Mai mult decat distracţie, terapie prin VR • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate

Mai mult decat distracţie, terapie prin VR

Parteneri

Asociația Little People România

Localizare

Național

Buget

171.000 lei

Anul lansării

2021

Beneficiari

Copii și tineri diagnosticați cu cancer, internați în 9 din cele mai mari secții oncopediatrice din țară.

Problema identificată

În România, anual sunt diagnosticate cu cancer aproximativ 500 de cazuri noi în rândul copiilor și tinerilor. Experiență diagnosticării cu cancer reprezintă unul dintre cele mai traumatizante episoade cu care are de a face atât copilul pacient, cât și familia acestuia. Un sfert dintre copiii afectați de cancer au nevoie de radioterapie, la care se adaugă și numărul pacienților cu recidive. 

Pentru că procedura să fie eficientă, este necesar ca micii pacienți să stea absolut nemișcați, lucru care este foarte greu atunci când copii se confruntă cu o multitudine de necunoscute. Apare frica de un aparat mare, zgomotos, de întunericul în care are loc procedura, de un personal medical nou, diferit de cel de pe secție, care le manipulează corpul.

Soluția

Utilizarea tehnologiei VR pentru familiarizarea pacienților din secțiile de oncopediarie din România cu procedurile și spațiul clinic în care se desfășoară ședințele de radioterapie. Procedura constă în expunerea virtuală controlată a pacientului la mediul clinic în care se desfășoară procedura medicala, prin intermediul unui video creat în mod specific pentru această abordare terapeutică.

Oferirea de informații relevante, dinamice și adaptate vârstei în acest context virtual sigur îmbunătățește încrederea pacientului în radioterapie și reduce gradul de anxietate și de durere pe care copilul o resimte pe parcursul tratamentului.

Rezultate

Rezultate așteptate în primul an după lansare:

  • 1.500 de copii și tineri vor fi familiarizați cu procedura radioterapiei și alte proceduri medicale dureroase anterior efectuării acestora
  • 9 secții oncopediatrice din țară vor dispune de tehnologia VR pentru pregătirea micilor pacienți pentru terapie.

Beneficii

  • Integrarea tehnologiei VR în setul de servicii complexe de care beneficiază pacienții afectați de cancer
  • Diminuarea stresului și anxietății pacienților contribuie la complianța față de procedurile medicale
  • Îmbunătățirea actului medical
Scroll to Top