Hidroterapie gratuită pentru 200 de copii cu dizabilități din județul Timiș • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Hidroterapie gratuită pentru 200 de copii cu dizabilități din județul Timiș

18 ianuarie 2017 200 de copii cu dizabilități din județul Timiș au participat la ședințe săptămânale gratuite de terapie în apă prin programul „Hidroterapia pentru toți”, derulat de Asociația Școala mamei Junior și susținut de Fundația Vodafone România cu un buget de 312.605 lei, în cadrul rundei de finanțare „Fondul pentru fapte bune 2015”.

Proiectul Asociației Școala mamei Junior a fost inițiat în anul 2012 și se adresează celor peste 2.000 de copii cu dizabilități din județul Timiș, copii nevăzători, cu sindrom Down, autism, tetrapareză, parapareză etc. Programul le facilitează accesul gratuit la una dintre cele mai consacrate şi eficiente terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare, terapia în apă. Numărul beneficiarilor a ajuns în prezent la 200, cu vârste cuprinse între șase saptămâni și 18 ani. Ședințele se desfășoară în două centre cu piscină, sub îndrumarea unui echipe formate din medic, trei fiziokinetoterapeuți, un instructor și un asistent social psiholog. Alături de aceștia, la proiect participă în mod constant încă 15 voluntari.

Finanțarea oferită de Fundația Vodafone România a asigurat continuitatea proiectului pe parcursul anului 2016. Fondurile alocate au acoperit chiria celor două centre în care se desfășoară orele de hidroterapie, salariile echipei care se ocupă de implementarea proiectului, achiziționarea unui elevator pentru scări (pentru scaun rulant), a unei benzi subacvatice de alergat și a unui vehicul de transport adaptat. Acesta din urmă asigură transferul copiilor din afara orașului Timișoara la orele de hidroterapie.

Rezultatele terapiei sunt încurajatoare: 10 dintre cei 63 de copii cu vârste până în 7 ani cu dizabilități locomotorii care participă la ședințele de terapie au deprins mersul independent.

Tot în cadrul acestui proiect, beneficiarii au participat la două concursuri de înot organizate special pentru ei, la finalul cărora 78% dintre copii au reușit să înoate independent. Principalul scop al acestor concursuri este să ajute pe copiii participanți să aibă mai multe încredere în sine și să își demonstreze, atât lor înșiși cât și părinților lor, progresele obținute cu ajutorul ședințelor de hidroterapie. Evenimentele mai urmăresc și să crească gradul de conștientizare în rândul membrilor comunității, încurajând nediscriminarea copiilor cu dizabilități.

Valoarea totală a proiectului „Hidroterapia pentru toți” este de 567.000 lei, din care 312.605 lei au fost susținuți de Fundația Vodafone România. Parteneriatele cu Universitatea de Vest, secția de kinetoterapie, Universitatea de Farmacie și Medicină Timișoara, secția de balneofiziokinetoterapie, și Fundația Henri Coandă, secția de asistenți de balneofizioterapie, au înlesnit selectarea voluntarilor proiectului. De asemenea, parteneriatele cu școlile pentru copiii cu nevoi speciale din Timișoara au asigurat accesul la hidroterapie unor copii care, în alte condiții, nu ar fi putut să beneficieze de ea.

Asociația Școala mamei Junior s-a înființat în anul 2003 din dorința medicului Ioana Vârtosu de a oferi servicii unice, la vremea respectivă, pentru femeile însărcinate, viitorii tătici, dar și proaspeților părinți și copiilor acestora. Printre serviciile oferite de-a lungul anilor de către asociație se numără cursuri prenatale, cursuri de puericultură, cursuri de travaliu, diferite tipuri de gimnastică pentru femei însărcinate sau mămici și copii, kinetoterapie și hidroterapie. Peste 3.000 de persoane au beneficiat de-a lungul anilor de aceste servicii. Mai multe informații puteți afla pe pagina web www.mamicafarafrica.ro.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Read in english

Currently not available

Scroll to Top