care determină culoarea fructelor și legumelor.

Publicată în rubrica „Scientific Reports” a revistei Nature, cercetarea mai demonstrează că medicamentul antidiabetic Metformin și medicamentul antimicrobian Rosoxacin au un rol potențial în tratamentul anticancer. Deoarece aceste medicamente sunt deja folosite în scopuri terapeutice, aprobarea lor ca tratamente pentru cancer presupune mai puține riscuri, costuri semnificativ mai mici și termene mai scurte decât dezvoltarea unor medicamente complet noi.

Inovația vine de la proiectul DRUGS/DreamLab efectuat de Imperial College, care combină tehnologiile adaptate ale inteligenței artificiale, utilizarea telefoanelor mobile pentru supercomputing și megadatele pentru a analiza miliarde de combinații ale medicamentelor existente și/sau moleculelor din alimente pentru a identifica proprietăți anticancer necunoscute până acum.

Deși aceste prime descoperiri sunt încurajatoare, cercetătorii sunt de părere că mai sunt necesare multe cercetări pentru a confirma orice proprietăți clinice ale moleculelor. Speranța acestora se îndreaptă către explorarea a diferite combinații de molecule din alimente, folosind simulările inteligenței artificiale pentru a cerceta impactul potențial pe care l-ar putea avea asupra cancerului.

Dr. Kirill Veselkov, cercetător principal în cadrul Departamentului pentru Chirurgie și Oncologie al Imperial College, a declarat că „Acesta este un moment revoluționar pentru noi. Pasul următor este să folosim tehnologiile inteligenței artificiale pentru a explora impactul pe care diferite combinații de medicamente și molecule din alimente l-ar putea avea asupra oamenilor. Pentru a avansa în faza următoare a proiectului, am format o echipă de specialiști în gastronomie moleculară, informaticieni, cercetători în biochimie/microbiotă, specialiști în științe senzoriale, bucătari cu stele Michelin, economiști în domeniul sănătății și medici.”

Helen Lamprell, Consilier General & Director pentru Afaceri Externe în cadrul Vodafone Marea Britanie, a afirmat: „Am lansat DreamLab în Marea Britanie cu doar un an în urmă și, într-o perioadă de timp atât de scurtă, aplicația a facilitat cercetări vitale care în mod normal ar fi durat ani de zile. Acest proiect revoluționar demonstrează puterea tehnologiei și dovedește că nu trebuie decât să descarci aplicația DreamLab pentru a aduce o contribuție reală la prevenția cancerului”.

Lucrarea științifică „HyperFoods: Machine intelligent mapping of cancer-beating molecules in foods” (Hiperalimentele: cartografierea moleculelor anticancer din alimente cu ajutorul inteligenței artificiale) este disponibilă acum online la adresa www.nature.com/articles/s41598-019-45349-y.

Scroll to Top