Centrul Județean de Transfuzie Sangvină Bârlad a fost modernizat prin programul „O șansă pentru viață”, sprijinit de Fundația Vodafone România • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Centrul Județean de Transfuzie Sangvină Bârlad a fost modernizat prin programul „O șansă pentru viață”, sprijinit de Fundația Vodafone România

București, 26 martie 2019 – Centrul de transfuzie sangvină Bârlad a fost modernizat în cadrul etapei 2017-2018 a programului „O șansă pentru viață”, derulat prin parteneriatul Fundației Vodafone România cu Asociația React. Proiectul de modernizare a constat în renovarea spațiilor interioare care acoperă traseul donatorului, a sălii de așteptare și a cabinetului de consultații, precum și a fațadei. De asemenea, centrul a fost dotat cu mobilier și echipamente medicale noi. Suprafața totală acoperită de lucrări este de aproximativ 600 mp. Pe lângă modernizare, proiectul a inclus 4 campanii mobile de donare de sânge în 2017 și alte 5 în 2018. Finanțarea acordată de Fundația Vodafone România pentru acest proiect este de peste 94.000 de lei.

Centrul de transfuzie de la Bârlad nu a mai fost renovat din 1999, în 2005 fiind realizate câteva lucrări de igienizare și reparații. În prezent, acesta deservește direct trei spitale din zonă: Spitalul de Urgență „Elena Beldiman”, Spitalul de Urgență Vaslui, respectiv Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian”.

Proiectul de la Bârlad face parte din ultima etapă a programului „O șansă pentru viață”, care include, în total, renovarea și modernizarea traseului donatorului din 24 de centre de transfuzie sangvină, dintre cele 42 existente în întreaga țară. Primele 18 centre au trecut prin acest proces în perioada 2014-2016. În urma renovării și dotării acestora cu mobilier și echipament medical, numărul donatorilor de sânge și al pacienților care vor beneficia de schimbările produse la nivel național va ajunge la aproape 1.260.000, în total.

Programul „O șansă pentru viață” a fost demarat în 2008, finanțarea totală acordată de Fundația Vodafone România fiind de aproximativ 1 milion de euro. În perioada următoare momentului lansării, acesta a devenit cel mai mare program național de donare de sânge din România. Programul a început cu o serie de acțiuni anuale de informare și educare în legătură cu importanța donării benevole și periodice, continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge în locuri publice, în campusuri universitare și la sediul companiilor. În 2014, programul s-a extins prin adăugarea componentei axate pe renovarea și dotarea centrelor de transfuzie cu echipament medical. Centrul de transfuzie sangvină București, cel mai mare din România, a fost primul care a beneficiat de acest program.

Ca rezultat al programului „O șansă pentru viață”, centrele de transfuzie sangvină din România au înregistrat în 2016 o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, pentru prima dată după 1989. La ora actuală, 30% din sângele donat la nivel național provine de la donatori tineri.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 30 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociația React este o organizație neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunități prospere: sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Proiectele implementate produc schimbări majore în viața oamenilor prin intervenții adaptate și implicare activă. În cei unsprezece ani de la înființare, aproape 1 milion de români au beneficiat, direct sau indirect, de pe urma activităților derulate de Asociaţia React. Impactul proiectelor este confirmat de cele 18 premii de excelență naționale și internaționale primite, care poziționează asociaţia printre cele mai premiate organizații neguvernamentale din România.

Scroll to Top