ACUUM – Aplicație pentru cabinete și unități medicale mobile • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Sănătate, Servicii Sociale

ACUUM – Aplicație pentru cabinete și unități medicale mobile

Parteneri

Merci Charity Boutique

Localizare

Național

Buget

166.000 lei

Anul lansării

2018

Beneficiari

550 de copii cu vârste cuprinse între 5-14 ani din zone rurale și/sau copii cu afecțiuni oncologice.

Scopul Proiectului

Crearea hărții nevoilor de sănătate ale populației rurale și continuarea asigurării de servicii gratuite de profilaxie și tratament stomatologic gratuit pentru copiii de la sate și copiii cu afecțiuni oncologice.

Problema identificată

În 2017, Asociația Merci Charity Boutique a creat primul cabinet stomatologic mobil din România și a pledat pentru stabilirea legislației aferente autorizării și funcționării cabinetelor medicale mobile (rezultată în ordinul Ministerului Sănătății 606/07.05.2018). Astfel, în mod legal, orice cabinet dentar mobil poate asigura tratament stomatologic și orice cabinet mobil din România poate să își deruleze activitatea (prelevare sânge, ecograf, mamograf mobil etc).

Înainte de a începe munca pe teren, pentru asigurarea de profilaxie dentară și documentarea situației reale de la sate, asociația a cules informații despre situația curentă a sănătății orale în România (cabinete medicale la sate, medici dentiști/1.000 locuitori, problemele des întâlnite de igienă orală la români, studii despre consecințele afecțiunilor dentare asupra sănătății generale). Concluzia este că informațiile din cele mai recente statistici oficiale, datând din 2015, nu reflectă realitatea de pe teren, situația fiind mult mai gravă.

Soluția

  • crearea aplicației mobile ACUUM pentru introducerea datelor privind pacienții, infrastructura sanitară existentă, a nevoilor de sănătate ale populației rurale, cabinete medicale mobile deja funcționale;
  • continuarea asigurării de servicii gratuite de profilaxie și tratament stomatologic gratuit pentru copii de la sate și pentru copii cu afecțiuni oncologice;
  • formularea unui plan de extindere a activității cabinetelor medicale mobile pentru regiunile vizitate și informarea autorităților cu privire la intervențiile stomatologice în comunitățile rurale.

Rezultate

  • Punerea la dispoziție a aplicației ACUMM pentru alte cabinete medicale mobile;
  • 550 de copii din 12 sate și de la Institutul Oncologic Fundeni vor beneficia de profilaxie si tratament stomatologic gratuit;
  • Demararea campaniei „Prima mea pastă și periuță” pentru prevenție orală eficientă în parteneriat cu Ministerul Sănătății.
Scroll to Top