Ce este Hi Digital?
Hi Digital este un concept de învățare non-formală, care susține educația digitală a seniorilor din România, prin oferirea de servicii gratuite, precum:
- Ateliere practice pentru dezvoltarea competențelor digitale, care includ sesiuni de instruire, ghidare și mentorat organizate în grupuri restrânse de seniori, în cadrul cărora aceștia descoperă și aprofundează, prin utilizarea practică a telefonului, teme digitale cheie precum modul de utilizare a telefonului inteligent, aplicații utile, securitate online, petrecerea timpului liber, plăți online, cumpărături online, socializare, identificarea potențialelor fraude online și multe alte subiecte esențiale desfășurării activităților de zi cu zi.
- O platformă de e-learning, care cuprinde o colecție de lecții digitale practice pentru seniori, aceștia având posibilitatea de a descoperi lumea tehnologiei pe cont propriu sau alături de familie, prieteni și de alte persoane din viața lor.
- Consiliere digitală în magazinele Vodafone, unde seniorii sunt ghidați de echipa Vodafone și primesc asistență concretă pentru a utiliza telefonul mobil și pentru a-și dezvolta competențe digitale de bază.
- Ateliere digitale intergeneraționale , în care digitalizarea seniorilor se face prin învățarea între generații, tinerii având oportunitatea de a-i ghida pe vârstnici să folosească noile tehnologii.
- Sesiuni de formare de formatori și mentorat pentru persoanele care devin multiplicatori digitali. Aceștia se implică în educația digitală a seniorilor, oferindu-le încrederea necesară pentru a naviga în siguranță și cu bucurie în lumea tehnologiei.
Beneficiile Hi Digital
- Hi Digital inspiră, încurajează și include persoanele vârstnice în lumea digitală, consolidând încrederea și competențele celor vulnerabili într-o societate tot mai tehnologizată.
- Prezintă oportunități de colaborare, comunicare și interacțiune între generații – seniori, tineri, mentori, tutori, voluntari și alte persoane resursă – oferind o bază pentru a pleda în favoarea schimbării situației curente de excludere și marginalizare digitală a populației vârstnice.
- Oferă un cadru concret seniorilor pentru a se implica activ în mediul digital, ajutându-i să își extindă relațiile și interacțiunile sociale, să acceseze resurse sociale și servicii, să comunice cu cei dragi, să prevină declinul cognitiv, să își îmbunătățească calitatea vieții, contribuind la creșterea independenței, încrederii și conectării la comunitățile lor.
Hi Digital, inițiativă pilot
În prima jumătate a anului 2024, 500 de seniori cu vârsta de peste 65 ani din București, Arad, Baia Mare, Mărășești, Odorheiu Secuiesc, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Turnu Măgurele, Pitești și-au dezvoltat competențele digitale prin participarea la ateliere practice de educație digitală. În urma participării la aceste ateliere, seniorii au învățat să integreze tehnologia în viața lor de zi cu zi. Ei și-au însușit cunoștințe practice despre cum să utilizeze telefonul mobil, aplicații utile, social media, plăți și cumpărături online, siguranță online, sănătate și stare de bine cu ajutorul mediului digital, petrecerea timpului liber și multe altele.
24 de multiplicatori digitali (seniori activi în comunitățile lor, reprezentanți ai ONG-urilor și bibliotecari) au fost pregătiți ca să organizeze ateliere de educație digitală pentru seniorii din comunitățile lor, să le îndrume primii pași în călătoria digitală, fiindu-le alături pe tot parcursul derulării modulelor de educație și competențe digitale. Multiplicatorii digitali continuă să fie resurse valoroase și pentru alți seniori din comunitățile lor.
10 organizații neguvernamentale și o bibliotecă și-au dezvoltat și îmbunătățit capacitatea de a derula inițiative de educație digitală pentru seniori, ateliere tematice și practice despre noțiuni din sfera tehnologiei informației digitale pentru seniori.
Partener: Fundația Regală Margareta a României
Buget: 297.000 de lei
Rezultate
- 500 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani și-au dezvoltat și aprofundat competențele digitale necesare vieții zilnice, devenind mai încrezătoare și active.
- 24 de seniori, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și bibliotecari au devenit resurse pentru educația digitală a vârstnicilor din comunitățile lor, printr-o sesiune de formare de formatori.
- 10 organizații neguvernamentale și o bibliotecă și-au îmbunătățit și consolidat capacitatea de a dezvolta competențe digitale de bază în rândul seniorilor, prin mentorat.
- 200 de ore de ateliere practice despre tehnologia informației digitale, prin utilizarea telefonului, au contribuit la dezvoltarea competențelor digitale ale seniorilor.
- 8 tematici pentru atelierele de educație și competențe digitale adresate seniorilor.
- 11 localități sunt mai pregătite pentru transformarea digitală incluzivă.
Testimoniale
Hi Digital, perspective 2024-2025
Ne dorim ca învățarea pe tot parcursul vieții și dezvoltarea competențelor digitale să fie accesibile tuturor persoanelor de peste 65 de ani din România, iar tehnologia informației digitale să fie văzută ca o soluție reală pentru accesul facil la resurse utile și creșterea bunăstării seniorilor.
Ne-am propus ca până la finalul anului 2025:
- 7.000 de seniori din România să aibă competențe digitale de bază, iar educația digitală să le devină un subiect familiar acestora.
- 100 de multiplicatori digitali să devină resurse valoroase pentru seniorii din comunitățile lor, pe care îi vor ghida în călătoria descoperirii tehnologice prin învățare peer-to-peer.
- 50 de comunități din România să deruleze inițiative de educație digitală pentru vârstnici, promovând echitatea digitală.
- Platforma de e-learning pentru seniori să devină un instrument de referință, util în învățarea digitală.