„O Șansă pentru Viață“, programul de renovare a centrelor de transfuzie sangvină

Partener: Asociația REACT

Localizare: Național

Buget: 4.620.212 de lei

Anul lansării: 2014

Beneficiari:

Bolnavii din spitalele românești care au nevoie de transfuzie sangvină sigură: sânge colectat în condiții de maximă siguranță și transformat în preparate sangvine cu ajutorul unei aparaturi medicale performante.

Scopul proiectului:

Transformarea centrelor de transfuzie în spaţii moderne, dotate cu echipamente la standarde europene, care să asigure donatorilor atât condiţiile propice derulării actului medical, cât şi un spaţiu primitor şi cald, care să îi motiveze să revină.

Problema:

Centrele de transfuzie reprezintă o verigă importantă a sistemului transfuzional. Starea avansată de degradare a Centrului de Transfuzie București, nerenovat din 1952, era unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care tinerii nu donau. Aspectul clădirii punea sub semnul întrebării siguranța întregului proces de donare.

Soluția:

Prin programul „O șansă pentru viață“ sunt renovate circuitele donatorilor și/sau sunt dotate cu echipamente de recoltare sangvină, scaune de recoltare, aparate de aer condiționat, centrifuge, hemomixere, frigidere și congelatoare pentru stocarea sângelui, mobilier nou, în funcție de necesarul din fiecare centru de transfuzie din țară.

Rezultate:

În 2014 a fost finalizată reabilitarea Centrului de Transfuzie Sangvină București - cel mai mare din țară - noul spațiu asigurând donatorilor un circuit optimizat, care a redus timpul de predonare cu 50%. Cu aceeași problemă se confruntau și donatorii și personalul din celelalte centre din țară, astfel că etapa de renovare a fost extinsă la nivel național. O comisie formată din profesioniști în domeniu, donatori de sânge, angajați și reprezentanți ai echipei Fundației Vodafone România a realizat o analiză de nevoi în baza căreia a fost stabilit un plan de renovare în trei etape. Primele opt centre au fost renovate în 2015, iar în 2016 au urmat alte zece centre.

În perioada 2017-2019 au fost renovate și modernizate restul de 23 de centre de transfuzie sanguină, intervenția noastră ajungând astfel în toată țara.

• În toate cele 41 de centre din țară a fost renovat și modernizat traseul donatorului
  • În 21 dintre centre au fost efectuate lucrări de renovare ample
  • În cadrul programului au fost donate centrelor 118 paturi de recoltare fixe, 18 scaune de recoltare mobile, 297 de scaune pentru zonele de așteptare, 38 de mese medicale și 10 dulapuri medicale, 21 de echipamente medicale - centrifuge hemomixere, frigidere de stocare a sângelui, congelatoare medicale și alte echipamente medicale
  • Suprafața renovată în cele toate centrele însumează 33.761 de mp