Angela Galeţa este directorul Fundaţiei Vodafone România, poziţie pe care a preluat-o din luna decembrie a anului 2012. Are o experiență de peste 18 ani în domeniul organizațiilor non-guvernamentale, iar în ultimii opt ani a lucrat pentru Vodafone România.
Fundaţia Vodafone România este una dintre cele mai mari fundaţii din ţara noastră, iar Angela Galeţa ne-a împărtăşit cum se calculează bugetul acestei organizaţii, care este bilanţul anului trecut, care va fi strategia urmărită în 2014 şi către ce domenii va continua Fundaţia să-şi concentreze eforturile.
„2013 a fost un an plin, pentru că au fost multe proiecte. În primul rând, am finalizat şi inaugurat Noua Secţie de Terapie Intensivă Nou-născuţi din cadrul spitalului Marie Curie, proiectul în care Fundaţia Vodafone România a investit 1,4 milioane de euro, cel mai mult până acum, de când s-a înfiinţat”, spune oficialul Fundaţiei Vodafone.
Câteva cifre importante pe care le-am aflat de la Angela Galeţa:
– Fundaţia Vodafone România are un buget de 2,5 milioane de euro pentru anul fiscal 2013-2014, care se încheie anul acesta în data de 31 martie;
– Fundaţia Vodafone România a ajutat anul trecut, cu ajutorul partenerilor săi, 5.300 de persoane, în cadrul a 68 de proiecte;
– Fundaţiei Vodafone România are costuri operaţionale sub 5% din bugetul total al organizaţiei;
– Peste 700 de angajaţi ai Vodafone România donează lunar diferite sume în contul Fundaţiei;
– Aproximativ 1.000 de angajaţi ai companiei Vodafone România desfăşoară anual acţiuni de voluntariat pentru proiectele în care este implicată Fundaţia;
Fundaţia Vodafone România a avut anul trecut, două runde de finanţare deschise. Una dintre ele, care a avut loc la începutul anului, a fost adresată partenerilor tradiţionali. Cealaltă s-a adresat organizaţiilor care nu beneficiau la momentul respectiv de susţinerea Fundaţiei Vodafone România.
„A fost o şansă pentru organizaţiile respective. Prin această rundă de finanţare speram să ajungem cât mai mult în ţară, la nivel naţional şi la cât mai multe organizaţii mai mici. Din păcate, multe dintre aceste organizaţii nu au avut curaj să aplice. Oricum, au fost 384 de aplicaţii primite într-o lună. Din acestea, 222 au fost eligibile, pentru ca în final să fie alese 10 proiecte în valoare de 310.000 de euro, pentru următoarele 12 luni”, a spus Angela Galeţa.
În 2014, Fundaţia Vodafone România va organiza cel putin încă un nou program de finanţare de tipul „cerere de propuneri”.
Cum se calculează bugetul Fundaţiei Vodafone România
Bugetul Fundaţiei Vodafone România pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014 este de 2,5 milioane de euro. Majoritatea banilor sunt primiţi ca sponsorizare din partea companiei Vodafone România. Restul de bani provin din donaţiile de 2% şi din donaţiile salariale ale angajaţilor Vodafone. Potrivit directorului Fundaţiei, în jur de 700 de angajaţi ai Vodafone România donează lunar sume de bani pentru Fundaţie.Mai există şi fonduri venite din partea Grupului Vodafone, pentru proiectele realizate sub umbrela Mobile for Good.
„Cum se decid domeniile în care va investi Fundaţia Vodafone România?”, am întrebat, gândindu-mă la faptul că organizaţia a ajutat anul trecut 5.300 de persoane.
„La începutul fiecărui an, prezint Consiliului de Administraţie strategia noastră pe următorul an. Când spui strategie, primul lucru la care te gândeşti sunt domeniile în care suntem implicaţi, nu neapărat la proiectele punctuale. O dată la cinci ani, Fundaţia Vodafone România apelează la studii de piaţă, interne şi externe, pentru a afla cum au fost percepute proiectele derulate si pentru a stabili care sunt domeniile în care vor oamenii să ne implicăm în continuare.
De mai bine de 9 ani, domeniile de interes – cele in care e nevoie de ajutor si in care comunitatea se asteapta ca noi sa intervenim si sa finantam proiecte – sunt educaţie şi sănătate, iar zonade voluntariat este tot mai solicitata. Ultimul studiu pe care l-am avut a fost făcut în urmă cu doi ani”, a declarat Angela Galeţa.
Cum se aleg proiectele în care investeşte Fundaţia
Consiliul de Admnistraţie al Fundaţiei Vodafone România se întruneşte o dată la cel mult trei luni, iar la fiecare întâlnire se discută stadiul proiectelorfinanţate de către Fundaţie, evolutia lor, rezultatele obtinute si se aproba noi proiecte spre finantare, în functie de perioada din an. ne-a spus Angela Galeţa.
Spre exemplu, anul trecut, după anunţul public pe care Fundaţia l-a făcut pentru finanţările deschise, s-au primit aplicaţii timp de o lună. Acestea au fost selectate de către Angela Galeţa şi Georgiana Iliescu, project manager în cadrul Fundaţiei. Proiectele eligibile au mers mai departe către comisia de evaluare, din care au făcut parte membrii Consiliului de Administraţie şi echipa Fundaţiei.
„Fiecare proiect a fost jurizat de către cinci persoane, care au dat note în mod individual şi confidenţial, într-un sistem electronic. În final, sistemul a făcut media şi s-au decis proiectele câştigătoare, într-o manieră total transparentă şi obiectivă”, a detaliat Angela Galeţa.
Toate proiectele propuse Fundaţiei Vodafone România urmează acelaşi ciclu de selecţie si aprobare in cadrul Consiliului de Administratie al Fundatiei.
Am întrebat-o pe Angela Galeţa dacă anul acesta Fundaţia Vodafone România va mai demara un proiect de mărimea celui de la spitalul Marie Curie.
„Ne dorim un proiect strategic şi suntem în căutarea lui. Cum îl vom alege nu ştiu să spun în acest moment, dar va fi clar pe educaţie sau sănătate”, a spus ea.
„Probabil va fi un proiect dezvoltat împreună cu unul dintre partenerii cu care deja lucrăm”.
Proiecte de referinţă în 2013
Am lansat Noua Secţie de la Marie Curie
Fundaţia Vodafone România a lucrat în parteneriat cu Asociaţia Inima Copiilor pentru lansarea unei noi secţii de terapie intensivă nou-născuţi în cadrul spitalului Marie Curie din Bucureşti. Finanţarea Fundaţiei a fost de 1,4 milioane de euro, în cadrul acestei sume fiind inclusă şi soluţia de telemedicină realizată de Vodafone România, în valoare de 150.000 de euro.
Am construit case în parteneriat cu Asociaţia Diaconia Ajutor Internaţional, Fundaţia Vodafone România a construit 4 case pentru persoane defavorizate.
„Vom avea şi anul acesta o nouă rundă de construcţii de case. Colegii noştri îşi doresc să facă voluntariat şi aici se vede cel mai bine suportul companiei. Fiecare angajat are dreptul ca două zile pe an să facă voluntariat în proiectele Fundaţiei. Pe an avem aproximativ 1.000 de voluntari din cadrul companiei. Sunt alţii care, după ce-şi acoperă cele două zile oficiale de voluntariat, oferite de companie, vin în timpul lor liber. Îşi iau concediu şi vin să facă voluntariat. Întotdeauna, dacă trimiti nun e-mail intern că ai nevoie de 10 voluntari se înscriu 50, dacă ai nevoie de 300 se înscriu 400″, spune Angela Galeţa.
Am susţinut Şcoala de Fotbal Real Madrid. „Cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Popoarelor dezvoltăm proiectul Şcoala de Fotbal Real Madrid, un proiect internaţional, fiind implicată şi Fundaţia echipei de fotbal Real Madrid. Acesta este un proiect pentru copii din familii foarte sărace şi dezorganizate. . Îi ajutăm pe copiii care nu au nicio şansă de dezvoltare să facă sport, să plece de acasă şi să aibă o altă ocupaţie. Copiii primesc o educaţie, lucrează cu un antrenor profesionist, beneficiază şi de o gustare la antrenament”.
„Cu Fundaţia Motivation avem mai multe proiecte, este unul dintre cei mai vechi parteneri”, spune Angela Galeţa. „Un proiect drag nouă este proiectul de distribuţie de scaune rulante în toată ţara. Ei selectează beneficiarii cu posibilităţi reduse care au nevoie de un scaun, fie că vorbim de un copil, fie că vorbim de un adult. Fundaţia îi ajută pe aceşti oameni să obţină scaunul de care au nevoie, care poate costa şi 1.800 de lei. Asociaţia Motivation îi ajută să obţină suma (mică) de la Casa de Asigurări, restul banilor venind de la Fundaţia Vodafone”, afirmă directorul Fundaţiei Vodafone România.
Tot în parteneriat cu Fundatia Motivation, Fundaţia Vodafone România a pus bazele unui centru ocupaţional pentru copii cu diverse dizabilităţi, pe care îl întreţine în prezent.„Cei de la Motivation au o seră, în care lucrează copiii şi un atelier, unde fac mărţişoare, bijuterii, cutii pictate şi altele. Toate sunt vândute în scop caritabil şi inclusiv angajaţii Vodafone cumpără de la ei”, spune Angela Galeţa.
„Împreună cu Asociatia Chance for Life am dezvoltat proiectul Bursa Vodafone în Bucureşti şi Sulina. Datorităacestui proiect, copii cu potenţial extraordinar, care vin însă din familii dezorganizate sau sărace, sunt ajutati, în cadrul unui centru de zi, de către profesori specializaţi, sa isi imbunatateasca rezultate scolarei. Nu există niciun copil care să aibă media sub 9,90 la şcoală. Merg la olimpiade şi sunt extraordinari”, spune mândră Angela Galeţa.
Voluntar de profesie
Există câteva noutăţi pentru 2014 şi în ceea ce priveşte programul Voluntar de Profesie, care devine tot mai popular în rândul publicului larg. Anul trecut au existat peste 200 deaplicanţi .38 dintre aceştia au fost selectaţi pentru interviu, iar 17 au fost aleşi, în cele din urmă.
„Ţinând cont de feedbackul pe care l-am primit de la ONG-uri şi de la Voluntarii de profesie, anul acesta ne gândim să creştem durata programului, pentru că ar fi ajutorul mai mare pentru organizaţia respectivă”, spune Angela Galeţa.