În urmă cu 15 ani, Ionuţ Vuta ajungea la Campusul de la Bisoca al Fundaţiei Sfântul Sava, în cadrul unei excursii cu şcoala. Campusul se află într-o zonă pitorească din Munţii Buzăului, cu încărcătură spirituală, pentru că în împrejurimi se află Mănăstirea Găvanu şi Mănăstirea Poiana Mărului. Ionuţ a fost impresionat de acele locuri, unde a revenit şi în anii următori şi unde a început să facă voluntariat. O simplă vacanţă de vară a proiectat în viaţa lui Ionuţ Vuta pofta de a face bine, în mod altruist, o trăsătură ce l-a calificat în programul derulat de către Fundaţia Vodafone România, Voluntar de Profesie.
„Nu prea am avut curaj să aplic pentru Voluntar de Profesie dar, în ultima zi, aproape de miezul nopţii, m-am hotărât să încerc”, ne-a mărturisit Ionuţ.
Proiectul lui Ionuţ Vuta, din cadrul programului Voluntar de Profesie, constă în renovarea Campusului pentru copii de la Bisoca. „Este un proiect care pentru mine este un vis împlinit, pentru că de mult timp îmi doresc să-l văd realizat. De ce trebuie renovat Campusul? Pentru că anual timp de 16 ani, peste 1.000 de copii îi trec pragul şi fiecare, vrând, nevrând, îşi lasă amprenta asupra lui. În plus, în toţi anii aceştia, Campusul a avut de suferit din cauza intemperiilor care s-au abătut asupra lui”, spune Ionuţ Vuta.
„Îmi doresc să îl văd gata renovat pentru a vedea bucuria de pe faţa fiecărui copil care poposeşte aici”.
Până atunci, însă, Ionuţ a muncit din greu la înlocuirea ferestrelor, a uşilor şi la renovarea terasei. Nu s-a dat în lături să prepare ciment, cu lopata în mână, să spargă cimentul vechi, cu picamerul, să toarne o nouă şapă. „Două zile am învârtit la lopată şi am cernut nisip dar…rezultatul a meritat efortul”, spune el. Ionuţ nu are un program fix ca voluntar. „Aceasta înseamnă să fii voluntar, să fii la datorie când este nevoie de tine”, spune el. „Sunt zile în care muncim până seara târziu, dar sunt şi zile în care cu un simplu telefon sau e-mail reuşeşti să rezolvi totul”.
Filosofia de viaţă a lui Ionuţ, filosofia după care se ghidează în ceea ce face ca voluntar, indiferent că este vorba de muncă fizică sau lucru la calculator, este simplă. „Cea mai mare calitate a voluntarului trebuie să fie BUCURIA. Voluntarul trebuie să aibă bucurie în ceea ce face, pentru că altfel nu mai este voluntar. Când faci ceva cu bucurie, atunci lucrul respectiv ţi se pare că este cel mai uşor”, ne-a spus Ionuţ.
Campusul de la Bisoca nu este complet renovat, dar Ionuţ şi ceilalţi voluntari care îl ajută sunt pe calea cea bună. „ Sunt tare mulţumit că până acum am reuşit să facem mai mult decât îmi propusesem, dar cea mai mare satisfacţie este aceea că am apropiat mulţi oameni de Bisoca”, spune Ionuţ.