Voluntar de Profesie: Tratament stomatologic pentru copiii bolnavi de cancer • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Voluntar de Profesie: Tratament stomatologic pentru copiii bolnavi de cancer

Continuăm seria articolelor în care prezentăm proiectele din cadrul programului „Voluntar de Profesie„, iar pentru astăzi am stat de vorbă cu Daniela Staicu, care este implicată în acţiuni de voluntariat încă din 2003, când a activat în asociaţia studenţească Voluntari pentru Idei şi Proiecte, iar ulterior a lucrat într-o organizaţie neguvernamentală, în domeniul educaţiei, timp de peste şase ani.

Voluntar de Profesie - Daniela Staicu

„Am fost voluntar la Merci Charity, în timpul liber, din martie 2013 până în decembrie 2014, când am devenit Voluntar de Profesie la aceeaşi asociaţie, în cadrul programului finanţat de Fundaţia Vodafone. În luna august 2014 m-am alăturat ca voluntar primei tabere pentru copii bolnavi de cancer din România, Magicamp”, ne-a spus Daniela.

Daniela este de părere că cea mai mare calitate a unui voluntar trebuie să fie seriozitatea, care izvorăşte din modul în care îşi foloseşte timpul sau resursele alocate. „De asemenea, cred că e important ca orice voluntar să fie politicos şi să ştie să spună ‘nu pot’ sau ‘nu ştiu‘, atunci când simte aceste lucruri şi să caute ajutor la alţi voluntari în rezolvarea situaţiilor”.

Proiectul la care va lucra Daniela în perioada în care va activa ca „Voluntar de Profesie” se numeşte „Zâna Merciluţă„, derulat de asociaţia Merci Charity,  şi presupune asistenţă stomatologică gratuită, prevenţie şi tratament, pentru copii cu vârsta între patru şi nouă ani care suferă de cancer şi se află sub tratament la Institutul Oncologic Bucureşti.

Copiii internaţi la Institutul Oncologic Bucureşti suferă de diferite forme de cancer, iar în funcţie de diagnostic şi de stadiul afecţiunii urmează protocoale de tratament cu grade diferite de agresivitate. Consultul stomatologic înainte de începerea protocolului de tratament este obligatoriu pentru toţi  copiii cu afecţiuni oncologice. Orice problemă stomatologică netratată la timp poate duce la complicaţii, existând şi riscul de deces în unele cazuri mai grave.

În timpul şi la încheierea tratamentului, consultul stomatologic trebuie repetat şi tratate toate afecţiunile stomatologice apărute, deoarece riscul de infecţie este foarte mare.

În prezent, există o colaborare cu un cabinet stomatologic din Bucureşti, care a oferit tratament stomatologic de bază pentru 15 copii pana acum. Însă sub tratament se află peste 100 de copii care au nevoie de prevenţie şi tratament stomatologic mai complex. Ambiţia Danielei Staicu este de a atrage în acest proiect încă două cabinete stomatologice, dar şi stângerea sumei de 20.000 de euro.

Secundar, un alt obiectiv al proiectului este facilitarea accesul la tratament stomatologic şi pentru copiii din alte două spitale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” – Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Maria Sklodowska Curie Bucureşti.

Citeşte şi:

 

 

Scroll to Top