Caravana Zâna Merciluță – Cabinet stomatologic mobil pentru copii din familii defavorizate • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate

Caravana Zâna Merciluță – Cabinet stomatologic mobil pentru copii din familii defavorizate

Parteneri

Asociația Merci Charity Boutique

Localizare

Bacău, Iași, Ilfov, Neamț, Suceava, Vaslui

Buget

170.250 lei

Anul lansării

2016

Beneficiari

1.200 de copii din satele din nord-estul țării, copii din familii cazuri sociale din București din sectoarele 5 și 6 si copii internați la Institutul Oncologic București

Scopul Proiectului

Acordarea de tratament stomatologic prin utilizarea cabinetului stomatologic mobil pentru 1.200 de copii din zonele rurale din nord-estul țării, copii cazuri sociale din București, dar și copii cu afecțiuni oncologice. In cadrul proiectului se vor derula şi acțiuni de prevenție stomatologică în instituțiile de învățământ din satele unde se asigura tratament stomatologic si in scolile din sectoarele 5 si 6 din București.

Problema identificată

Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme stomatologice din primii ani de viaţă. În cazul copiiilor cazuri sociale, prima vizită la medic are loc de cele mai multe ori în urma unei urgențe stomatologice. Motivele pentru care copiii nu beneficiază de tratament stomatologic, sunt variate:

a. În zona rurală, în 9 din 10 sate nu există cabinete stomatologice, iar familiile nu își permit transportul până la cel mai apropiat cabinet stomatologic, situat în alt sat sau la oraș, la zeci de km distanță. În unele sate in care există cabinet stomatologic nu există medic stomatolog. În plus, mulți oameni nu știu că orice copil are dreptul la un pachet de bază de medicină dentară. De multe ori există “teama” de stomatolog, teamă de intervențiile dureroase dar și o teamă motivată financiar.

b. Deși în spital copiii bolnavi de cancer nu își pot începe tratamentul până când nu le sunt rezolvate infecțiile dentare, de multe ori este dificil să se găsească o soluție pentru această problemă, deoarece copiii nu pot ieși din spital din cauza imunității scăzute, sau nu pot urca scările cabinetului stomatologic din cauza operațiilor la care au fost supuși.

c. În București, în cartierele din sectoarele 5 și 6, cu toate că există un pachet de medicină dentară asigurat prin Casa Națională de Sănătate, familiile fie nu sunt în evidența unui medic de familie pentru a beneficia de o trimitere pentru tratament gratuit, fie nu își cunosc drepturile.

Soluția

Un proiect, sub forma de caravana, prin care să fie asigurat tratamentul stomatologic gratuit atât la Institutul Oncologic București, secția de Onco-Pediatrie, cât și pentru copiii din familii cazuri sociale din București și pentru cei din zonele rurale sărace din România.

Scroll to Top