Covid-19: DreamLab finalizează Etapa 1 a proiectului Corona-AI • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Covid-19: DreamLab finalizează Etapa 1 a proiectului Corona-AI

Țările din toată lumea ies încet din carantina impusă de coronavirus, dar amenințarea pandemiei globale este departe de a se fi încheiat.

Oamenii de știință studiază toate tratamentele posibile pentru combaterea Covid-19, iar smartphone-ul tău poate juca un rol central. Cu aplicația DreamLab de la Fundația Vodafone, telefonul tău ar putea accelera în mod vertiginos această muncă importantă.

DreamLab utilizează puterea de procesare colectivă a smartphone-urilor inactive pentru a analiza date complexe, ajutând la accelerarea cercetărilor vitale, realizate de o echipă de oameni de știință de la Imperial College London. Un computer desktop care funcționează 24 de ore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a procesa datele, dar o rețea de 100.000 de smartphone-uri care rulează peste noapte poate face acest lucru în doar câteva luni.

Datorită utilizatorilor noștri DreamLab, Etapa 1 a proiectului Corona-AI este acum finalizată. De la lansarea proiectului în aprilie, utilizatorii noștri DreamLab au efectuat aproape 100 de milioane de calcule.

Viteza și amploarea acestei cercetări au fost posibile cu ajutorul a aproximativ 140.000 de dispozitive care efectuează aproximativ 1,3 milioane de calcule în fiecare noapte folosind DreamLab. Asta înseamnă aproximativ 10 calcule pe noapte per dispozitiv, puterea de procesare combinată de la DreamLab fiind de câteva ori mai mare decât supercomputerul de la colegiul Imperial.

STATISTICI

  • Corona-AI Etapa 1 – 100 de milioane de calcule
  • 140.000 de telefoane efectuează 1,3 milioane de calcule în fiecare noapte
  • 140.000 de telefoane = trei supercomputere

Această fază s-a concentrat pe examinarea a mii de medicamente și molecule alimentare existente și pe identificarea celor cu proprietăți antivirale, care ar putea fi utilizate pentru tratarea pacienților cu coronavirus.

Proiectul folosește inteligența artificială (AI) în simulări matematice, pentru a înțelege ce efecte ar putea avea medicamentele existente și moleculele alimentare asupra profilului genetic al Covid-19. AI selectează medicamentele și alimentele pe care trebuie să le examineze pe baza informațiilor de la cercetători și, de asemenea, pe baza calculelor sale cu privire la care dintre acestea au șanse de reușită mai mari.

Etapa 1 a proiectului Corona-AI este finalizată, Imperial College va publica aceste constatări inițiale, iar apoi va începe Etapa 2. În timp ce în Etapa 1 s-au analizat efectele medicamentelor și ale moleculelor alimentare individuale asupra Covid-19, în Etapa 2 se va analiza optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și alimente pentru o eficiență îmbunătățită împotriva bolii.

În ambele etape, va depinde de cercetătorii din laborator să reproducă orice descoperire promițătoare din simulările matematice ale Corona-AI în lumea reală. De abia apoi se vor putea elabora mai departe tratamentele.

Dr. Kirill Veselkov, care este conducătorul proiectului de la Imperial College London, a subliniat importanța dezvoltării tratamentelor, chiar dacă se descoperă un vaccin eficient.

„Orice tratamente potențiale dezvoltate în urma acestui proiect ar completa un vaccin, nu l-ar înlocui”, spune Dr. Veselkov. „Mai ales în cazul în care virusul va suferi mutații și se va adapta, rămânând cu noi în anii următori”.

Această activitate va fi posibilă dacă ne conectăm cu toții smartphone-urile (și tabletele) în fiecare noapte și susținem aplicația DreamLab. Disponibilă pentru iOS și Android, aceasta poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

Scroll to Top