Cum am sărbătorit Ziua Eunice Kennedy Shriver • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Cum am sărbătorit Ziua Eunice Kennedy Shriver

Într-o după-amiază toridă, în data de 20 iulie 1968, Eunice Kennedy Shriver a luat cuvântul pentru deschiderea primelor competiţii Special Olympics Games. Trecuseră doar şapte săptămâni de la moartea fratelui său mai tânăr, Robert.

În faţa ei se aflau mai puţin de 100 de spectatori, răsfiraţi pe scaunele impunătorului stadion Soldier Field, cu o capacitate de 85.000 de locuri. Se mai aflau acolo 1.000 de atleţi din Statele Unite şi Canada, toţi clasificaţi ca, aşa cum greşit se spunea în acele vremuri, „retardaţi mintali”.

Marşul lor a fost însoţit de cuvintele lui Eunice Kennedy Shriver:

„Lasă-mă să câştig

dar dacă n-o pot face

lasă-mă să fiu brav

în timp ce încerc s-o fac”.

De atunci, de la 100 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale, mişcarea Special Olympics a ajuns în prezent la peste 4 milioane de sportivi, din peste 170 de ţări. Aceştia aleargă, joacă volei, baschet, fotbal, înoată, ridică greutăţi, patinează, practică judo, tenis de masă, gimnastică sau badminton.

Ziua Internaţională Eunice Kennedy Shriver a fost sărbătorită şi în România, prin intermediul  Fundatiei Special Olympics România, care în ultimii cinci ani a fost susţinută financiar de către Fundația Vodafone România pentru organizarea evenimentelor, dar şi cu voluntari din cadrul companiei Vodafone.

Evenimentul a fost sărbătorit la Bucureşti la Universitatea Națională de Educație Fizică si Sport prin spoturi unificate: volei, baschet, aerobic și zumba. Cei 94 de sportivi Special Olympics voluntari Vodafone, antrenori și părinți au avut ocazia să facă sport și să se bucure de o zi plină de energie și entuziasm.

Pe lângă sport participanții au avut parte de evaluări de sănătate în cadrul inițiativei Comunități Sănătoase: măsurarea tensiunii arteriale și a osteodensitometriei. În același timp a fost organizat și un punct în care a fost promovată alimentația sănătoasă și hidratarea.

Pentru prima dată la noi în țară s-au jucat meciuri demonstrative de volei unificat în cadrul proiectului susținut de Special Olympics Europa/Eurasia printr-un program al Uniunii Europene: ”Unified Sports Voleyball”! Ne dorim ca acest sport să placă sportivilor noștri și să avem cât mai multe competiții în viitor.