DE CÂTE ORI PE ZI VĂ SPĂLAŢI PE DINŢI? CARAVANA STOMATOLOGICĂ POPOSEŞTE LA MĂIERUŞ. • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

DE CÂTE ORI PE ZI VĂ SPĂLAŢI PE DINŢI? CARAVANA STOMATOLOGICĂ POPOSEŞTE LA MĂIERUŞ.

Este o dimineaţă rece în Măieruş. Mergem la cabinet, aşteptăm medicii voluntari şi apoi plecăm către şcoală să aducem primele clase de copii.

Şcoala se află în umbra vechii biserici fortificate.

– Când a fost construită?

– Da’ de unde să ştiu eu doamnă… zice un băieţel pistruiat, probabil de prin clasa a IV-a. A fost şcoala  saşilor.

Când intri în şcoală te întâmpină un hol lung şi întunecat. Clasele sunt mici, cu bănci vechi şi se simte un iz de neputinţă.

Îi adunăm pe cei mici, de clasa pregătitoare şi de clasa I. Sunt puţini, nu au primit toţi acordul de la părinţi pentru controlul stomatologic. În fiecare localitate ne întrebăm de ce…

În faţa cabinetului, joacă toţi ţonţoroiul de frig. Sala de aşteptare este mică şi este arhiplină cu oameni veniţi la consultaţii. Ne retragem cu o parte din ei în primărie, să ne încălzim şi să aflăm câte ceva de la ei.

– Va spălaţi pe dinţi?

– Da, doamnă, de trei ori pe zi.

– Păi de ce de trei ori?

– Că aşa trebe..

– Şi tu la şcoală te speli la prânz?

Începe să râdă şi dă din mână. A încercat şi el. Aflăm de fapt că mai toţi se spală când îşi aduc aminte. Iar seara cei mai mulţi nu pun mâna pe periuţă. În schimb se jură că se spală în fiecare dimineaţă.

Râd şi se înghiontesc care mai de care şi spun bancuri unul după celălalt. Încercăm să aflăm mai multe despre ei, dar preferă să se distreze şi să fie veseli.

Plecăm iar la şcoală, după cei mari. Ajungem când este pauză. Un iureş de copii cu cornuri şi lapte în mâna năvăleşte peste noi, în strigătele stridente ale profesoarelor.

Suntem o apariţie inedită şi toţi se uită la noi.

Apucăm să stăm puţin de vorba cu câţiva copii din clasa a VII-a.

– Cum staţi cu spălatul pe dinţi?

Râd.

– Aşa şi aşa.

– Aveţi carii?

–  Daaa, toţi avem.

– Şi nu mergeţi la dentist?

– Cum să mergem doamnă la dentist că nu avem bani. E scump dentistul.

– Şi ce faceţi când vă doare tare o măsea?

– Luăm medicamente: Algocalmin, Antinevralgic, Nurofen, Aulin. Până ne trece durerea.

O întreagă litanie de medicamente împotriva durerii.

Ni se alătură altă serie de copii. Răspunsurile sunt aproape aceleaşi, trase la indigo.

Plecăm cu ei către cabinet şi în drum se alipeşte un băiat mic cu o căciulă mare.

– E din pregătitoare! strigă o doamnă din uşa şcolii.

Îl urmărim cu coada ochiului. Se ţine deoparte de ceilalţi copii, nu zice nimic, are gura încleştată.

În faţă cabinetului îl întrebăm cum îl cheamă. Vorbeşte atât de încet încât nu îi desluşim numele.

Îl înconjoară toţi copii şi el se retrage cu spatele la zid, ca un animal încolţit. Ochii i se mişcă repede în stânga şi dreapta să vadă de unde vine pericolul.

– Aveţi grijă doamnă că ăsta scuipă!

– De ce scuipă?

– Scuipă şi se bate.

– Aşa, tam-nesam?

– Dacă se ia cineva de el…

Nu scoatem prea multe de la copil. Intră în cabinet şi iese apoi strecurându-se pe lângă zid. Una dintre doctoriţe îi dă o periuţă nouă şi îl întreabă dacă are așa ceva acasă.

– Nu

– Şi mama nu are nici ea?

– Nu

– Şi ai avut vreodată periuţă?

– Nu.

Caravana stomatologică a bătut județul Brașov în lung și în lat cu proiectul „Vorbește în gura mare și zâmbește”. 23 de medici stomatologi și 11 voluntari au poposit în 20 de localități rurale şi au consultat peste 3.000 de copii. Turul de forță a avut drept scop verificarea stării de sănătate orală a copiilor între 6 și 14 ani, precum și a nivelului de igienă dentară existent în aceste comunități. În urma controalelor, fiecărui copil i s-a întocmit o fișă de examinare în care au fost trecute toate problemele dentare existente. Aceste fișe au stat la baza efectuării unui clasament al copiilor cu cele mai grave probleme, copii care au beneficiat de tratament de urgență gratuit. 95% dintre copiii examinaţi au prezentat probleme stomatologice.

„Vorbește în gura mare și zâmbește” le-a redat câtorva sute de copii încrederea şi zâmbetul. Proiectul a schimbat vieți și, mai important, a schimbat atitudinea părinților și copiilor în ceea ce privește necesitatea igienei orale zilnice.

„Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” este un proiect al Asociaţiei pentru Parteneriat Comunitar Braşov care a fost  finanţat de Fundaţia Vodafone România prin programul Fondul pentru Fapte Bune”.

Scroll to Top