București, 15 octombrie 2020 – Câștigătorii Festivalului tinerilor care vorbesc corect, primul festival de gramatică din România, vor fi desemnați în cadrul Galei GramMania 2020, care va avea loc sâmbătă, 17 octombrie, începând cu ora 17.00. Evenimentul online este organizat de Școala de Gramatică și BiziLIVE TV, ȋn parteneriat cu Fundaţia Vodafone Romȃnia, și va putea fi urmărit în timp real pe BiziLive TV (bizilive.ro sau pagina de Facebook BiziLiveTV) și pe pagina Școlii de Gramatică.
88 de tineri cu afinități lingvistice, pasionați de exprimarea corectă și coerentă, s-au înscris la concurs și au construit știri gramaticale, pledoarii pentru cuvintele preferate și postări cu teme lingvistice. După luni de pregătiri, de căutare a tinerelor talente și de selecție, inițiatorii evenimentului au anunțat lista celor 24 de finaliști din toată țara, care vor păși în etapa jurizării finale. Din juriu vor face parte: Irina-Margareta Nistor, Laura Mesina, Lucian Mîndruță, Oana Despa, Alice Iacobescu, Marius Manole, Sonia Simionov, Marian Staș, Victor Miron, Mihai Tudorică, Andreea Cristea, Corina Popa, Izabela Manolache, Carmen Ion și Ion Bogdan Lefter.
În cadrul galei, finaliștii secțiunii „Pledoarie pentru cuvânt” își vor susține pledoariile pentru cuvintele preferate și vor delecta publicul prin calitățile lor oratorice. Numele câștigătorului/ câștigătoarei marelui trofeu GramMania 2020 va fi anunțat de doamna Irina-Margareta Nistor.
„GramMania m-a făcut să-mi fie dor de școală, să mă întorc în timp strict pentru complicatele și fascinantele ore de limba română cu doamna Pafnotescu de la Liceul „Sfântul Sava” (care fusese nevoit temporar să-și schimbe numele, în plină perioadă ateistă!) și căreia tare i-ar fi plăcut un asemenea concurs ingenios și ultra-util! Vă mulțumesc că l-ați gândit, iar participanților că au fost uluitor de inspirați!”, a declarat Irina-Margareta Nistor, critic de film, Președinte onorific al Fundației Vodafone România și jurat GramMania.
„Îmi doresc ca GramMania să fie un festival al învățării cu bucurie și să-i ajute pe tineri să descopere importanța unei exprimări coerente și corecte nu numai la școală, ci și în viața de zi cu zi“, a declarat Corina Popa, Fondatoarea Școlii de Gramatică.
Echipa proiectului GramMania aparține Școlii de Gramatică, producția media este semnată de Mihai Filoneanu, iar producția galei este asigurată de BiziLive TV. Gala de premiere a câștigătorilor este organizată cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, care a alocat pentru acest eveniment 15.000 de lei.
Scopul proiectului este acela de a promova și de a susține învățarea modernă, interactivă și atractivă a limbii române de către tineri.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
În doar un an de existență, proiectul educațional Școala de Gramatică a reunit o comunitate online de 65.000 de oameni, a organizat numeroase cursuri și ateliere de exprimare corectă și dezvoltare prin limbaj, formând un grup de cercetare și de pilotare a unor metode noi de dezvoltare a limbajului elevilor, cu trei proiecte de cercetare în desfășurare: GATESOL (Atlanta, SUA); Educational Role of Language (Polonia) și Asociația Spaniolă de Lingvistică Cognitivă (Madrid, Spania). Metodele Școlii de Gramatică au ajuns deja în trei școli românești din Europa și au un impact din ce în ce mai mare atât în media, cât și în rândul elevilor și al profesorilor români, atât din țară, cât și din diaspora.