Pachete de Paște pentru vârstnici • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Voluntariat

Pachete de Paște pentru vârstnici

Parteneri

Fundația de Sprijin Comunitar Bacău

Localizare

Bacău

Buget

26.000 lei anual

Anul lansării

2021

Beneficiari

Persoane vârstnice din județul Bacău aflate în una dintre următoarele situații:

  • persoane suferind de diverse grade de imobilitate din cauza unor afecțiuni medicale sau persoane suferind de boli în faza terminală,care necesită îngrijire specializată la domiciliu
  • persoane singure, izolate sau marginalizate social și care au nevoie de suport social, consiliere și socializare, educație pentru o viață sănătoasă

Problema identificată

Populația vârstnică în România este în creștere, astfel că în acest moment reprezintă aproximativ 15% din populația țării, iar în 2050, se estimează că 30% din populația țării vă fi de vârsta a III-a. Recent, Ministrul Muncii declara că în România avem aproximativ 3,7 milioane de persoane vârstnice, de peste 65 de ani. Dintre acestea, doar aproximativ 52.000, cam 1,7%, beneficiază de servicii de îngrijire.

Nevoia de servicii socio-medicale în Bacău este acută. În zonele rurale situația este și mai dramatică, vârstnicii din satele sărace confruntandu-se (pe lângă lipsa serviciilor dedicate) și cu probleme economice majore în condițiile în care peste 90% dintre ei, fiind foști agricultori, beneficiază de pensia minimă.

Soluția

În preajma sărbătorilor (Pascale sau de Crăciun) oamenii devin mai sensibili la nevoile celor din jurul lor și își doresc să ajute mai mult. Începând din 2010, de Crăciun, angajații Vodafone sunt implicați într-un program dedicat copiilor din medii defavorizate. În cadrul acestui program dorințele micuților, adresate în scrisori trimise Moșului, sunt îndeplinite prin generozitatea angajaților care aleg să se transforme în Moș Crăciun. 

Nu de puține ori, colegii noștri și-au arătat deschiderea de a se implica și în activități dedicate vârstnicilor. Având experiența implementării și popularității programului de Crăciun, ne-am gândit că putem face ceva asemănător și pentru bunici singuri, bolnavi sau izolați din zone rurale.

Așa am ales că Paștele să îl dedicam vârstnicilor.

Prin implementarea proiectului avem în vedere două obiective:

  • Să îmbunătățim calitatea vieții pentru 220 de persoane vârstnice din județul Bacău, aflate în suferință și singure, prin oferirea unui sprijin material constând în pachete de alimente și bunuri de uz casnic cu ocazia Paștelui.
  • Implicarea angajaților Vodafone într-o activitate prin care să facă ceva important pentru o persoană vârstnică, în nevoie, chiar și în condițiile în care pandemia ne-a forțat la distanțare socială.

Rezultate

În primul an de implementare

  • 220 de vârstnici au primit pachete cu alimente, produse de igienă personală și produse de curățenie
  • 326 de angajați Vodafone au donat produsele necesare pentru pachetele bunicilor
  • Peste 2.400 kg de produse donate
Scroll to Top