Școala din viitor • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

3,6 milioane lei

Anul lansării

Beneficiari

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, cadre didactice, bibliotecari și părinți.

Scopul Proiectului

Promovarea unei metode de educare inovatoare care să îi ajute pe copii să se adapteze într-o societate digitală în continuă schimbare. Copiii sunt încurajați să devină creatorii propriului lor viitor și să descopere oportunitățile oferite de lumea digitală.

Problema identificată

Raportul PISA Cititorii secolului 21: Dezvoltarea abilităților de alfabetizare într-o lume digitală” al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organization for Economic Co-operation and Development – OECD), lansat în mai 2021, indica faptul că numai jumătate (54%) dintre elevii europeni puteau recunoaște o informație părtinitoare și doar unul din 10 puteau distinge între fapte și opinii.

Studiul 21st Century Teachers derulat de Fundația Vodafone în 11 state europene, printre care și România, arată că profesorii nu se simt suficient de  bine pregătiți pentru noua realitate dominată de tehnologie și că au nevoie de sprijin pentru a oferi elevilor educație digitală de calitate. Infrastructura IT a sistemului educațional românesc este foarte apreciată de cadrele didactice, însă acestea se auto-evaluează ca fiind printre cele mai slab pregătite la nivel european în folosirea tehnologiei și a lecțiilor digitale.

La nivel european, 20% dintre profesorii chestionați susțin că au puțină sau nicio experiență în utilizarea tehnologiei digitale pentru predare, iar 48% dintre aceștia resimt stres din cauza lipsei de integrare a tehnologiei digitale în procesul de predare.

Competențele digitale se află pe lista celor opt competențe cheie definite la nivel european pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Dezvoltarea acestor competențe implică utilizarea critică și responsabilă a noilor tehnologii în viața de zi cu zi.

Soluția

Pentru a pregăti noua generație să prospere într-o societate digitală, fundațiile Vodafone din 11 țări europene au lansat Skills Upload Jr., o inițiativă educațională paneuropeană care are ca scop instruirea elevilor și a profesorilor în utilizarea creativă și critică a tehnologiilor digitale.

Local, Fundația Vodafone România a lansat  în septembrie 2021 platforma educațională scoaladinviitor.ro. În prezent, platforma conține peste 100 de lecții din zona noilor tehnologii, siguranța pe internet sau programare adresate elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Activitățile pot fi realizate inclusiv în cadrul formal al școlii, integrate în lecțiile la clasă, preponderent în ciclul primar, dar și în cel gimnazial. Activitățile sunt împărțite pe 2 categorii de vârste: 6-8 ani și 9-12 ani.

Activitățile propuse de „Școala din viitor” se desfășoară atât în mediul urban, cât și rural, în contexte diferite de învățare: în școli și biblioteci publice, în centre educaționale în cadrul unor proiecte derulate de organizațiile partenere:

• Școala din viitor ajunge în școlile JA: Ne adresăm elevilor și profesorilor de învățământ primar și gimnazial din rețeaua de școli publice ce implementează programe educaționale Junior Achievement, printr-un parteneriat lansat în noiembrie 2022.
  • Școala verde din viitor: Bibliotecarii și elevii care frecventează cursurile Code Kids derulate de Fundația Progress au la dispoziție resurse și asistență specifică printr-un parteneriat lansat în iulie 2022.

Metodologie

Metodologia care stă la baza programului „Școala din viitor” a fost concepută de Fundația Vodafone Spania în colaborare cu Universitatea din Salamanca, în concordanță cu cele cinci domenii de competență definite în cadrul DigComp.
Programul plasează copilul permanent în centrul învățării, prezentându-i-se abilitățile digitale într-un mod inedit și atractiv, prin utilizarea tehnologiilor emergente.

Rezultate

• Peste 16.000 de  elevi  și cadre didactice din România și-au dezvoltat abilitățile digitale parcurgând activități de pe www.scoaladinviitor.ro.
  • 562 de copii au participat la Școala verde din viitor, ediția 2022