Caravana cu Medici • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate

Caravana cu Medici

Parteneri

Asociaţia Caravana cu Medici

Localizare

Național

Buget

351.103 lei

Anul lansării

2015

Beneficiari

Adulţi și copii aflati în zone defavorizate ale ţarii

Scopul Proiectului

Acordarea de servicii medicale gratuite adulţilor și copiilor aflaţi în zone rurale defavorizate.

Problema identificată

În România rurala, exista zone în care oamenii nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare și nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, de infrastructură sau pur și simplu pentru ca starea fizică nu le permite să se deplaseze la un spital.

Soluția

Organizarea de caravane ce se desfășoara pe parcursul a 2 zile (sâmbătă și duminică), la care participă o echipă multidisciplinară (studenți, medici specialiști și rezidenți), în cadrul careia sunt efectuate analize medicale pentru 150 – 250 persoane, adulți și copii.

Toate serviciile medicale oferite sunt gratuite, prin acțiunea unor medici care au făcut din munca de voluntariat și ajutarea semenilor un adevărat fel de a fi.

Consultațiile și investigațiile oferite se desfășoară în spaţii special amenajate, stabilite în prealabil în colaborare cu autoritățile locale.

În urma examinărilor, se eliberează scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

O componentă nouă in cadrul proiectului derulat pe parcursul anului 2017 este demararea unui program de prevenţie, cu furnizarea de materiale de informare care să aducă la cunostinţa pacienţilor consultaţi lista investigaţiilor obligatorii pe an şi care dintre acestea sunt acoperite de asigurarile de sănătate în funcţie de vârstă si sex.

Echipa fiecărei caravane este formată din 30-40 de studenți, medici specialiști și medici rezidenți, toti voluntari.

Rezultate

– 24 de caravane (2 pe fiecare localitate) în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017
– o medie de 200 de persoane consultate / caravană
– analize precise și detaliate
– depistarea și tratarea cazurilor de hepatita B si C (avem un incident extrem de mare în România)
– realizarea unei aplicații online/mobile prin care să centralizăm rezultatele în format digital pentru o imagine de ansamblu

Scroll to Top