Parteneri
Fundația de Sprijin Comunitar Bacău
Localizare
Bacău, Satele Motoşeni şi Stănişeşti
Buget
183.744 lei
Anul lansării
2015
Beneficiari
200 de persoane vârstnice suferind de diverse grade de imobilitate, ca urmare a unor afecţiuni medicale sau a vârstei înaintate, inclusiv persoane rămase singure şi care au nevoie de suport social, consiliere şi socializare.
Problema identificată
60% din bătrânii din România locuiesc în mediul rural și sunt afectaţi de probleme grave precum sărăcia sau lipsa serviciilor socio-medicale. Se estimează că 20% din vârstnicii României ar avea nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu însă procentul celor care beneficiază de acest tip de ajutor este de doar 0.23%, deși îngrijirea la domiciliu este de 11 ori mai ieftină decât altă formă de asistenţă rezidenţială. În zona rurală vizată de proiect, situaţia este şi mai dezastruoasă. În Satele Motoşeni şi Stănişeşti, din județul Bacău trăiesc 1.750 de vârstnici, cei mai mulţi dintre ei nu mai au rude care să îi îngrijească, iar singurele servicii sociale la care au acces sunt cele oferite de Fundaţia de Sprijin Comunitar. O bună parte dintre ei locuiesc în cătune aflate la 8-10 km de centrul comunei şi ajung cu greu și la medicul de familie.
Soluția
Fundaţia de Sprijin Comunitar a dezvoltat un proiect prin care oferă servicii de îngrijire persoanelor vârstnice, lipsite de sprijin, din cele două comune. Îngrijitori la domiciliu se ocupă de igienă generală şi personală a acestora, le supraveghează stărea generală, le fac curăţenie, cumpărături, mici reparaţii în locuinţă și mai ales socializează cu ei.
Îngrijirile medicale sunt asigurate de asistentele medicale de la cabinetele medicale de familie din comună, iar asistenţi sociali oferă servicii de consiliere şi advocacy. Transportul vârstnicilor la cabinetul din comună sau la Bacău, precum și a medicilor de familie la domiciliul beneficiarilor care locuiesc în cătune se face cu ajutorul unui serviciu de transport gratuit.
Serviciile directe sunt oferite prin intermediul unei echipe multidisciplinare de îngrijire şi asistenţă socială coordonată de un manager cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul serviciilor pentru vârstnici.
Rezultate
Aceste servicii îmbunătăţesc semnificativ starea de sănătate şi condiția socială a celor 200 vârstnici beneficiari ai proiectului şi le asigură o bătrâneţe trăită în limitele decenţei.
Pentru mulți dintre beneficiari schimbarea este majoră. Unii dintre ei se pot recupera la domiciliu după intervenţii medicale sau boli care au dus la imobilizarea lor. Pentru mulţi bătrâni singuri, membrii echipelor de îngrijire sunt singurele persoane care le mai trec pragul și care, de multe ori, le salvează viața.