Fundaţia de Sprijin Comunitar din Bacău şi Fundaţia Vodafone România au organizat de curând Gala Voluntarului Băcăuan, un eveniment în care au fost premiate cele mai frumoase iniţiative de voluntariat din Bacău şi cei mai activi voluntari ai judeţului.
Evenimentul, care a marcat şi Ziua Internaţională a Voluntariatului (5 decembrie), a premiat voluntarului anului în judeţul Bacău, proiectul de voluntariat al anului şi cele mai bune proiecte iniţiate şi implementate de către licee şi colegii.
Voluntarul anului 2014 în judeţul Bacău a fost Ştefana-Elena Bostan, de la Asociaţia pentru Dezvoltare Activă. Au mai primit premii Delia Mihaela Grigore, din partea Centrului Regional de Ecologie, şi Bianca Elena Baciu, reprezentanta asociaţiei „Există o Şansă”.
Proiectul de voluntariat al anului 2014
Proiectul care a luat marele premiu este „Youth Bank”, derulat de Fundaţia Comunitară Bacău. „Youth Bank” a început încă din 2006, iar conceptul pe care se sprijină este faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul, astfel că li se oferă un cadru în care să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Cunoscuți ca „cei mai tineri bancheri din România”, ei promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către liceenii. Este un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: filantropie, inițiativă civică și responsabilitate.
Locul doi a revenit proiectului „Noaptea Interact” pus în aplicare de Interact Club Bacău. Proiectul a constat într-o serie de 15 ateliere în care participanţii au avut ocazia să înveţe ceva nou, în 50 de minute. Printre temele abordate au fost subiecte precum teama de a vorbi în public sau cum să ajungi să cânţi la instrumentul muzical la care ai visat mereu.
Medalia de bronz a fost adjudecat[ de către campania umanitară „Ajută-ne să ajutăm”, iniţiată de asociaţia „Există o Şansă”, prin intermediul căreia au fost sprijiniţi aproximativ 60 de copii proveniţi din familii cu venituri mici, cu alimente, haine , jucării şi bani.
La categoria proiecte de voluntariat iniţiate şi implementate de licee şi colegii marele câştigător a fost proiectul „Comunicarea îndepărtează izolarea”, iniţiat de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog. Pe locurile următoare s-au clasat proiectele „Crează-ţi lumea”, pus în aplicare de Colegiul „Henry Coandă”, şi „Voluntariat în Vrânceanu”, iniţiat de către Colegiul Gh. Vrânceanu.