Evaluare computerizată pentru prevenirea escarelor cu care se confruntă utilizatorii de scaune rulante • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Evaluare computerizată pentru prevenirea escarelor cu care se confruntă utilizatorii de scaune rulante

București, 11 aprilie 2019 – Fundația Vodafone România şi Fundația Motivation România anunță introducerea unui nou serviciu gratuit pentru persoanele cu dizabilități locomotorii – evaluarea computerizată a presiunii exercitate în poziția așezat. Serviciul folosește un echipament unic în România, BodiTrak, și are drept scop prevenirea escarelor și a altor complicații medicale la care sunt expuși utilizatorii de scaune rulante. Echipamentul a fost achiziționat de Fundația Motivation România ca parte a proiectului „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant” finanțat de Fundația Vodafone România cu 169.000 de lei prin runda de finanțare Fondul pentru Fapte Bune.

În perioada aprilie – august 2019 sunt planificate sesiuni gratuite de testare a presiunii în diferite localități din țară. Programarea la evaluare poate fi făcută prin apel gratuit la Telefonul utilizatorului de scaun rulant – 0800 030 762, de luni până vineri, în intervalul 09.00 – 16.00.

Sistemul de testare a presiunii BodiTrak crește gradul de conștientizare a riscurilor de apariție a escarelor în rândul persoanelor cu leziune medulară care participă la programele Motivation. Sistemul este conectat la display-ul unui calculator și oferă persoanelor care fac testul o reprezentare vizuală a presiunilor înregistrate în poziția așezat. Specialiști Motivation care fac evaluarea și prescrierea de scaune rulante potrivite, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, folosesc rezultatele evaluării pentru a corecta poziția utilizatorilor prin ajustarea scaunelor rulante sau a pernelor și contribuie astfel la îngrijirea și menținerea sănătății persoanelor care folosesc scaune rulante.

Din decembrie 2018 și până în prezent, sistemul de testare a presiunii BodiTrak a fost folosit în  București pentru evaluarea a 35 de persoane cu leziune medulară. Acestea au devenit utilizatoare de scaune rulante ca urmare a unor accidente și sunt expuse riscului de a dezvolta escare care, netratate corespunzător, pot duce la complicații severe și chiar la deces.

Până în prezent, în cadrul proiectului „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant” au fost donate peste 140 de scaune rulante adaptate personalizat pentru persoane cu dizabilități locomotorii din București și județele Ilfov, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Dâmbovița, Călărași, Buzău, Teleorman, Constanța. Peste 70 de utilizatori de scaune rulante, alături de asistenți personali și specialiști din domeniul sănătății au luat parte la sesiuni de instruire pentru sănătate și viață activă organizate de echipele Motivation în comunitate și în centre de recuperare din București și din țară. Aceste sesiuni includ discuții despre importanța unui scaun rulant potrivit, prevenirea complicațiilor medicale asociate utilizării unui scaun rulant și sesiuni practice de manevrare corectă și în siguranță a scaunului rulant. Toate acestea au un rol important în dezvoltarea abilităților de viață independentă și în reluarea rolurilor de membri activi ai comunității.

În cei 18 ani de colaborare, Fundația Vodafone România a contribuit cu 2.154.874 de lei la programele dezvoltate de Fundația Motivation România pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 30 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 23,000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Scroll to Top