Alte 35 de şcoli din mediul rural se alătură programului „Şcoala din valiză” • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Alte 35 de şcoli din mediul rural se alătură programului „Şcoala din valiză”

București, 11 august 2020 – Programul de educaţie digitală „Şcoala din valiză” se extinde în alte 35 de şcoli din mediul rural din România în anul şcolar 2020/2021, ajungând astfel să funcționeze într-un număr total de 50 de unități de învățământ. Noile școli au fost selectate în urma unui apel public de înscriere lansat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia Vodafone România, care desfășoară împreună acest proiect încă din 2018. Bugetul alocat noului an școlar este de 500.000 euro.

Cele 35 de şcoli în care proiectul se va extinde începând din toamnă sunt:

 1. Liceul Tehnologic Jacques M. Elias Sascut, Bacău
 2. Școala Gimnazială Tărlungeni, Brașov
 3. Școala Gimnazială Nr.1 Gălbinaș, Călărași
 4. Școala Gimnazială Golăiești, Iași
 5. Școala Gimnazială Crizbav, Brașov
 6. Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Buhalnița, Iași
 7. Școala Gimnazială Nr. 1 Ardeoani, Bacău
 8. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zăpodeni, Vaslui
 9. Școala Gimnazială Nr.1 Bălteni, Vaslui
 10. Școala Gimnazială Nr.1 Domnița, Iași
 11. Școala Profesională Gropnița, Iași
 12. Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă” Ghermănești, Vaslui
 13. Școala Gimnazială „Ștefan Cel Mare” Dancu, Iași
 14. Școala Gimnazială Bonțida, Cluj
 15. Școala Gimnazială Glodenii-Gândului, Iași
 16. Școala Gimnazială Poieni, Cluj
 17. Școala Nr. 1 Poienarii De Mușcel, Argeș
 18. Școala Gimnazială Mănești, Dâmbovița
 19. Școala Gimnazială Dăești, Vâlcea
 20. Școala Gimnazială Nr.1 Sănduleni, Bacău
 21. Școala Gimnazială Mironeasa, Iași
 22. Liceul Teoretic Comuna Peciu Nou, Timiș
 23. Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Râciu, Mureș
 24. Școala Gimnazială Augustin, Brașov
 25. Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Apateu, Arad
 26. Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, Alba
 27. Școala Gimnazială Nr.1,Sat Ibănești, Vaslui
 28. Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai”, Șinca Veche, Brașov
 29. Școala Gimnazială „Victor Ion Popa” Ivești, Galați
 30. Școala Gimnazială „Vasile Mitru”, Neamț
 31. Școala Gimnazială Mologești, Vâlcea
 32. Școala Profesionala „Valea Stanciului”, Dolj
 33. Școala Gimnazială Comandor Alexandru Cătuneanu
 34. Școala Profesională, Fântânele, Iași
 35. Colegiul Pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer, Brașov

În cadrul programului „Şcoala din valiză” a fost lansat, la începutul lunii iunie 2020, un apel public de înscriere pentru şcolile din mediul rural ale căror cadre didactice pot să predea minimum două lecții digitale pe săptămână. Au aplicat 203 şcoli în total, iar 47 dintre acestea au trecut în etapa finală de jurizare, etapa interviurilor, în cadrul căreia școlile selectate au furnizat informații suplimentare despre activitatea lor și posibila implicare a acestora în program.

Începând din această toamnă, cele 35 de școli selectate vor fi dotate cu câte o valiză cu tehnologie: laptop dedicat profesorului și tablete pentru elevi, alături de acces la internet, la o platformă digitală de învățare și la formarea profesională continuă a cadrelor didactice.

În contextul actual, generat de virusul COVID-19, toate școlile înscrise în programul „Şcoala din valiză” își vor putea deschide porțile pentru noul an școlar în septembrie, indiferent de cadrul ales de către autoritățile locale la acel moment, conform celor trei scenarii anunțate, respectiv: verde — toți elevii vor veni la școală, galben — o parte dintre elevi vor învăța în sălile de clasă, iar restul vor studia online sau roșu — lecțiile se vor ține exclusiv online.

În prezent, „Şcoala din valiză” este operațional în 22 de unități de învățământ din 11 județe, având peste 11.000 de beneficiari, dintre care 6.000 sunt beneficiari direcți (profesori și elevi).

Proiectul are trei componente principale. Prima este dotarea școlilor cu infrastructură hardware mobilă, oferită gratuit acolo unde aceasta este fie absentă, fie deficitară. Echipamentele sunt dezvoltate pe baza conceptului „Instant Classroom” și constau într-un kit sub formă de valiză, care conține un laptop pentru profesor și 30 de tablete pentru elevi. În plus, acolo unde este nevoie, școlile vor beneficia de internet gratuit din partea Vodafone România.

A doua componentă este formarea competențelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. #ȘcoalaDinValiză răspunde, astfel, unei probleme de ordin sistemic a învățământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competențe în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în scopuri educaționale.

A treia componentă a proiectului este reprezentată de platforma www.scoaladinvaliza.ro și resursele educaționale disponibile prin intermediul acesteia, respectiv lecții digitale create de profesori, accesibile pentru elevi atât la clasă, cât și acasă. Platforma de e-learning a fost dezvoltată conform cerințelor profesorilor și va continua să fi îmbunătățită permanent, în funcție de nevoile utilizatorilor.

Şcoala din valiză înseamnă o abordare de tip 360 de grade a educaţiei digitale. Proiectul susţine profesorii și elevii din mediul rural să-şi dezvolte abilităţile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, la o valiză tehnologică dotată cu tablete și laptop și la internet, dar și prin formarea profesională continuă a cadrelor didactice. Îi ajutăm pe profesori să fie mai încrezători în forțele proprii, să creeze și să susțină lecții digitale interactive, iar astfel, împreună cu aceștia, îi sprijinim pe elevi să fie pregătiți pentru o piață a muncii dominată tot mai mult de tehnologie. În acest fel, profesorii transformă școala, iar elevii învață cu mai multă plăcere și se dezvoltă pentru a face față într-o lume a viitorului. Școala din Valiză înseamnă învățământ digital accesibil și de calitate.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În peste 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. Mai multe detalii despre fundație: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania, blog.worldvision.ro/.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Scroll to Top